19/2/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2012



Να μη μεταδοθεί πριν τις 12 μ.



Με αισθήματα χαράς και ικανοποίησης σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο για τη φετινή τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών, ευχόμενος να είναι και η τελευταία που πραγματοποιείται σε μια μοιρασμένη και ημικατεχόμενη πατρίδα.



Είμαι της άποψης ότι μαζευτήκαμε σήμερα εδώ όχι απλώς για να απονείμουμε βραβεία στις κυπριακές επιχειρήσεις που το 2012, στις εξαιρετικά δύσκολες εκείνες συνθήκες, διακρίθηκαν για την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Αλλά, κυρίως, για να επιβραβεύσουμε την εξωστρέφεια των επιχειρήσεών μας, που στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης των αγορών αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την αειφόρο ανάπτυξη και την ευημερία στη χώρα μας.

Βραβεύουμε σήμερα τους καλύτερους εκφραστές της κυπριακής ανταγωνιστικότητας που προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο την πατρίδα μας στο εξωτερικό. Και είμαι σίγουρος ότι θα ηγηθούν της επανεκκίνησης μιας νέας αναπτυξιακής πορείας την οποία χρειάζεται η οικονομία μας.

Εν μέσω των μεγάλων οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, εκδηλώσεις όπως η σημερινή αποκτούν ξεχωριστή αξία και σημασία. Πρωτίστως, μας δίνουν την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε και να επιβραβεύσουμε την προσπάθεια ανθρώπων που δούλεψαν σκληρά, συχνά μάλιστα, κάτω από αντίξοες συνθήκες και πέτυχαν. Μας επιτρέπουν, επίσης, να εκφράσουμε προς τον εμποροβιομηχανικό κόσμο, τη βαθιά εκτίμησή μας για την πολύμορφη προσφορά του. Την ίδια ώρα, οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν έναυσμα σκέψης και κοινού σχεδιασμού του παρόντος και του μέλλοντος της επιχειρηματικότητας στον τόπο μας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία στην Κύπρο αποτέλεσε και αποτελεί την κινητήρια δύναμη προόδου, ανάπτυξης και ανύψωσης του βιοτικού επιπέδου του λαού μας. Ακόμα και υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες, με τη συνεργασία και τη στήριξη του Κράτους, βεβαίως, η ιδιωτική πρωτοβουλία κατορθώνει με το δημιουργικό της πνεύμα, τις καινοτόμες προσεγγίσεις της και τον δυναμισμό της να αξιοποιεί αποτελεσματικά τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται ενώπιό μας.

Δυστυχώς, σήμερα ο τόπος μας βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, η οποία θέτει σε δοκιμασία την ευημερία των πολιτών, τις κατακτήσεις δεκαετιών, και κατʼ επέκταση, το μέλλον των επόμενων γενεών. Μια κρίση που αναπόφευκτα έφερε στην επιφάνεια τα σοβαρότατα διαρθρωτικά προβλήματα του Κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας μας ευρύτερα. Δίχως άλλο, η ανάγκη προσαρμογής είναι άμεση και επιβεβλημένη και οι προκλήσεις για τολμηρές μεταρρυθμίσεις πολλές και μεγάλες. Είμαι όμως πεπεισμένος πως με σκληρή και συλλογική δουλειά, μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, τολμώντας σήμερα όσα στο παρελθόν δεν τολμήσαμε να πράξουμε.

Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος αλλά αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με πίστη στις δυνάμεις μας, με αισιοδοξία, με προγραμματισμό, τόλμη και αποφασιστικότητα. Αυτές είναι άλλωστε οι αρετές που χαρακτηρίζουν τον λαό μας, οι οποίες και στο παρελθόν, όταν είχαμε να διαχειριστούμε συνθήκες πολύ πιο δύσκολες και οδυνηρές, μας οδήγησαν στην πρόοδο και την προκοπή.

Ήδη έχουμε καταγράψει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Μόλις οκτώ μήνες από τις σκληρές αποφάσεις του περασμένου Μαρτίου και μετά από τρία χρόνια διαδοχικών υποβαθμίσεων, είχαμε τον Νοέμβριο την πρώτη αναβάθμιση της οικονομίας μας από Διεθνή Οίκο Αξιολόγησης. Παράλληλα, όπως και κατά τις δύο πρώτες αξιολογήσεις από τους διεθνείς δανειστές μας, και η πρόσφατη τρίτη στη σειρά αξιολόγηση είναι ιδιαιτέρως θετική και ενθαρρυντική.

Φαίνεται ότι η Κύπρος βρίσκεται στον δρόμο ενός νέου οικονομικού θαύματος, που δεν διαφεύγει της προσοχής και της εκτίμησης των διεθνών πιστωτών μας, αλλά και του διεθνούς Τύπου.

Μετά την τελευταία αξιολόγηση της Τρόικας, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο για φέτος προβλέπει ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι σημαντικά χαμηλότερο και θα περιοριστεί στα 277 εκ. ευρώ ή στο 1,8% του ΑΕΠ, από 483 εκ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ, που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Έγκυρα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, όπως ο αυστηρός οικονομικός Τύπος της Γερμανίας, ύστερα από μεγάλο αριθμό αρνητικών δημοσιευμάτων τους τελευταίους μήνες, σήμερα υποχρεώνονται σε εγκωμιαστικά σχόλια για την πορεία ανόρθωσης της κυπριακής οικονομίας και της προσπάθειας να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αναφέρουν ότι η Κύπρος έχει πλέον πετύχει πλήρως τους στόχους της απ' την αρχή του προγράμματος. Φαινόμενο, όπως προσθέτουν, ασυνήθιστο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα των τελευταίων ετών, ακόμα και για περιπτώσεις χωρών που έπαιρναν καλές αξιολογήσεις, όπως η Ιρλανδία, η οποία προσφάτως βγήκε από το μνημόνιο.

Κάνοντας λόγο για μια χώρα, η οποία βρίσκεται σε τροχιά πρωτοφανούς επιτυχημένης και εξ' αρχής συντονισμένης προσπάθειας αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, διευκρινίζουν ότι ενώ αρχικά η ύφεση είχε προβλεφθεί να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το 8,7%, τελικά χάρη στις διορθωτικές και έγκαιρες κινήσεις μας περιορίστηκε στο 5,3%.

Θα επαναλάβω το εγκώμιο των Γερμανών δημοσιογράφων, γιατί αποδίδει πλήρως και τις δικές μου, προσωπικές πεποιθήσεις. Υπήρξε σημαντική σε κάθε περίπτωση και η συμβολή των ίδιων των πολιτών στο απαιτητικό αυτό πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο απέδωσε άμεσα, σε σχέση με άλλα που εφαρμόζονται στις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.
Κάνουμε ότι επιβάλλεται να γίνει για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους και για την επαναφορά της Κύπρου σε τροχιά ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της προώθησης και υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, η Κυβέρνηση εντατικοποιεί την προσπάθεια ενημέρωσης των ξένων επενδυτών για τις σημαντικές αλλαγές που πραγματοποιούνται, με στόχο την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

Με σκοπό την παραχώρηση κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για διευκόλυνση και ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και γενικά ελάφρυνση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, όπως γνωρίζετε η Κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, διασφαλίζοντας όμως για ευνόητους λόγους ότι δεν θα έχουν μεγάλο δημοσιονομικό αντίκτυπο. Μέσα από προσεκτική μελέτη για τις ανάγκες της οικονομίας, προχωρήσαμε στην εξαγγελία των μέτρων αυτών, έτσι ώστε να παράσχουμε τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας πρώτα να επιβιώσουν, αλλά και να εκμεταλλευτούν επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Εξάλλου, η επιθυμητή από όλους οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από το δημόσιο. Αυτό που επιβάλλεται η Κυβέρνηση να πράξει είναι να δημιουργήσει το σωστό πλαίσιο στο οποίο η επιχειρηματική δραστηριότητα και πρωτοβουλία θα ενθαρρύνεται και θα ευνοείται. Αυτό ακριβώς πράττουμε.

Ως βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων μας έχουμε θέσει την υλοποίηση ενεργειών που αναπτύσσουν ποικιλοτρόπως τους διάφορους οικονομικούς τομείς, στους οποίους η Κύπρος παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Τέτοιοι είναι ο τουρισμός, οι υπεράκτιες δραστηριότητες, οι εξαγωγικές υπηρεσίες και το διαμετακομιστικό εμπόριο. Όραμα μας είναι να επανακτήσει σύντομα η χώρα μας την αξιοπιστία της στο εξωτερικό και, κυρίως, να καταστεί σημαντική βάση για άσκηση οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή.

Για να πετύχουμε την έξοδό μας από την κρίση, αλλά και για να χαράξουμε μια νέα αναπτυξιακή πορεία, απαιτείται η συμβολή και η συνεργασία όλων. Πολιτεία, κοινωνικοί εταίροι και επιχειρηματικός κόσμος, οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί και με σταθερή προσήλωση στους στόχους μας, να συμπορευθούμε για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας.

Οι δικές σας ενέργειες και πρωτοβουλίες για ενίσχυση των εξαγωγών κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών, αποτελούν το κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη, αφού εξασφαλίζουν σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που χρειαζόμαστε σήμερα για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονίσω και τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που αναγνωρίζεται από σημαντικές δυνάμεις του κόσμου. Ιδίως μετά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη και την καλύτερη αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όντας υποχρεωμένοι να δραστηριοποιείστε πλέον μέσα στο νέο διασυνοριακό επιχειρηματικό περιβάλλον, καλείστε να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις σημαντικές ευκαιρίες που προσφέρονται, για το καλό των επιχειρήσεών σας και, κυρίως, της πατρίδας μας.

Από πλευράς της Κυβέρνησης και εμένα προσωπικά, σάς διαβεβαιώνω ότι σε αυτές τις προσπάθειές σας θα είμαστε έμπρακτοι συμπαραστάτες και υποστηρικτές. Εξάλλου, η περαιτέρω προώθηση και ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού της οικονομίας μας αποτελεί για εμάς θέμα υψίστης σημασίας και προτεραιότητας.

Καταληκτικά, επιτρέψτε μου να συγχαρώ θερμά για τα επιτεύγματά τους, τις διευθύνσεις και το προσωπικό των επιχειρήσεων που βραβεύουμε σήμερα και να τους ευχηθώ κάθε καλό για τη συνέχεια.

Συγχαίρω, επίσης, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Επιλογής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών, για το αξιόλογό τους έργο, καθώς και το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού καθώς και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο για τη διοργάνωση και καθιέρωση της εξαιρετικής αυτής εκδήλωσης.

_______________