18/1/14

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζ. Αιμιλιανίδου στην ετήσια εκδήλωση της Στέγης Ευγηρίας Άγιος Αντώνιος

 
Είναι με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς και εκτίμησης που δέχτηκα την πρόσκληση σας, για να χαιρετήσω και να θέσω υπό την αιγίδα μου την καθιερωμένη σας εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Αντωνίου.   

 
Κατ´ αρχήν, θα ήθελα   να ευχαριστήσω τον πρόεδρο, κ. Αντώνη Χ’ Ρούσο,  και τα μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου του Ιδρύματος, καθώς επίσης και το προσωπικό της Στέγης, για τη σημερινή εκδήλωση   που αποτελεί μια ευχάριστη πρωτοβουλία, ιδιαίτερα για τα άτομα  που διαμένουν στη Στέγη σας που, για τους οποίους , είναι μια ευχάριστη αλλαγή από την καθημερινότητα τους.

Η τρίτη ηλικία είναι μια περίοδος εξίσου δημιουργική και παραγωγική στη ζωή των ανθρώπων, κατά την οποία αξίζει στον καθένα να ζει με αξιοπρέπεια σε συνθήκες κατάλληλες, μέσα από τις οποίες θα του δίνεται η ευκαιρία να εκφράσει τη μοναδικότητα του, να απασχοληθεί δημιουργικά και να απολαύσει μια ποιοτική ζωή.   Η ύπαρξη δομών φροντίδας των ατόμων τρίτης ηλικίας, οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στις νέες και πραγματικές ανάγκες των ατόμων αυτών, αποτελεί μια σημαντική πρόκληση και ανάγκη της κοινωνίας.   Είναι για τον λόγο αυτό που οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχουν προχωρήσει το 2013 στην ετοιμασία  προσχέδιου νέου Νόμου και Κανονισμών, τα οποία τροποποιούν τα υφιστάμενα, που αφορούν τη λειτουργία και τον έλεγχο των Στεγών Ηλικιωμένων και Αναπήρων, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών   και τον καθορισμό των ελάχιστων αποδεκτών επιπέδων λειτουργίας.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα ύπαρξης τέτοιων προγραμμάτων, παρέχουν κρατική ενίσχυση, τεχνική υποστήριξη και συμβουλευτική καθοδήγηση  στις Εθελοντικές Οργανώσεις που τα λειτουργούν. Παρά την οικονομική κρίση, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προχώρησε και το 2013 στην παραχώρηση των Κρατικών Χορηγιών με γνώμονα την ανάγκη για δίκαιη και εξορθολογισμένη κατανομή τους, με τη χρήση μετρήσιμων κριτηρίων. Η Στέγη Άγιος Αντώνιος έλαβε για το 2013 κρατική ενίσχυση ύψους €34.000.  
 
Επιπρόσθετα αξίζει να αναφερθεί ότι, το 2013 δόθηκε ποσό €1.426.000 ευρώ για την επιχορήγηση προγραμμάτων που λειτουργούν είτε από Εθελοντικές Οργανώσεις, είτε από Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφορούν ειδικά την φροντίδα ατόμων τρίτης ηλικίας.
 
Κλείνοντας θέλω να διαβεβαιώσω ξανά τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που έχουν ακόμη τόσα πολλά να προσφέρουν με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους,   ότι το  Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συνεχίσει με κάθε δυνατό τρόπο   να προβαίνει σε ενέργειες που θα στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.