19/2/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπη στην τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2012



Να μη μεταδοθεί πριν τις 12 μ.
 
Επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω και εγώ με τη σειρά μου, εκ μέρους του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, στην τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών για το έτος 2012.

Ενός θεσμού που, με πορεία τριών και πλέον δεκαετιών, καθίσταται φέτος ιδιαιτέρως σημαντικός, αφού εν μέσω της κρίσης αναγνωρίζει και αναδεικνύει τις άοκνες προσπάθειες των επιχειρήσεών μας για αύξηση των εξαγωγών των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Αναμφίβολα, τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για ενδυνάμωση του εξωτερικού εμπορίου, σε συνδυασμό και με τις ενέργειές για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στήριξη του τουριστικού τομέα, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επιδιωκόμενη αύξηση της ρευστότητας στην αγορά. Συγκεκριμένα, για την ενίσχυση της εξαγωγικής προσπάθειας των κυπριακών επιχειρήσεων, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού υλοποιεί δράσεις οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν στο άνοιγμα νέων αγορών μέσω διακρατικών συμφωνιών, στη συμμετοχή σε εξειδικευμένες εκθέσεις του εξωτερικού και στη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού που παρουσιάζουν επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Παράλληλα, η εξωστρέφεια και γενικότερα η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, προωθούνται σημαντικά στις προκαταρκτικές μας προτάσεις για τα νέα Σχέδια και Προγράμματα της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, τα οποία έχουμε υποβάλει για επεξεργασία στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης.

Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε σύντομα τις τελικές μας προτάσεις και σας διαβεβαιώνω ότι κατά τον σχεδιασμό τους λήφθηκαν σοβαρά υπόψη τόσο τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην οικονομία μας όσο και οι απόψεις όλων των ενδιαφερόμενων φορέων.
Δεν έχω σκοπό να μακρηγορήσω περαιτέρω, αφού θεωρώ πως η σημερινή μέρα θα πρέπει να αφορά κυρίως τις διακριθείσες επιχειρήσεις. Δεν μπορώ, όμως, να μην ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που παρά το βεβαρημένο του πρόγραμμα αποδέχθηκε να μας φιλοξενήσει στο Προεδρικό Μέγαρο και να απονείμει τα φετινά Βραβεία Εξαγωγών. Η συμμετοχή σας κύριε Πρόεδρε στη σημερινή τελετή επιβεβαιώνει, ακριβώς, την προσωπική σας έγνοια, αλλά και το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του κράτους, για στήριξη του επιχειρηματικού μας κόσμου.

Ευχαριστώ, επίσης, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο για την αγαστή συνεργασία στη συνδιοργάνωση του θεσμού, καθώς και τον Πρόεδρο κ. Παναγιώτη Λοϊζίδη και τα μέλη της Επιτροπής Βραβείου Εξαγωγών για το εξαιρετικό έργο που επιτελούν.

Τέλος, συγχαίρω θερμά τις επιχειρήσεις που βραβεύονται σήμερα και εύχομαι πάντα επιτυχίες.

Σας ευχαριστώ.
_______________