13/2/14

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Γερουσίας κ. Jean - Pierre Bel




Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γαλλία, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Γαλλίας κ. Jean - Pierre Bel .


Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:   «Επιθυμώ να εκφράσω την μεγάλη μου χαρά και ικανοποίηση για αυτή τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γερουσίας. Πραγματικά ήταν μια πολύ εγκάρδια και εποικοδομητική συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων.

Είχα   την ευκαιρία να αναπτύξω τις απόψεις μας τόσο για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, αλλά και στην Ευρώπη και την ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης, και βρεθήκαμε στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πρόεδρο, γιατί είναι κοινή έγνοια, κοινή αγωνία να περάσουμε από τις πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας και της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, σε πολιτικές της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Βεβαίως βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησής μας και το Κυπριακό. Εξήγησα τις θέσεις μας, ότι η Τουρκία πρέπει να πιεσθεί και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να συμμορφωθεί με τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις, διαφορετικά δεν μπορούν να υπάρξουν αισιόδοξες προοπτικές για τη λύση.

Η Γαλλία ήταν μια χώρα η οποία βρέθηκε πάντοτε στο πλευρό του κυπριακού λαού, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, δίπλα μας για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτή εξακολουθεί να είναι η σταθερή και αμετακίνητη θέση της Γαλλίας και είχα τη διαβεβαίωση από τον Πρόεδρο ότι αυτή η θερμή συνηγορία στις κυπριακές θέσεις θα συνεχιστεί και σήμερα μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με τις προσπάθειες που θα καταβληθούν για λύση του κυπριακού προβλήματος.

Βεβαίως, είχα και την ευκαιρία να στιγματίσω τις αδικοπραγούσες συμπεριφορές της Τουρκίας σε ότι αφορά την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και να εξηγήσω ότι ο εντοπισμός υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μια μεγάλη ευκαιρία και για την Κύπρο και για την περιοχή αλλά και για την ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης. Και σε αυτό θέλω να πω ότι βρεθήκαμε σε απόλυτη συμφωνία.   

Εκφράζω θερμές μου ευχαριστίες ξανά στον Πρόεδρο γι´ αυτή τη συνάντηση και το περιεχόμενό της κυρίως».