28/3/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου



Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου
στο 3ο Ενεργειακό Συμπόσιο με θέμα «Οι ενεργειακοί πόροι της Κύπρου
 και το νέο τοπίο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη»


Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τις εργασίες του 3ου Ενεργειακού Συμποσίου που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) σε συνεργασία με την Εταιρεία Επικοινωνίας, Δημοσιότητας, Εκδόσεων και Συνεδρίων («FMW Financial Media Way») και που καθιερώθηκε ως ένας σημαντικός ετήσιος θεσμός.

Όπως είναι γνωστό, τόσο το 1ο όσο και το 2ο Ενεργειακό Συμπόσιο, ανέδειξαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα και σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, αφού κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούσε, μεταξύ άλλων, και την ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου, την έρευνα και την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, τις γεωπολιτικές επιπτώσεις στη νοτιανατολική Μεσόγειο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αρκετά άλλα επίκαιρα θέματα.

Τα θέματα αυτά είχαν ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, αφού οι ενεργειακές εξελίξεις την κρίσιμη αυτή περίοδο που διέρχεται η οικονομία του τόπου μας είναι καίριας σημασίας και ευελπιστούμε ότι ο εντοπισμός και η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα συμβάλει θετικά στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας και παράλληλα θα αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της θέση, αλλά και θα συμβάλει στην εξεύρεση δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία, γιατί αποτελεί ένα ενεργειακό κόμβο στον οποίο, όπως είναι γνωστό, ευρίσκεται και η Κύπρος. Ιδιαίτερα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, σύμφωνα με μελέτες θεωρούνται επαρκή για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης και γι’ αυτό η προώθηση και καλλιέργεια της τριμερούς αυτής συνεργασίας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική γιατί δημιουργεί ένα άξονα σταθερότητας στην πολιτικά ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη από νέους ενεργειακούς πόρους, αφού τα αποθέματά της ολοένα και λιγοστεύουν και, όπως εκτιμάται, η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2030 θα χρειάζεται να εισαγάγει μεγάλες ποσότητες ενέργειας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να καλύψει τις ανάγκες της, γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαία η ενεργειακή της αυτάρκεια. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει άμεση ανάγκη τους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου, αφού η Κύπρος προσφέρει μια βιώσιμη επιλογή και μπορεί να καταστεί τροφοδότης ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξασφαλίζοντάς της ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια. Το γεγονός αυτό έχει αναβαθμίσει περαιτέρω τη γεωστρατηγική μας θέση αλλά και τον ρόλο μας όσον αφορά την άσκηση εξωτερικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή. 

Παράλληλα, την περίοδο αυτή που διανύουμε είμαστε μάρτυρες εκρηκτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής αλλά και πολύ πρόσφατα στην Ουκρανία. Υπάρχει πολιτική αστάθεια, εθνικές διαφορές, κύματα βίας και ανατροπή καθεστώτων. Είναι και γι’ αυτούς τους λόγους που πρέπει από πλευράς μας ως κράτος να διαφυλάξουμε τα ενεργειακά μας συμφέροντα, αφού η Τουρκία καραδοκεί παίζοντας επικίνδυνα παιχνίδια. Με κάθε ευκαιρία εκτοξεύει απειλές κατά της άσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων εντός της ΑΟΖ της χώρας μας και το τουρκικό πλοίο «Barbaros» καραδοκεί και καιροφυλακτεί κοντά στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι ενεργειακοί μας πόροι αλλά και των γειτονικών χωρών με τις οποίες αναπτύσσουμε συνεχώς σχέσεις πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας θα πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά ώστε να συμβάλουν στην ύπαρξη σταθερότητας και πολιτικής ισορροπίας στην περιοχή.

Δε χρειάζεται, νομίζω, να τονίσουμε περαιτέρω ότι τα οφέλη για την Κυπριακή Δημοκρατία και τους πολίτες της από την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων θα είναι πολλά και σημαντικά. Θα υπάρξει ευημερία και ανάπτυξη, θα ανέβει το βιοτικό επίπεδο, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, εξελίξεις που τόσο πολύ έχει ανάγκη η κοινωνία μας σήμερα. Το κυριότερο όφελος είναι ότι θα υπάρξει ασφάλεια στη γύρω περιοχή, πέρα από τα οικονομικά οφέλη, αλλά είναι και το πολιτικό όφελος που αναμένεται ότι θα προκύψει για τον τόπο μας όσον αφορά τη δυνατότητα εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Παράλληλα με τα πιο πάνω, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα και στην προώθηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και συγκεκριμένα της αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Η ηλεκτροπαραγωγή μέσω ηλιοθερμικών, φωτοβολταϊκών και αιολικών ηλεκτροπαραγωγών σταθμών, που άρχισε να προωθείται, θεωρείται πλέον οικονομικά βιώσιμη. Περαιτέρω, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πέραν του ότι κρίνεται πλέον συμφέρουσα, συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ας μην ξεχνούμε την ευρωπαϊκή δέσμευση στο θέμα αυτό για την επίτευξη του στόχου για μείωση στο 20% της κατανάλωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (κυρίως διοξειδίου του άνθρακα) μέχρι το 2020, καθώς και τη δέσμευσή μας ότι το 20% της ενέργειας που καταναλώνεται, μέχρι το 2020, θα πρέπει να προέρχεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κλείνοντας την παρέμβασή μου, θα ήθελα να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι οι σημερινές προκλήσεις είναι τέτοιες που μόνο με σωφροσύνη, ομοψυχία, σύνεση και πατριωτισμό μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε σωστά, να τις μετατρέψουμε σε ευκαιρίες και να δημιουργήσουμε μια μακροχρόνια προοπτική για τον τόπο και τις επερχόμενες γενιές. Σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη, αλλά μέσα από σωστά και σταθερά βήματα, τη σωστή αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου σε όλες του τις μορφές και τις σταθερές συνεργασίες μας με τις γειτονικές μας χώρες θα πετύχουμε την πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας, καθώς και την επίτευξη μιας σωστής και δίκαιης λύσης για το εθνικό μας πρόβλημα. 

Συγχαίρω θερμά τους διοργανωτές της εκδήλωσης αυτής και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συμποσίου, οι οποίες είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσουν σταθμό στον προβληματισμό γύρω από την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων στην ευρύτερη περιοχή και θα συμβάλουν στην εξεύρεση νέων κατευθύνσεων και λύσεων στην όλη προσπάθεια.

________________