17/1/14

Ο Υπουργός Εσωτερικών προήδρευσε σύσκεψης με το ΕΥΡΩΚΟ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα σύσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικών με αντιπροσωπεία του ΕΥΡΩΚΟ, για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους: «Με τη συνάντηση που είχαμε για θέματα αναβάθμισης/μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ουσιαστικά κλείνει ο κύκλος επαφών με τα εν τη βουλή κόμματα. Θα ακολουθήσει, αμέσως μετά και συνάντηση με τη Συμμαχία Πολιτών. Ήταν ένας μεγάλος κύκλος ενημέρωσης, γιατί ακριβώς θέλουμε να γνωρίζουν τα κόμματα και η Ένωση Δήμων και η Ένωση Κοινοτήτων για το πώς το Υπουργείο Εσωτερικών διαχειρίζεται, στα πλαίσια του διαλόγου μαζί τους, αυτή την κατάσταση.

Είμαστε σε φάση αναμονής των πρώτων αποφάσεων της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μόλις έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα θα τα δώσουμε και στο ΕΥΡΩΚΟ. Αναμένουμε ότι έξω και πέρα από πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες, αυτή τη φορά είναι η ευκαιρία - έτσι τουλάχιστον πιστεύουμε εμείς - να αντιμετωπίσουμε το θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όχι μόνο σε σχέση με το σήμερα αλλά και με προοπτική το αύριο και σε βάθος χρόνου».

Από πλευράς του, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΥΡΩΚΟ κ. Μάριος Καράντωνας δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό για την ενημέρωση για το πραγματικά σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο διαχρονικά. Πρέπει να πω ότι σε αρκετά σημεία απ΄ όσα ανέφερε ο κ. Υπουργός αντικατοπτρίζουν και τις θέσεις του ΕΥΡΩΚΟ. Πρέπει να γίνει μια θεσμοθετημένη κατάσταση πλέον των Δήμων, των Κοινοτήτων, για να εξυπηρετείται πάνω απ΄ όλα και πρώτα ο πολίτης και να έχει και βάθος χρόνου. Να μην είναι δηλαδή μια κατάσταση την οποία θα κάνουμε τώρα επειδή έχουμε οικονομική κρίση, αλλά να δούμε και για το μέλλον.

Έχουμε εκφράσει τις απόψεις μας στον κ. Υπουργό. Θέλω να πω ότι βρήκαμε ανταπόκριση. Περισσότερα βέβαια θα πούμε όταν θα πάρουμε τις δύο μελέτες τόσο την μελέτη της Κυβέρνησης από τους Άγγλους εμπειρογνώμονες όσο και την μελέτη της Ένωσης Δήμων από τους Ιταλούς εμπειρογνώμονες. Όταν θα τα έχουμε, θα μπουν όλα στο τραπέζι και πρέπει να καταλήξουμε σε μια λύση για να δώσουμε ένα τέλος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».