17/1/14

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζ. Αιμιλιανίδου στο Παγκύπριο Τουριστικό Συνέδριο «Τουρισμός All-inclusive»





Mε ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Δήμου Αγίας Νάπας και του Δημάρχου κ. Γιάννη Καρούσου, να απευθύνω χαιρετισμό στο Παγκύπριο Τουριστικό Συνέδριο με τίτλο, «Τουρισμός-All Inclusive». 


Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα ότι ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της οικονομίας μας. Γι’ αυτό και καλούμαστε να τον διαφυλάξουμε και να τον στηρίξουμε με όλα τα μέσα και με το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται, ώστε να συνεχίσει τη θετική πορεία του μέσα από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Το 2013 δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν μια επιτυχημένη χρονιά για τον τουρισμό μας και ευελπιστούμε ότι αυτή η θετική εικόνα θα συνεχιστεί και για το 2014.  Η οικονομία μας χρειάζεται τον τουρισμό.

Σε αυτό το συνέδριο, οι προβληματισμοί, οι προτάσεις και οι εισηγήσεις που θα κατατεθούν για τη βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος  όπως και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στην εφαρμογή της τάσης του All Inclusive, αποτελούν κλειδί, με απώτερο στόχο την αναζήτηση λύσεων στα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουριστικός τομέας.

Χρειαζόμαστε από όλους πιο δυναμικές παρεμβάσεις στις κρίσιμες και σημαντικές προκλήσεις του τουρισμού.  Αυτές οι παρεμβάσεις αφορούν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητά μας ως προορισμός, την προώθηση της αυθεντικότητας και της φιλοξενίας μας. Ο τουρισμός επιβάλλεται να ανταποκριθεί στα εναλλασσόμενα δεδομένα που δημιουργούνται σήμερα επειδή σταθερός στόχος παραμένει η προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού.

Στις δύσκολες συνθήκες που διανύει σήμερα η πατρίδα μας, αντιμετωπίζουμε τη μέγιστη  πρόκληση, που είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας, η οποία θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η επιλογή για στήριξη του τουριστικού τομέα είναι, αναμφίβολα, μία από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και συνολικά της Κυβέρνησης αφού ο τουρισμός, μαζί με τον τομέα των υπηρεσιών, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας μας.

Τον περασμένο Απρίλιο η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων και δράσεων, με στόχο τη μείωση των επιπτώσεων της κρίσης στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους. Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι σημαντική μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου αξιοποίησε και αξιοποιεί τα κυβερνητικά σχέδια με σκοπό να επωφεληθούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις αλλά και να γίνουν βήματα για άμβλυνση της ανεργίας.

Αυτά τα μέτρα είναι η κυβερνητική στοχευμένη απάντηση στις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, που επιβάλλει από όλους μας κινητοποίηση και αξιοποίηση κάθε δυνατού πόρου, συλλογική προσπάθεια και ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συστράτευση όλων των δυνάμεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα του τόπου, ώστε να ενισχύσουμε την απασχόληση, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να τονώσουμε την κατάρτιση.

Ένα από τα Σχέδια αφορούσε ειδικά την επιδότηση της εργοδότησης ανέργων στην εν γένει τουριστική βιομηχανία. 

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος αντιμετωπίζει ολοένα και πιο έντονα το πρόβλημα της εποχικότητας και της συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου. Το πρόβλημα αυτό οδηγεί σε μειωμένη αποδοτικότητα του επενδυόμενου κεφαλαίου και έχει σοβαρές συνέπειες  στους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, και την απασχόληση. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ειδικότερα, καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για τη βελτίωση των όρων λειτουργίας του θεσμού της αναστολής εργασιών ώστε να λειτουργεί κατά τρόπο που να επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία.  Για τον σκοπό αυτό, επεξεργαστήκαμε δύο σχέδια, τα οποία εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με άλλα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για  αντιμετώπιση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού που αφορούν ιδιαίτερα τις ξενοδοχειακές μονάδες.

Το ένα είναι το «Έκτακτο Σχέδιο Κατάρτισης Εργαζομένων σε Ξενοδοχειακές Μονάδες», που βρίσκονταν σε ολική ή μερική αναστολή εργασιών κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2013-Μαρτίου 2014, και το δεύτερο Σχέδιο αφορά «Πρόγραμμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για Νεοπροσλαμβανόμενους Ανέργους στον Τομέα της Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας».

Τα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης θα διεξάγονται ενδοεπιχειρησιακά στις ξενοδοχειακές μονάδες στην ελληνική γλώσσα από πιστοποιημένους εκπαιδευτές και θα είναι διάρκειας δύο μηνών.

Στους ανέργους που θα συμμετέχουν στο Σχέδιο θα καταβάλλεται επίδομα κατάρτισης ύψους €125 την εβδομάδα.

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Όμως, η μεγιστοποίηση της περιόδου λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των μονάδων εστίασης είναι χωρίς αμφιβολία ένας στόχος στον οποίο καλούμαστε όλοι να επικεντρωθούμε. Παράλληλα και ταυτόχρονα καλούμαστε να ενισχύσουμε την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος μας και, κυρίως, να διαφυλάξουμε την αυθεντικότητα και την ταυτότητα του τουριστικού προϊόντος. Διότι ο τουρισμός και οι υπηρεσίες που προσφέρονται προς τους ξένους επισκέπτες μας, είναι η εικόνα του τόπου μας, που θα αποκομίσουν επιστρέφοντας στην πατρίδα τους. Είναι αυτή η γνήσια εικόνα της φιλόξενης και ελκυστικής Κύπρου , που θα τους παρακινήσει να επισκεφθούν ξανά το νησί μας.

Θα ευχηθώ καλές εργασίες για το συνέδριο σας, κηρύσσοντας την έναρξη  και θα περιμένουμε όλοι με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα για να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρον για να συνεχίσει ο τουρισμός μας να είναι ακόμα πιο δυνατός, πιο ποιοτικός και πιο ανταγωνιστικός.
--------------------------