13/2/14

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Ανδρέα Καυκαλιά στις εργασίες της 13ης Χειμερινής Συνάντησης της ΚΣ ΟΑΣΕ

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Ανδρέα Καυκαλιά στις εργασίες
της 13ης Χειμερινής Συνάντησης της ΚΣ ΟΑΣΕ

 
Άρχισαν στη Βιέννη οι εργασίες της 13 ης Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ).

Ο βουλευτής κ. Ανδρέας Καυκαλιάς συμμετείχε σε συζήτηση στην Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας, με θέμα «Κοινοβουλευτικός έλεγχος των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας: Η διασφάλιση της διαφάνειας στο εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Ο κ. Καυκαλιάς υπογράμμισε τη σημαντική ευθύνη των Κοινοβουλίων, ως βασικής συνιστώσας των δημοκρατικών καθεστώτων για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού παγκόσμιου συστήματος ασφάλειας και στην αναδιάρθρωση των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας (ΕΔΔΑ), προκειμένου να αντιμετωπιστούν υπάρχουσες και μελλοντικές προκλήσεις. Τόνισε δε ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος σε αυτούς τους τομείς στοχεύει πρωτίστως στο να διασφαλιστεί ότι το εγχείρημα των κρατών και των ΕΔΔΑ όσον αφορά στην οικοδόμηση της ασφάλειας συνάδει πλήρως με το διεθνές δίκαιο, το κράτος δικαίου και τις αξίες που διέπουν τις κοινωνίες. Ιδιαίτερα δε, πρόσθεσε, υπό το φως των αυξανόμενων τάσεων στρατιωτικοποίησης των διεθνών σχέσεων και της εσωτερικής ασφάλειας των κρατών. Η περιοχή του ΟΑΣΕ, επισήμανε ο Κύπριος βουλευτής, γίνεται μάρτυρας στρατιωτικών ενεργειών που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, καθώς και μη στρατιωτικών ενεργειών που στερούνται νομικής βάσης ή/και δημοκρατικής νομιμότητας. Υπέδειξε δε ότι η κατάχρηση ισχύος από μυστικές υπηρεσίες πληφοροριών συμμετεχόντων κρατών του ΟΑΣΕ εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία.

Επισημαίνοντας εξάλλου τη διαφορετική έκταση άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου στην περιοχή του ΟΑΣΕ, αναλόγως των πολιτικών συστημάτων των κρατών και άλλων παραγόντων, ο κ. Καυκαλιάς έκανε αναφορά στο προεδρικό σύστημα της Κύπρου και στις εξουσίες και αρμοδιότητες της Βουλής των Αντιπροσώπων που καθορίζονται από το Σύνταγμα. Αναφερόμενος στις διάφορες μορφές άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, σημείωσε ότι η   Βουλή μετέχει σε όλα τα στάδια της διαμόρφωσης της εθνικής πολιτικής ασφάλειας, πλην του σχεδιασμού, κυρίως μέσω της έγκρισης του Κρατικού Προϋπολογισμού και της δυνατότητας εισήγησης τροπολογιών σε νομοσχέδια, νοουμένου ότι αυτές δεν εξυπακούουν αύξηση των κρατικών δαπανών. Αναφέρθηκε αναλυτικότερα στις βασικές πρόνοιες του κεφαλαίου «Αμυντική Θωράκιση» του Περί Προϋπολογισμού Νόμου, βάσει του οποίου απαιτείται η πρότερη έγκριση της Βουλής για όλες τις αμυντικές δαπάνες. Ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε επίσης την εγκαθίδρυση τακτικής συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Επιτρόπου Διοίκησης για άσκηση αποτελεσματικού κοινοβουλευτικού ελέγχου όσον αφορά στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών από το αστυνομικό σώμα.

Η ασφάλεια, τόνισε, αποτελεί την πρώτιστη ανησυχία και προτεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενόσω δεν επιτυγχάνεται μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Κυπριακή Δημοκρατία, διαβεβαίωσε, παραμένει προσηλωμένη στον στόχο αυτό, και υπό το φως της πρόσφατα επιτευχθείσας συμφωνίας μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων σε ένα κοινό ανακοινωθέν και της επικείμενης επανέναρξης των συνομιλιών με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Ο κ. Καυκαλιάς επισήμανε εξάλλου ότι, υπό το φως του ολοένα και πιο ασταθούς περιβάλλοντος ασφάλειας και της αντίληψης ότι ο τομέας της ασφάλειας και άμυνας είναι «υπόθεση των κρατών», οι αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και του Κώδικα δεοντολογίας για στρατιωτικο-πολιτικές πτυχές ασφάλειας του ΟΑΣΕ, παραμένουν καίριες. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε τη σημασία της διασφάλισης από τα Κοινοβούλια της αναγκαίας διαφάνειας και ευθύνης λογοδοσίας, τόσο στο επίπεδο των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας όσο και σε αυτό των κυβερνήσεων. Ως εκπρόσωποι των συμφερόντων των πολιτών, πρόσθεσε, τα Κοινοβούλια πρέπει να στοχεύουν στην ευρύτερη δυνατή δημόσια συναίνεση και έλεγχο τέτοιων πολιτικών.

Ο Κύπριος βουλευτής τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας στο επίπεδο της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και στο πλαίσιο της διαδικασίας Ελσίνκι +40, υπό τη μορφή θεματικών διασκέψεων για την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά στον δημοκρατικό έλεγχο των ΕΔΔΑ. Έκανε δε ειδική αναφορά στην Ιδρυτική Συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) που φιλοξένησε η Βουλή των Αντιπροσώπων, τον Σεπτέμβριο του 2012, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Τόνισε επίσης τη δυνατότητα ουσιαστικότερης συμβολής της Κ.Σ. ΟΑΣΕ στο έργο διεθνών οργανισμών και θεσμών όπως η Δια-Κοινοβουλευτική Ένωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Κέντρο της Γενεύης για τον Δημοκρατικό Έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Η πτυχή αυτή, κατέληξε, καθίσταται ακόμα πιο σημαντική, στην απουσία παγκόσμια συμφωνηθέντων κριτηρίων για τον δημοκρατικό έλεγχο των ΕΔΔΑ, κριτήρια που είναι άκρως αναγκαία στις προσπάθειες για επίτευξη παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας.