17/1/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τη Λόρδο Δήμαρχο του Σίτι του Λονδίνου







Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθησε το πρωί σε πρόγευμα εργασίας με τη Λόρδο Δήμαρχο του Σίτι του Λονδίνου κα Fiona Woolf. Στο πρόγευμα παρακάθησαν, επίσης, τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.



Σε σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση «είναι απόλυτα προσηλωμένη και αποφασισμένη στην αυστηρή εφαρμογή του μνημονίου και αυτό αποδεικνύεται από τις δύο συναπτές επιτυχείς αξιολογήσεις της Τρόικας σε σχέση με την εφαρμογή του μνημονίου.

Προς τον σκοπό αυτό, η βοήθεια που παρείχε το Ηνωμένο Βασίλειο ως προς τις καλύτερες πρακτικές στον τραπεζικό τομέα και στη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα έχει αποδειχτεί πολύτιμη και εκτιμάται πολύ. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω συνεργασία με τις βρετανικές αρμόδιες Αρχές με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και την εκκίνηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η ύφεση στην οικονομία κατά το 2013 θα είναι λιγότερο σοβαρή από ό,τι εκτιμούσαν διάφοροι Οίκοι Αξιολόγησης και πρόσθεσε ότι και οι δημοσιονομικοί δείκτες θα είναι καλύτεροι από ό,τι αναμενόταν. «Ωστόσο, η Κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση της ύπαρξης σημαντικών κινδύνων μπροστά μας. Το 2014 επίσης αναμένεται να είναι δύσκολη χρονιά, αλλά από το 2015 αναμένουμε ότι η κυπριακή οικονομία θα μπει στην ανάπτυξη, αν και με μέτριους ρυθμούς», είπε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων σταδιακά αίρονται και σημείωσε ότι έχει σχεδιαστεί ένας οδικός χάρτης για την πλήρη κατάργησή τους στη βάση συγκεκριμένων ορόσημων όπως είναι η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού και η πρόοδος στην εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε τις αξιολογήσεις της Τρόικας καθώς και την αναφορά από το ΔΝΤ ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Κύπρου είναι σε καλό δρόμο, ενώ η Κομισιόν σημείωσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με τη μείωση των δημόσιων δαπανών.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε, επίσης, στην πρώτη αναβάθμιση, τον Νοέμβριο, από τον Οίκο Αξιολόγησης Standard and Poor’s ύστερα από τρία συναπτά έτη υποβαθμίσεων, ενώ, είπε, η πρόγνωση για μια γρήγορη αποκατάσταση και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2015 υποστηρίζεται και από τις εκτιμήσεις της Τρόικας.

«Η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα επιστρέφει και αυτό είναι προφανές από τη μείωση των εκροών καταθέσεων και την καταγεγραμμένη αύξηση των καταθέσεων από κάτοικους της ΕΕ τον Σεπτέμβριο, όπως επίσης και από τρίτες χώρες, κατά τον Οκτώβριο», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσθέτοντας ότι «στην καρδιά της κυβερνητικής στρατηγικής για οικονομική αποκατάσταση είναι και η προσέλκυση απευθείας ξένων επενδύσεων».

Πρόσθεσε ότι προς τον σκοπό αυτό λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι θα διευκολυνθεί ένα πιο αποτελεσματικό και φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον. «Χίλιες νέες εταιρείες έχουν εγγραφεί τον Νοέμβριο κάτι που ενισχύει τις προσδοκίες των ενδιαφερομένων στον τομέα των διεθνών επιχειρήσεων ότι η κατάσταση βελτιώνεται».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι με σχεδόν 50 συμφωνίες για κατάργηση της διπλής φορολογίας, με ένα υψηλά προσοντούχο εργατικό δυναμικό, με ένα πλήρως εναρμονισμένο με την ΕΕ φορολογικό και νομικό σύστημα και ένα από τα πιο χαμηλά εταιρικά φορολογικά συστήματα στην ΕΕ, η Κύπρος παραμένει ένας εξαιρετικός επενδυτικός προορισμός και επιχειρηματικό κέντρο.

«Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε αρχίσει εκστρατεία για προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημείωσε ότι η Κυβέρνηση θα παρέχει κάθε διευκόλυνση για μια στενότερη συνεργασία με το Σίτι του Λονδίνου.


Από την πλευρά της, η κα Woolf είπε ότι στη συνάντησή τους θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν με τον Πρόεδρο τρόπους για την περαιτέρω συνεργασία σε θέματα ναυτιλιακών υπηρεσιών, τραπεζικού τομέα, ενέργειας και μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα.

Πρόσθεσε ότι ο τομέας της ενέργειας αποτελεί ένα πολύ «καυτό ζήτημα» και επισήμανε ότι αφορά την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ευημερία, σημειώνοντας ότι η Βρετανία διαθέτει τις υπηρεσίες για να παράσχει βοήθεια.

Η κα Woolf εξέφρασε ικανοποίηση για τις επιτυχείς συνομιλίες του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κ. David Cameron, όπως και για το ότι συμμερίζονται το όραμα για προώθηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών του Δημαρχείου στο οποίο έγραψε ότι «Ευχαριστώ τη Λόρδο Δήμαρχο για τη φιλοξενία της και για την ευγενική της πρόσκληση να επισκεφθώ το Δημαρχείο, την καρδιά ενός από τα πλέον σημαντικά οικονομικά κέντρα στον κόσμο. Εύχομαι η σημερινή συνάντηση να δώσει περαιτέρω ώθηση στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του Σίτι του Λονδίνου και της Κύπρου, ως ενός επενδυτικού προορισμού».