10/1/14

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Προϊόντα που περιέχουν Επικίνδυνες Χημικές Ουσίες






Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Ασφάλεια Προϊόντων πλην τροφίμων (RAPEX) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κυκλοφορήσει στην Κοινοτική Αγορά τα πιο κάτω προϊόντα τα οποία θεωρείται ότι περικλείουν κινδύνους:


1.    Παιδικό καπέλο επωνυμίας «Tape à l’oeil», με κωδικό 59116. Τo προϊόν είναι Κινεζικής προέλευσης, εντοπίστηκε στην αγορά της Γαλλίας και περιέχει αζωχρωστικές οι οποίες απελευθερώνουν την καρκινογόνο ουσία βενζιδίνη σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο. 


2.    Παιδικό παιχνίδι (τρακτέρ) επωνυμίας «Norev», με κωδικό 319214. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γαλλίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


3.    Παιδικό σετ παιχνιδιού (αλογάκια) επωνυμίας «Il mondo di Pony», με κωδικό TB120427H. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Σλοβενίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.



4.    Παιδικό σετ παιχνίδιου (Ιππότες) επωνυμίας «Norev», με κωδικό 8005 2012/266. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γαλλίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


5.    Παιδικό παιχνίδι μπάνιου (παπάκια)  επωνυμίας «Party Fiesta», με Barcode 8099407002931. Το προϊόν είναι Κινέζικης κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ισπανίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό διβουτύλεστερα (DBP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


6.    Δερμάτινο βραχιόλι επωνυμίας «Guilia», με Barcode 4045134794773. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας και περιέχει εξασθενές χρώμιο.


7.    Πλαστικά παιχνίδια μέσα σε σοκολατένιο «αυγό-έκπληξη» επωνυμίας «Scooby Doo» με κωδικό EAN 5906881426944. Το προϊόν είναι Πολωνικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Σλοβενίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


8.    Πλαστικές κούκλες ονομασίας «UNIque Model» με κωδικό ZY88288. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


9.    Πλαστικές κούκλες ονομασίας «The Girl's House» με κωδικό N86. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


10. Πλαστική κούκλα επωνυμίας «Leila toys» με κωδικό GC 881. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


11. Πλαστική κούκλα ονομασίας «Monster Girl», με κωδικό NO 608. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


12. Πλαστική κούκλα επωνυμίας «Bohemia Corporation», με κωδικό NO 92336. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) και φθαλικό δι-ισοεννεϋλεστέρα (DINP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


13. Πλαστική κούκλα πάνω σε αλογάκι, με κωδικό No. 316. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

14. Πλαστική κούκλα ονομασίας «Pretty Girl», με κωδικό NO 2285. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

15. Πλαστική κούκλα ονομασίας «Angel 'The Beautiful Girl Set'», με κωδικό NO 2388. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


16. Πλαστική κούκλα επωνυμίας «SUR SHNE beauty GIRL» με κωδικό NO 5588. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


17. Πλαστική κούκλα επωνυμίας «FASHION» με κωδικό B180. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

18. Αντιπαγωτικό προιόν επωνυμίας «PPH MAGMAR», με Barcode 5901549216332. Το προϊόν είναι Πολωνικής παρασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας και είναι επικίνδυνο καθώς δεν έχει την προβλεπόμενη ορθή επισήμανση στην συσκευασία με τα εικονογράμματα κινδύνου, καθώς και τις ενδεικνυόμενες δηλώσεις επικινδυνότητας και προφύλαξης.




19. Χρωματιστά μολύβια επωνυμίας «Lebez» με κωδικό 5333. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ιταλίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


20. Ένδυμα παιχνιδιού (γορίλας) επωνυμίας «ΜΧ», με κωδικό CS3880-07D. Τo προϊόν είναι Κινέζικης προέλευσης, εντοπίστηκε στην αγορά της Ουγγαρίας και περιέχει αζωχρωστικές οι οποίες απελευθερώνουν την καρκινογόνο ουσία βενζιδίνη σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο. 


21. Μπογιά σε spray επωνυμίας «USHIP», με κωδικό αριθμό 21965. Το προϊόν είναι Γαλλικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γαλλίας και περιέχει την επικίνδυνη ουσία τολουόλιο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


22. Πλαστική κούκλα ονομασίας «Magic princess», με κωδικό KM – X332. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


23. Παιδικό σετ παιχνιδιού ονομασίας «Keqier Girls - Shower Room», με κωδικό 68007. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


24. Παιδικό σετ παιχνιδιού ονομασίας «Betsy», με κωδικό 1170. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.



25. Πλαστική κούκλα (γοργόνα) επωνυμίας «RAPPA», με κωδικό EAN 8590687019911. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


26. Πλαστική κούκλα (νύφη) ονομασίας «Wedding, Beautiful doll», με κωδικό ΝΟ 398-1. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.



27. Πλαστικές κούκλες ( σε διαφορετικές παρουσιάσεις) επωνυμίας «Guangda», με κωδικό 112. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.
   

28. Παιδικό σετ παιχνιδιού επωνυμίας «Bangbang» με κωδικό EAN 8596267013072. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

29. Πλαστική κούκλα επωνυμίας «RAPPA» με κωδικό 235212. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

30. Πλαστική κούκλα (μπαλαρίνα) επωνυμίας «RAPPA» με κωδικό 219106. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

Περισσότερες πληροφορίες για τα πιο πάνω προϊόντα είναι καταχωρημένες στην ιστοσελίδα του RAPEX:

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καλεί το καταναλωτικό κοινό, σε περίπτωση που εντοπίσει τα πιο πάνω προϊόντα στην Κυπριακή αγορά, να ενημερώσει σχετικά τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στα τηλέφωνα 22405611, 22405609 και 22405637.


10.1.2014                                                           ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ