28/2/14

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικος θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της EE

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος αναχωρεί την Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014, για τις Βρυξέλλες, για να λάβει μέρος στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Μαρτίου.


Η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνει θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, με κυριότερα τη μετανάστευση, τη διαχείριση συνόρων, καθώς και τη μελλοντική ανάπτυξη του χώρου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Οι αρμόδιοι Υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, ενόψει της υποβολής της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πολιτική επαναπατρισμού της ΕΕ, η οποία θα περιλαμβάνει αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης στην Ευρώπη και θα περιέχει συστάσεις για τη βελτίωση της πολιτικής της ΕΕ και για τις μελλοντικές της δράσεις σε αυτόν τον τομέα.
Επίσης, οι Υπουργοί θα συνεχίσουν τη συζήτηση στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ) με στόχο τη συνεισφορά του Συμβουλίου στη διαμόρφωση των στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών για τους μελλοντικούς σχεδιασμούς του τομέα ΔΕΥ, με απώτερο στόχο την υιοθέτησή τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου του 2014.
Τέλος, οι Υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις όσον αφορά στην εφαρμογή των δράσεων της Ομάδας Δράσης για τη Μεσόγειο. Στόχος της Ομάδας είναι η αποτροπή ενδεχόμενων τραγωδιών στη θάλασσα, μέσω δράσεων για την καλύτερη διαχείριση των συνόρων και την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης.