21/3/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας δρ Κ. Καδή στην τελετή βράβευσης των νικητών μαθητικού διαγωνισμού για την έμφυλη ισότητα


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας καλωσορίζω στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στην εκδήλωση που οργανώνεται σήμερα για να τιμηθούν οι μαθητές και μαθήτριες που διακρίθηκαν για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό ομιλίας για την ισότητα των δύο φύλων.

 
Στη σημερινή κοινωνία,   με τα πολλά προβλήματα που την ταλανίζουν και με τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα που έχει αναπτύξει, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες πολλών ανισοτήτων. Αυτές γίνονται εντονότερες λόγω της οικονομικής και ηθικής κρίσης την οποία βιώνουμε. Το σχολείο μπορεί και πρέπει να συμβάλλει συνεχώς στην ίση μεταχείριση μαθητών και μαθητριών και να λειτουργεί αντισταθμιστικά στις όποιες διακρίσεις υφίστανται. Για να γίνει αυτό, και προκειμένου να καλλιεργηθούν και να αναπτυχθούν στα παιδιά αντιστάσεις και αντοχές απέναντι στις προκλήσεις που δέχονται, χρειάζεται συστηματική δουλειά από όλους. Η συμβολή των εκπαιδευτικών και του οργανωμένου σχολείου στη στήριξη των μαθητών είναι εξαιρετικής σημασίας.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της προαγωγής ποιοτικής εκπαίδευσης, απαλλαγμένης από κάθε μορφής στερεότυπες αντιλήψεις, η εφαρμογή της ισότητας των δύο φύλων θα αποτελεί πάντα προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Προς τον σκοπό αυτό, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ειδικό Σχέδιο Δράσης. Συγκεκριμένα, έχουμε εντάξει θέματα ισότητας των φύλων σε προγράμματα και θεσμούς που αφορούν σε όλες τις Διευθύνσεις του Υπουργείου, στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, καθώς και στην επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών λειτουργών. Παράλληλα, τέτοια προγράμματα επιμόρφωσης προσφέρονται και στους γονείς, προκειμένου να ενδυναμωθεί και ο ρόλος που έχει να διαδραματίσει η οικογένεια στα ζητήματα αυτά.

Τον συντονισμό όλων των θεμάτων για την έμφυλη ισότητα έχει ειδική Διατμηματική επιτροπή του Υπουργείου, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των τμημάτων και υπηρεσιών, και της οποίας προεδρεύει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Στην προώθηση της εξάλειψης των στερεοτύπων, και ειδικότερα όσων μεγαλώνουν το χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών, αποσκοπεί και ο υπό έμφαση στόχος για τη φετινή σχολική χρονιά που αφορά στην ενεργό πολιτότητα.

Μέσα από αυτή τη φιλοσοφία, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την Επιτροπή Ισότητας, προκηρύξαμε φέτος τον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Στόχος ήταν να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές της δευτέρας τάξης Λυκείων και Τεχνικών σχολών να μελετήσουν θέματα που αφορούν στην έμφυλη ισότητα και να παρακινηθούν, ενεργώντας ως εκπρόσωποι του σχολείου τους, στη συγγραφή σχετικής ομιλίας. Στην ομιλία αυτή έπρεπε αφενός να σχολιάσουν τον τρόπο με τον οποίο κάθε διάκριση που πραγματοποιείται με βάση το φύλο έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στον εργασιακό χώρο – με αντίκτυπο στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα – και αφετέρου να κάνουν εισηγήσεις για εξάλειψη τέτοιων φαινομένων.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να συγχαρώ:

·        την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και την Επαγγελματική Εκπαίδευση, η οποία έκανε την εισήγηση για τον διαγωνισμό και ανέλαβε τη χορήγηση των βραβείων,
·        τις Διευθύνσεις Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, οι οποίες συντόνισαν τον διαγωνισμό,
·        το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, που σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας, διοργάνωσαν και υλοποίησαν το διαγωνισμό,
·        τους εκπαιδευτικούς που βοήθησαν στην προετοιμασία των μαθητών και μαθητριών, και φυσικά
·        όλους τους μαθητές και μαθήτριες που πραγματικά, ως ενεργοί πολίτες, κατέθεσαν τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις εισηγήσεις τους για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως η έμφυλη ισότητα.

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Είμαι βέβαιος ότι η συμμετοχή σας στον διαγωνισμό αυτό θα είναι το έναυσμα, ώστε να συνεχίσετε να αγωνίζεστε σε όλη σας τη ζωή για την ίση μεταχείριση και την εξάλειψη κάθε στερεοτυπικής αντίληψης που οδηγεί σε κοινωνικές αδικίες, άνισες ευκαιρίες, περιθωριοποίηση και δυστυχία των συνανθρώπων μας. Έτσι, θα συμβάλετε κι εσείς στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας και καλή συνέχεια.