10/1/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τους Προέδρους και τα Μέλη των νεοδιορισθέντων Δ. Σ. των ημικρατικών οργανισμών


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε απόψε με τους Προέδρους και τα Μέλη των νεοδιορισθέντων Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών, στο Προεδρικό Μέγαρο.


Μιλώντας στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «σας εύχομαι καλή επιτυχία στο σημαντικό έργο που καλείστε να επιτελέσετε. Είναι καλά γνωστό ότι ήταν πολλαπλάσιοι οι ενδιαφερόμενοι είτε από την ευρύτερη κοινωνία είτε ύστερα από εισηγήσεις των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων. Έχουν ακουστεί πολλά. Αδιαφορώ για το τι λέγεται. Με ενδιαφέρει το τι έχω μπροστά μου. Με ενδιαφέρει το ότι έχουν επιλεγεί οι άριστοι των αρίστων. Με βάση την ακαδημαϊκή γνώση, με βάση την επιστημοσύνη, με βάση την εμπειρία στη διοίκηση επιχειρήσεων, με βάση γενικότερα την παρουσία και τη φήμη που έχετε αποκτήσει μέσα από τη δράση σας είτε στις επαγγελματικές σας δραστηριότητες είτε γενικότερα από την κοινωνική σας δράση και αυτό είναι το σημαντικότερο.

Παρά την ενδεχόμενη κριτική που ακούστηκε θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Η σύνθεση των νέων Συμβουλίων ανταποκρίνεται στις προγραμματικές μου δεσμεύσεις για ριζική ανανέωση και επιλογή των αρίστων και αυτό έπραξε η Κυβέρνηση.

Ο μέσος όρος ηλικίας για πρώτη φορά δεν υπερβαίνει το 47ο έτος ηλικίας. Δεν υπερέχουν οι δικηγόροι όπως άλλοτε. Περιορίζονται μόνο στους 15-20.

Την ίδια ώρα υπάρχει η ενεργός συμμετοχή σημαντικού αριθμού τεχνοκρατών, ελευθέρων επαγγελματιών από ελεγκτές, λογιστές και σωρεία άλλων επαγγελμάτων. Αυτό που ήταν επιδίωξη να ανταποκριθούμε στην προσδοκία της κοινωνίας των πολιτών επιτυγχάνεται απόλυτα. Δεν έχετε επιλεγεί διότι έχετε κομματική ταυτότητα και θέλω να το ξεκαθαρίσω. Δεν έχετε επιλεγεί διότι ανήκετε στον α’ ή στο β’ ιδεολογικό χώρο. Έχετε επιλεγεί διότι είστε οι άριστοι μεταξύ των αρίστων. Η πολιτεία και η κοινωνία αναμένει τώρα από εσάς να ικανοποιήσετε τις προσδοκίες της. Πρώτο για χρηστή διοίκηση και αξιοκρατία και δεύτερο μέσα από τη γνώση στη διοίκηση επιχειρήσεων, να εκσυγχρονίσετε και να εισηγηθείτε για εκσυγχρονισμό τους διάφορους ημικρατικούς οργανισμούς που καλείστε να διοικήσετε προκειμένου να δώσετε τα καλύτερα δυνατά και να αποφύγουμε τα όσα μέχρι σήμερα βιώσαμε από τη λειτουργία ημικρατικών οργανισμών.

Γνώμονας πρέπει να είναι το συμφέρον των πολλών και όχι η διατήρηση των κεκτημένων, των προνομίων και βεβαίως της διάκρισης των ολίγων.

Η Κυβέρνηση, θέλω να σας βεβαιώσω, θα είναι μαζί σας στην προσπάθεια για εφαρμογή των μέτρων εκσυγχρονισμού και διαφάνειας. Ταυτόχρονα, δεν θα ανεχθεί να υπάρξουν παρεκτροπές από τους στόχους που έχει θέσει. Για να γίνουν οι διακηρύξεις πράξεις, αλλά και για δική σας προστασία, θα πρέπει να αλλάξουν οι διαδικασίες προσλήψεων και προαγωγών καθώς και αξιολόγησης και επικύρωσης προσφορών.

Η θέση της Κυβέρνησης είναι όπως οι προσλήψεις και οι προαγωγές περάσουν στην αρμοδιότητα της ΕΔΥ, όπως το Σύνταγμα του 1960 ορίζει.

Σε αυτό το σημείο υπογραμμίζω ότι καλώ και προκαλώ τη Βουλή να περάσει τέτοιους περιορισμούς ή προϋποθέσεις για το διορισμό των μελών της Δημόσιας Υπηρεσίας, ώστε επιτέλους να δώσουμε στην ευρύτερη κοινωνία των πολιτών την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς, αλλά και να εμπεδώσουμε τους κανόνες της αξιοκρατίας. Στη Βουλή εναπόκειται να περάσουν τέτοιους κανονισμούς, ώστε να μην επιτρέπεται σε κανένα και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο να διορίζουν εκείνους που ευνοούν για να διορίζουν τους ευνοούμενους. Σε δύο περιπτώσεις ο λαός μας απέδειξε ότι εννοεί ή και αντιλαμβάνεται ή και αποδέχεται κανόνες αξιοκρατίας.

Στις εισαγωγικές εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο, λόγω του αξιόπιστου συστήματος εισδοχής ουδείς παρενοχλεί είτε βουλευτές είτε πολιτευτές είτε τους όποιας μορφής πολιτικούς, για να γίνουν αποδεκτά τα παιδιά τους στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Στην επιλογή των δοκίμων αξιωματικών του στρατεύματος επειδή υπάρχει εξίσου αξιόπιστο σύστημα θα δείτε τα ανάλογα. Εμπιστεύονται ότι το σύστημα όπως είναι δεν επιτρέπει την παρέμβαση και αυτό φαίνεται. Αυτό επιδιώκουμε. Αυτό εξάλλου ήθελα. Και είναι ένας από τους λόγους που μας οδήγησε, θέλοντας να επιβάλουμε τη χρηστή διοίκηση στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, στο να διοριστεί μια καταξιωμένη δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Δεν τη διακρίνω μεταξύ σας, αλλά είναι ένα στίγμα του δείγματος του τι θέλαμε και του τι επιδιώκουμε. Αναφέρομαι στο διορισμό της κας Έφης Παπαδοπούλου. Δεν θα κάμω σχόλια για όσους σχολίασαν. Το πρόβλημα είναι δικό τους. Και συγκεκριμενοποιώ τις αναφορές μου. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να αισθάνομαι ήσυχος ότι επιλεγήκατε διότι το αξίζετε.

Όσον αφορά το θέμα των προσφορών, η θέση της Κυβέρνησης είναι όπως διευρυνθούν οι Επιτροπές Προσφορών των ημικρατικών οργανισμών με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Γενικού Λογιστηρίου, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και της Νομικής Υπηρεσίας, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα που καταγράφηκαν είτε διασφαλίζοντας τα χρήματα ταμείων συντάξεων είτε άλλως πως. Θα πρέπει επιτέλους να νοικοκυρευτούμε και να μάθουμε να ζούμε με τις άλλες νοοτροπίες και τις ευρωπαϊκές αρχές, νόρμες, οδηγίες και αξίες.

Το 2014 είναι το έτος των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών σε όλο το δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα. Τα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών έχουν το σημαντικότερο ρόλο ίσως να διαδραματίσουν στο πλαίσιο των υποχρεώσεων μας προς τους δανειστές μας αλλά και στο τι χρωστούμε στους πολίτες και αυτό είναι να εκσυγχρονίσουμε και να βοηθήσουμε έτσι πολλά να αλλάξουν στους ημικρατικούς οργανισμούς. Υπάρχουν οργανισμοί που βρίσκονται σε μια πορεία ιδιωτικοποιήσεων- μετοχοποιήσεων. Άλλοι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους και θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν και για κάποιους από αυτούς ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις. Όλοι όμως ανεξαίρετα οι ημικρατικοί οργανισμοί θα πρέπει μέσα από ένα νομοθετικό πλαίσιο να αλλάξουν μορφή, να αλλάξουν τρόπο λειτουργίας, να καταστούν όπως και οι επιχειρήσεις των πλείστων από εσάς.

Για να βγούμε από την κρίση και να περάσουμε στην ανάπτυξη πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Σε τούτο τον αγώνα, σας θέλω συνεργούς και συνοδοιπόρους. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την προθυμία σας να συνεισφέρετε σε αυτή την προσπάθεια. Ξέρω ότι κάποιοι πιθανόν να έχουν άλλες πολιτικές αντιλήψεις. Απόλυτα σεβαστές. Εξάλλου για αυτό και επιλέχθηκαν από όλους ανεξαίρετα τους ιδεολογικούς χώρους, την κοινωνία των πολιτών, χωρίς να ελέγχονται οι απόψεις τους ως προς ορισμένα των θεμάτων.
Είναι δικαίωμα η άλλη άποψη και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι, πρέπει να γίνεται σεβαστή. Το θέμα είναι ότι σεβαστή βεβαίως πρέπει να είναι και η άποψη και η απόφαση της πλειοψηφίας.

Θέλω και αναμένω να εξαντλήσετε την τεχνογνωσία, την επιστημοσύνη και την εμπειρία σας στη διαχείριση των οργανισμών των οποίων τη διαχείριση αναλαμβάνετε, ώστε να γίνεται με την προσφορά σας οι πρωταγωνιστές στον εκσυγχρονισμό του ημιδημόσιου τομέα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια μαζικότερη συμμετοχή γυναικών σε αυτή την προσπάθεια. Τρεις από τις προεδρίες ανήκουν σε κυρίες και αυτό με κάνει περήφανο. Πιστεύω ότι κάναμε το πρώτο βήμα και θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες.

Η σημερινή συνάντησή μας νιώθω ότι ήταν αναγκαία για να δοθούν και κάποια μηνύματα, να ληφθούν και κάποιες εικόνες, και να συνειδητοποιήσει η πολιτεία, αλλά και όσοι θεώρησαν ότι πριν καν διοριστούν (τα Συμβούλια) θα μπορούσαν να ασκούν κριτική» ότι διορίστηκαν οι άριστοι των αρίστων.