21/3/14

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΣΟΝΕΦΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΕΣ





ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΣΟΝΕΦΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΕΣ
Διοργανώνεται από το Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου


Διήμερο επιστημονικό-εκπαιδευτικό Συνέδριο με θέμα την ανοσο-νεφρολογία και τις κληρονομικές νεφροπάθειες διοργανώνει το Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, μετά από σχετική έγκριση και χορηγία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Νεφρολογίας (ERA-EDTA). Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια εκπαιδευτική επιστημονική δραστηριότητα στον τομέα της ιατρικής επιχορηγείται από τον ERA-EDTA για να διεξαχθεί στην χώρα μας.

Το Συνέδριο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Κέντρου Ερευνών Μοριακής Ιατρικής για περαιτέρω ενημέρωση και εκπαίδευση των συνεργατών του καθώς και όλων των ενδιαφερομένων λειτουργών Υγείας της χώρας μας, ή οποιουδήποτε άλλου ενδιαφέρεται, θα λάβει χώραν στις 28-29 Μαρτίου 2014 στη Λευκωσία (Αίθουσα Συνεδρίων Τράπεζας Κύπρου, Αγία Παρασκευή).

Στο Συνέδριο έχουν προσκληθεί να μιλήσουν μερικοί από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους γιατρούς/ερευνητές από την Ευρώπη κυρίως, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Διεθνούς Νεφρολογικής Εταιρίας, Καθηγητής Giuseppe Remuzzi, Διευθυντής του μεγάλου ερευνητικού κέντρου Mario Negri, στο Bergamo της Ιταλίας, καθώς και η Καθ. Rosanna Coppo, από το Τορίνο της Ιταλίας, Πρόεδρος της επιτροπής για ανοσο-νεφρικά νοσήματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Νεφρολογίας (ERA-EDTA). Άλλοι ομιλητές προέρχονται από την Ελλάδα, Τσεχία, Ιταλία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες, και βεβαίως από την Κύπρο.

Πληροφορίες για το Συνέδριο, στο οποίο η εγγραφή για όλους είναι δωρεάν, υπάρχουν διαθέσιμες στο διαδίκτυο: www.ucy.ac.cy/era-edta



Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής
Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, οι έρευνες σε θέματα κληρονομικών νεφροπαθειών έχουν εντατικοποιηθεί και αναβαθμισθεί, μέσω του Κέντρου Ερευνών Μοριακής Ιατρικής, το οποίο εξειδικεύεται σε ζητήματα που αφορούν στη διάγνωση, πρόληψη και έρευνα των γενετικών ασθενειών των νεφρών. Το Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής, ανεξάρτητη ερευνητική μονάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου μετά και από πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, δημιουργήθηκε μέσω χρηματοδότησης 2 εκατ. Ευρώ, από τα  διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από ανοικτό διαγωνισμό χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας της Κύπρου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατετάγη πρώτο ανάμεσα σε 42 προτάσεις που είχαν υποβληθεί από ερευνητικές ομάδες και συνεργασίες Κυπρίων και ξένων επιστημόνων. Οι έρευνες του Κέντρου διεξάγονται σε στενή συνεργασία με τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, με συμμετοχή των νεφρολογικών τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων καθώς και του ιστοπαθολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, και με τη συνεργασία σχεδόν όλων των νεφρολόγων της Κύπρου. Του ερευνητικού προγράμματος και των εργαστηριακών μελετών προΐσταται ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Δέλτας και των κλινικών μελετών προΐσταται ο Δρ Α. Πιερίδης.


Τέλος Ανακοίνωσ