21/2/14

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο και η Κεντρική Υπηρεσία παρακολουθούν συνεχώς την εσωτερική κατάσταση ασφάλειας στη χώρα. Το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών έχει ενεργοποιηθεί για σκοπούς συντονισμού της πολιτικής και των ενεργειών.


Η Πρεσβεία και η Διεύθυνση Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών έχει συχνή επικοινωνία με όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που διαμένουν στην Ουκρανία. Συνολικά 17 Κύπριοι πολίτες έχουν δηλωθεί στην Πρεσβεία.

Η Πρεσβεία και το Υπουργείο Εξωτερικών είναι στη διάθεση όλων των Κυπρίων πολιτών που βρίσκονται στην Ουκρανία για την παροχή προξενικής αρωγής και την επίλυση των όποιων πρακτικών ή και άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Το Υπουρ
γείο Εξωτερικών παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις σε συνεργασία με κράτη μέλη της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Οι Κύπριοι πολίτες οι οποίοι διαμένουν στην Ουκρανία, συμβουλεύονται όπως, είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν περιοχές όπου πραγματοποιούνται μαζικές συγκεντρώσεις, βίαιες διαδηλώσεις και συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας.

Συμβουλεύουμε, επίσης, τους Κύπριους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να παρακολουθούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (διεθνή και τοπικά), έτσι ώστε να τηρούνται ενήμεροι συνεχώς για τυχόν εξελίξεις, και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών.

Σε περίπτωση έκτακτης ή/και προξενικής ανάγκης, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον Λειτουργό Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +35 7 99660129, ή το Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ στο +35 7 22801000, ή με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο (24 Vorovskogo St., 2nd Floor, Kiev, 01054, Ukraine, Tel: +38044 4996451, +380975049558, Fax: +38044 4996453, E-mail:cyprusembassyukraine@gmail.com)