13/2/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κυριάκου Κενεβέζου στα αποκαλυπτήρια αγάλματος στο Δημοτικό Σχολείο Μαζωτού


Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα στη σεμνή αυτή τελετή των αποκαλυπτηρίων του τελευταίου έργου του μεγάλου μας γλύπτη Κώστα Αργυρού.


Η ξεχωριστή μορφή αυτού του ανθρώπου, με τις εξαιρετικές του ικανότητες ως γλύπτη, το ήθος του και η αγάπη του προς τον άνθρωπο, τον καθιστούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς που με θαυμασμό αντικρίζουμε σήμερα το τόσο μεγάλο και σημαντικό του έργο, ακόμα και στο μικρό γλυπτό. Το έργο αυτό, του οποίου τα αποκαλυπτήρια θα τελέσουμε σε λίγο, δείχνει την επιρροή του ανθρώπινου πόνου στο έργο του καλλιτέχνη και ταυτόχρονα την επίδραση του έργου στην τοπική κοινότητα που συνεχίζει, και μετά τη φυσική του απώλεια, να εμπνέει και να επηρεάζει τα πολιτιστικά δρώμενα της κοινότητας Μαζωτού.

Το μικρό αυτό γλυπτό είναι ένα στολίδι στην αυλή του δημοτικού σχολείου, ένα λαμπρό κομμάτι της καλλιτεχνικής δημιουργίας του γλύπτη Κώστα Αργυρού. Είναι ένα κομμάτι της πολιτιστικής ιστορίας του τόπου μας.

Μια χώρα, μια τοπική κοινότητα πάει μπροστά όταν οι άνθρωποί της γίνονται δημιουργικοί. Και γίνονται δημιουργικοί όταν εμπνέονται από τον πολιτισμό και την ιστορία της. Και ο ελληνισμός έχει και πολιτισμό και ιστορία από την οποία πρέπει να αντλούμε έμπνευση και να ζωντανεύουμε την πορεία μας μέσα στον χρόνο.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους ανθρώπους και τα οργανωμένα σύνολα που βρίσκονται πίσω από αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία. Είναι παρήγορο και πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εν μέσω κρίσης υπάρχουν σύνδεσμοι γονέων αλλά και ιδιώτες οι οποίοι δεν λησμονούν το πνεύμα της δημιουργίας και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες όπως η αποψινή. Συγχαίρω τον πρόεδρο και τα μέλη του Συνδέσμου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Μαζωτού, το Κοινοτικό Συμβούλιο, τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, καθώς επίσης και την οικογένεια Αργυρού που δώρισε το γλυπτό για να κοσμεί τον προαύλιο χώρο του σχολείου και να εμπνέει τις νέες γενιές.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού κ αι εγώ προσωπικά στηρίζουμε κάθε προσπάθεια των τοπικών κοινωνιών που στοχεύει στην ενδυνάμωση της πολιτιστικής συνείδησης και την προβολή και ανάδειξη της πλούσιας κληρονομιάς μας.