21/3/14

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζ. Αιμιλιανίδου σε εκδήλωση βράβευσης εκθέσεων μαθητών για την ισότητα των φύλων

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζ. Αιμιλιανίδου
σε εκδήλωση βράβευσης εκθέσεων μαθητών για την ισότητα των φύλων


Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας για να βραβεύσουμε νέους που διαγωνίστηκαν σε έκθεση ιδεών για τα ζητήματα των διακρίσεων των φύλων.

Η σημερινή βράβευση αποτελεί μια ευκαιρία – και αυτό είναι πολύ σημαντικό - μέσα από τα κείμενα και τις ιδέες των νέων μας να δούμε με ποιο τρόπο προσεγγίζει η νέα γενιά το ζήτημα της ισότητας των φύλων.

Θέλω να συγχαρώ το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και τις Διευθύνσεις Μέσης Γενικής και Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που οργάνωσαν το διαγωνισμό και για την πρωτοβουλία αυτή. Είναι ένας καλός τρόπος να βάλουμε στο επίκεντρο το θέμα της ισότητας των φύλων και να δώσουμε ένα κίνητρο στους μαθητές μας να επεξεργαστούν τις γνώσεις τους. Να εντοπίσουν τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή από την ύπαρξη ανισοτήτων, διακρίσεων, στερεοτύπων.

Τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με πολλούς φορείς τη σημασία της προώθησης των πολιτικών ισότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων.

Η δική μου θέση είναι ότι η ανισότητες σε βάρος των γυναικών στερούν από το σύνολο της κοινωνίας τις δυνάμεις που χρειάζεται για να εξέλθει από τα οικονομικά αδιέξοδα. Η γυναίκα πρέπει να είναι καταξιωμένη στην κοινωνία και ισότιμη σε όλα τα επίπεδα της ζωής, της οικονομίας, της πολιτικής, της επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου, απαλλαγμένοι από στερεότυπα, να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης και δημιουργίας. Έτσι δείχνουμε τον δρόμο της προόδου.

Στην Κύπρο έχουμε κάνει επίσης σημαντική πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες. Πάνω σε αυτές τις στέρεες βάσεις πρέπει να τολμήσουμε τώρα την ποιοτική αναβάθμιση της θέσης των γυναικών, όπως ακριβώς το αξίζουν. Χρειάζεται αγώνας, συνεχής προσπάθεια. Για παράδειγμα, οι διακρίσεις στην αγορά εργασίας και στην εκπροσώπηση σε θέσεις λήψης αποφάσεων παραμένουν και επιμένουν!

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η αναπαραγωγή στερεοτύπων. Χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση και μια άλλη παιδεία αν θέλουμε να διευρύνουμε την οπτική μας στις πραγματικές ικανότητες και δεξιότητες του κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως του φύλου του.

Η συμβολή της εκπαίδευσης για να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα είναι καθοριστική.

Ως πολιτεία διαθέτουμε ένα ικανοποιητικό πλαίσιο με νομοθεσίες και θεσμούς για να προωθήσουμε την αρχή της ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση και επαγγελματική εκπαίδευση. Απαγορεύεται οποιαδήποτε άμεση και έμμεση διάκριση λόγω φύλου, περιλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, σεξουαλικής παρενόχλησης και παρενόχλησης, σε οποιοδήποτε στάδιο της εργασιακής σχέσης, ξεκινώντας από την δημοσίευση για θέση εργασίας μέχρι και την απόλυση ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο λύση της σχέσης εργασίας. Υπάρχουν θεσμοί οπλισμένοι με ευρείες αρμοδιότητες και στελέχη–επιθεωρητές για αποτελεσματική εφαρμογή των προνοιών της νομοθεσίας.

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, ως ένας τέτοιος φορέας, έχει, ανάμεσα σε άλλα, αρμοδιότητα να παρέχει σε όποιον ενδιαφερόμενο το ζητήσει και χωρίς οικονομική επιβάρυνση συμβουλές επί θεμάτων που αφορούν στην ισότητα των φύλων στην απασχόληση και στην επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς επίσης να παρέχει ανεξάρτητη συνδρομή προς θύματα διακρίσεων όταν αυτά καταγγέλλουν διακριτική μεταχείριση.

Καταλήγοντας θα ήθελα να απευθυνθώ σε σας τους μαθητές και να συγχαρώ που πήρατε μέρος στο διαγωνισμό.

Πολλές αθέατες πτυχές της καθημερινής ζωής, στάσεις και συμπεριφορές, δημιουργούν διακρίσεις.

Χρειάζεται γνώση και κριτική άποψη για όσα συμβαίνουν γύρω σας.

Έχετε διακριθεί στα ζητήματα της ισότητας.

Με τις ιδέες και τις εισηγήσεις σας, μπορείτε να αλλάξετε την κοινωνία, να περιορίσετε τις αυθαιρεσίες και τις ανισότητες.

Μπορείτε να κάνετε την κοινωνία μας καλύτερη γιατί οι νέοι μας είναι το μέλλον.