28/3/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αστυνομικών Συνδικάτων





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζουμε στην Κύπρο τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των χωρών μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Αστυνομικών Συνδικάτων (C.E.S.P.). Ευχόμαστε στους εκλεκτούς φιλοξενουμένους καλή και παραγωγική παραμονή στην πατρίδα μας.




Χαιρετίζουμε τη διεξαγωγή της Συνόδου στη χώρα μας και είμαστε βέβαιοι ότι η σημερινή παρουσία των κορυφαίων ευρωπαίων επαγγελματιών της ασφάλειας, με εξειδικευμένες γνώσεις και σημαντικές εμπειρίες, θα συμβάλει στην περαιτέρω εναρμόνιση των αστυνομικών δομών και δραστηριοτήτων στην Ευρώπη.

Ως κυπριακή Πολιτεία, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε με ιδιαίτερη προσοχή τις σκέψεις και τις απόψεις που θα ακουστούν σε αυτήν την πολύ σημαντική Σύνοδο. Και φυσικά, να συμβάλουμε στην υλοποίηση προτάσεων και εισηγήσεων που θα διευκολύνουν το έργο της αποτελεσματικότερης αστυνόμευσης και της ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη.

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που διαπιστώνουμε ότι, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αστυνομία δεν αποτελεί πλέον ένα αυστηρό όργανο καταστολής  ή διωκτικό μέσο της εκάστοτε Κυβέρνησης.  Βλέπουμε σταδιακά την Αστυνομία να εστιάζεται στην ανάλυση της κοινωνικής πραγματικότητας και των συνεχών κοινωνικών αλλαγών και στη βάση των συμπερασμάτων που προκύπτουν να προσπαθεί να δράσει πρωτίστως προληπτικά.

Σε αυτήν την εξελικτική πορεία, τα ευρωπαϊκά εθνικά κοινοβούλια έχουν σημαίνοντα ρόλο, αφού οφείλουν να ενισχύσουν το Αστυνομικό Σώμα, παρέχοντας το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά και τα μέσα για την καλύτερη δυνατή κατάρτιση των αστυνομικών. Στην εποχή των υπερεθνικών απειλών, πρέπει να ενεργήσουμε υπερεθνικά και συλλογικά, σχεδιάζοντας ένα Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης που θα υλοποιήσουμε από κοινού, εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, ώστε να διασφαλίσουμε ή ακόμα και να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διασυνοριακή συνεργασία που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Αστυνομικών Συνδικάτων αποτελεί ήδη το βασικότερο βραχίονα για τη δημιουργία εκείνου του δικτύου προστασίας και ασφάλειας στο οποίο όλοι στοχεύουμε.

Με αυτά τα λίγα λόγια, εύχομαι κάθε επιτυχία στην παρούσα Σύνοδο και αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των εργασιών σας.
_______________