21/2/14

Ο Υπουργός Άμυνας εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της EE, στην Αθήνα

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 20 και 21 Φεβρουαρίου.
Στα πλαίσια της διαφάνειας και της αμοιβαίας αλληλοενημέρωσης, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Άντερς Φογκ Ράσμουσεν συμμετείχε σε ορισμένα αντικείμενα της συνάντησης αυτής.
Το απόγευμα της 20ης Φεβρουαρίου, οι Υπουργοί Άμυνας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέτασαν τα θέματα τα οποία εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2013 και ιδιαίτερα τα θέματα της στρατηγικής για τη θαλάσσια ασφάλεια, τις σχέσεις της ΕΕ με άλλους οργανισμούς και τη μεγιστοποίηση της συνεργασίας με τον ΟΗΕ.

Ο κ. Φωτίου, σε παρέμβαση του, τόνισε την αναγκαιότητα τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για σύνταξη της στρατηγικής για τη θαλάσσια ασφάλεια, μέχρι τον Ιούνιο 2014, και εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβάλει, τόσο στην τρέχουσα όσο και στην επόμενη προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις προσπάθειες που γίνονται όσον αφορά στον τομέα αυτό. Υποστήριξε δε ότι, η υπό σύνταξη στρατηγική θα πρέπει να βασίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της Θάλασσας και να παρέχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στις θαλάσσιες προκλήσεις με στόχο την προστασία των στρατηγικών ναυτιλιακών συμφερόντων της ΕΕ και των κρατών μελών της.

Το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου, οι Υπουργοί Άμυνας των κρατών μελών της ΕΕ ενημερώθηκαν από τους Επιχειρησιακούς Διοικητές για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ένωσης, οι οποίες διεξάγονται στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Η συνάντηση διεξήχθη στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις για τη ναυτική επιχείρηση «ΑΤΑΛΑΝΤΑ» (EUNAVFOR), τις εκπαιδευτικές στρατιωτικές αποστολές στο Μάλι (EUTM Mali) και στη Σομαλία (EUTM Somalia), καθώς και για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (ALTHEA). Επίσης συζητήθηκε η νέα επιχείρηση της ΕΕ η οποία αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με σκοπό την ενίσχυση των προσπαθειών της Αφρικανικής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών για σταθεροποίηση και δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος στην περιοχή.

Στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου, ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με ομολόγους του άλλων κρατών μελών, με τους οποίους συζήτησε, κυρίως, θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Ο Υπουργός Άμυνας επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα το μεσημέρι.