27/2/14

Παρατηρητήριο Τιμών Καθαράς Δευτέρας 26.02.2014



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παρατηρητήριο Τιμών Καθαράς Δευτέρας 26.02.2014



Στο πλαίσιο της παρακολούθησης της λειτουργίας της αγοράς του λιανικού εμπορίου και της πληροφόρησης των καταναλωτών, η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει ολοκληρώσει νέα έρευνα για συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα επίπεδα τιμών λιανικής πώλησης καταναλωτικών προϊόντων για την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας σε Μεγάλες Υπεραγορές, Μικρές Υπεραγορές και Φρουταρίες το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 26.02.2014.

Η έρευνα αφορά εικοσιτέσσερα (24) υποστατικά για Μεγάλες Υπεραγορές, είκοσι εννιά (29) υποστατικά για Μικρές Υπεραγορές και σαράντα πέντε (45) υποστατικά για Φρουταρίες που δραστηριοποιούνται στις επαρχίες της Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και ελεύθερης Αμμοχώστου.

Το Παρατηρητήριο Τιμών για την Καθαρά Δευτέρα καλύπτει συνολικά οχτώ (8) κατηγορίες ως εξής:

  1. Χαλβάς 2.Σαλάτες 3.Ελιές 4.Θαλασσινά 5.Αρτοποιητικά
6. Λαχανικά και Φρούτα 7.Κρασιά 8.Κάρβουνα

Οι κατάλογοι των τιμών ανά είδος υποστατικού και επαρχία δημοσιεύονται σε ξεχωριστούς πίνακες (ως Παράρτημα Ι: Μεγάλες Υπεραγορές, Παράρτημα ΙΙ: Μικρές Υπεραγορές και Παράρτημα ΙΙΙ: Φρουταρίες).

Η δημοσίευση του Παρατηρητηρίου για την Καθαρά Δευτέρα αποτελεί χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης για τον καταναλωτή, ενδυναμώνοντας την ικανότητα του να συγκρίνει τιμές και να προβαίνει στις πιο συμφέρουσες γι΄αυτόν αγορές. Επιπλέον, προσθέτει περισσότερη διαφάνεια στην συνολική εικόνα της συγκεκριμένης αγοράς και συμβάλει στην προαγωγή του ανταγωνισμού.

Τονίζεται ότι οι τιμές που παρουσιάζονται στο Παρατηρητηρίου για την Καθαρά Δευτέρα αφορούν την 26.02.2014, ημερομηνία κατά την οποία έχουν διεξαχθεί οι έλεγχοι για τη λήψη τιμών.

Ακολουθούν πίνακες οι οποίοι περιλαμβάνουν Παγκυπρίως τις Ελάχιστες/ Μέγιστες λιανικές τιμές πώλησης , τον Μέσο Όρο Τιμών , το Συνολικό Αριθμό Υποστατικών καθώς επίσης και το Ποσοστό, το οποίο παρουσιάζει τον αριθμό των υποστατικών στα οποία βρέθηκε το συγκεκριμένο προϊόν.



Οι αναλυτικοί κατάλογοι των τιμών ανά επαρχία δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα σε ξεχωριστούς πίνακες ως Παράρτημα Ι Μεγάλες Υπεραγορές, Παράρτημα ΙΙ Μικρές Υπεραγορές και Παράρτημα ΙΙΙ Φρουταρίες.

Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν λεπτομερώς για το Παρατηρητήριο Τιμών για την Καθαρά Δευτέρα ημερομηνίας 26.02.2014 στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.mcit.gov.cy (ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ) ή στην δωρεάν Τηλεφωνική Γραμμή Καταναλωτή 1429.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014