16/1/14

Απάντηση του Υπουργείου Υγείας σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ






Αναφορικά με σημερινές δηλώσεις το Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρου Κυπριανού για θέματα που αφορούν τον τομέα της υγείας, το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να επισημάνει τα ακόλουθα:



-       Η αναφορά του κ. Κυπριανού σε εθελούσια μείωση του προϋπολογισμού από το Υπουργείο Υγείας χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε απαίτηση από την Τρόικα, δεν ανταποκρίνεται σε καμιά περίπτωση στην πραγματικότητα. Με βάση τις απαιτήσεις της Τρόικας για μείωση των λειτουργικών και άλλων δαπανών των υπουργείων, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου για το 2014,  μειώθηκε κατά 56.4 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι μνημονιακές δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση ήταν αναπόφευκτο ότι θα επηρέαζαν και τον τομέα της υγείας.  Η παρούσα Κυβέρνηση ωστόσο, μετά από επίμονες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, κατάφερε να απαλείψει, στο μέτρο του δυνατού, τις πρόνοιες του μνημονίου που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση και οι οποίες επηρέαζαν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

-       Σε ό,τι αφορά την αναφορά του κ. Κυπριανού στη δημιουργία Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων, επισημαίνεται για πολλοστή φορά ότι η απόφαση για αναστολή της ανέγερσής τους λήφθηκε στη βάση των εξαιρετικά δύσκολων υφιστάμενων οικονομικών δεδομένων και των περιορισμών που υπάρχουν στην πρόσληψη και την εκπαίδευση του προσωπικού. Καθοριστικό ρόλο στη λήψη της εν λόγω απόφασης διαδραμάτισε το γεγονός ότι οι ανάγκες των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας εξυπηρετούνται σε ικανοποιητικό βαθμό από το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου.

Παράλληλα,  πρέπει να αναφερθεί ότι ακτινοθεραπευτικό κέντρο θα λειτουργήσει ούτως ή άλλως, υπό μορφή  πανεπιστημιακής κλινικής, με τη μετατροπή του νοσοκομείου Λευκωσίας σε πανεπιστημιακό.

Ως προς το θέμα της ευαισθησίας που θίγει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Υγείας δρ Πέτρος Πετρίδης συναντήθηκε σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις  με τον Πρόεδρο του ΕΛΑΖΩ κ. Χρίστο Ανδρέου, η μια εκ των οποίων στην παρουσία του Υφυπουργού παρά των προέδρω κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη.

-       Ως προς την αναφορά του κ. Κυπριανού στο θέμα της εφαρμογής του ΓεΣΥ, τονίζεται ότι κύρια έγνοια και μέλημα τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του Υπουργείου Υγείας είναι η εφαρμογή ενός λειτουργικού και κοινωνικά δίκαιου συστήματος υγείας, που θα εξυπηρετεί με τον ίδιο τρόπο όλους τους πολίτες, αποκλείοντας ανισότητες και προστατεύοντας τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

________________