19/12/13

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη





Σε περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ θα ανέλθουν τα έσοδα της Κύπρου από τη δημοπράτηση ρύπων, είπε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε: «Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τη σύσταση Διαχειριστικής Επιτροπής για έσοδα από τη δημοπράτηση των αερίων του θερμοκηπίων.. Είναι έσοδα που έχει η Κύπρος λόγω των χαμηλών ρύπων που εκπέμπει στην ατμόσφαιρα.

Πρόκειται για ένα Ταμείο που σήμερα έχει γύρω στα δύο εκ. ευρώ και αναμένεται ότι μέσα στα επόμενα επτά χρόνια αυτά τα έσοδα θα ανέλθουν γύρω στα 80 εκ. ευρώ. Πρόκειται για το Ταμείο της Πράσινης Ανάπτυξης, το οποίο είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την προεκλογική περίοδο και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του. Είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα, έτσι ώστε να καταφέρουμε να προσαρμοστούμε στις νέες κλιματικές αλλαγές.

Δεύτερος στόχος του Ταμείου είναι η δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας για να καταπολεμήσουμε τη νεανική ανεργία. Αποτελεί, επίσης, και ένα εργαλείο που θα επιτρέπει στην Κυβέρνηση να ασκεί πράσινη κοινωνική πολιτική. Διάφορα έργα μπορούν να γίνουν μέσα από αυτό το Ταμείο που ευελπιστώ ότι θα λειτουργήσει εντός του 2014, και μεταξύ αυτών είναι συγκοινωνίες με χαμηλούς ρύπους στην ατμόσφαιρα, η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η Έρευνα και η Τεχνολογία καθώς και η σωστή ενεργειακή απόδοση των κτηρίων μας.
Επίσης, το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος αποφάσισε να στηρίξει τους αλιείς της Κύπρου με ποσό 300 χιλιάδων ευρώ ως αποζημίωση για ζημιές που υπέστησαν τον τελευταίο χρόνο από δελφίνια. Πρόκειται για ένα μέτρο από το οποίο θα επωφεληθούν γύρω στους 350 ψαράδες και ευελπιστώ ότι αυτή η ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Επίσης, ευελπιστώ ότι μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθούν οι κεφαλικές επιδοτήσεις που αφορούν τέσσερα εκ. ευρώ προς τους κτηνοτρόφους καθώς και οι αποζημιώσεις προς τους πατατοπαραγωγούς για τις ζημιές που υπέστησαν το 2010».

Ερωτηθείς με ποιο τρόπο αποκτούνται τα έσοδα που κατατίθενται στο Ταμείο Πράσινης Ανάπτυξης, ο κ. Υπουργός είπε ότι «οι χώρες που έχουν χαμηλές εκπομπές ρύπων μπορούν να πωλήσουν τα δικαιώματα τους – διότι υπάρχει μια ποσόστωση ως προς τους ρύπους που μπορεί η κάθε χώρα να εκπέμπει στην ατμόσφαιρα και εφόσον εμείς έχουμε χαμηλούς ρύπους μπορούμε να τους δημοπρατούμε – προς άλλα ευρωπαϊκά κράτη».

_____________