5/2/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό

Με στόχο τη διασφάλιση της απαραίτητης ενότητας στο εσωτερικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί για αύριο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ενώ την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, στην Αθήνα, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Συνεχίζονται οι σημαντικές διαβουλεύσεις που έχουν σχέση με την τελική διαμόρφωση ενός ουσιαστικού κοινού ανακοινωθέντος οι οποίες, όπως είναι ευνόητο, απαιτούν λεπτούς χειρισμούς, σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους μας.

Στο πλαίσιο της σαφούς θέσης του Προέδρου της Δημοκρατίας για συλλογικότητα και με στόχο τη διασφάλιση της απαραίτητης ενότητας στο εσωτερικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί για αύριο στις 11 το πρωί, Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Το απόγευμα της Πέμπτης θα αναχωρήσει για την Αθήνα, όπου την Παρασκευή το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Σαμαρά και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Βενιζέλο για διαβουλεύσεις γύρω από το θέμα των εξελίξεων στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος θα επιστρέψει στην Κύπρο νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες γύρω από το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, διότι «είναι πολύ ευαίσθητη η στιγμή και θα θέλαμε να μην υπάρξει συζήτηση και δημοσιότητα, η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εξέλιξη αυτού του γεγονότος».

Ερωτηθείς αν ο κ. Ναμί μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε αρνητικά.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι αυτή τη στιγμή «η επίσημη ενημέρωση όπως γίνεται υπηρετεί τον βασικό στόχο της συλλογικότητας και της προάσπισης των συμφερόντων της Κύπρου κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Σε ερώτηση αν βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία επί κοινού ανακοινωθέντος, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η σημερινή δήλωση αποτυπώνει επακριβώς τα γεγονότα. Μίλησα για τελική διαμόρφωση ενός ουσιαστικού κοινού ανακοινωθέντος.

Όπως είπα και στο παρελθόν, την ίδια στιγμή, στο Κυπριακό, μπορεί να βρισκόμαστε και πολύ κοντά και πολύ μακριά. Μια λέξη πολλές φορές μπορεί να κάνει τη διαφορά. Γι’ αυτό επιμένουμε ότι αυτές οι ευαίσθητες διαβουλεύσεις που γίνονται θα πρέπει αυτή τη στιγμή να γίνουν σε επίπεδο των πολιτικών αρχηγών και σε διαβούλευση με την Αθήνα».

Κληθείς να αναφερθεί σε συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων και άλλα κομματικά στελέχη, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα, πολιτικούς αρχηγούς, με στόχο να διαβουλευθεί εν όψει αυτών των εξελίξεων».