6/12/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής για τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε σήμερα συλλυπητήριο μήνυμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής κ. Jacob Zuma για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Νοτίου Αφρικής και κάτοχο βραβείο Νόμπελ Ειρήνης Νέλσον Μαντέλα.



Στο συλλυπητήριο του μήνυμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Είναι με μεγάλη λύπη που πληροφορήθηκα τα θλιβερά νέα για τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, πρώην Προέδρου, κατόχου του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης και σύμβολου του αγώνα κατά του φυλετικού διαχωρισμού (apartheid) στη Νότιο Αφρική, του πατέρα του νοτιοαφρικανικού έθνους και ιστορική φυσιογνωμία του 20ου αιώνα.

Σε αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες βρισκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τη φίλη Κυβέρνηση και τον φίλο λαό της Νοτίου Αφρικής.

Ο Πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα αφιέρωσε τη ζωή και το έργο του στον αγώνα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και τη δημοκρατία. Η επιτυχής συμβολή του στον τερματισμό του apartheid στη χώρα του και στη δημιουργία μιας νέας δημοκρατικής Νοτίου Αφρικής βασισμένης στο κράτος δικαίου, στην ελευθερία του λόγου και στις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές είναι το δώρο που προσέφερε στον λαό του και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Παρά τα όσα υπέφερε από 27ετή φυλάκιση, προσέγγισε τους πρώην εχθρούς του με μια αξιοθαύμαστη έλλειψη πικρίας, με συγχώρεση, γενναιοδωρία, χάρη, ακεραιότητα, πραγματισμό και σεβασμό. Με τη χαρισματική του προσωπικότητα πέτυχε τo ιστορικώς σπάνιο επίτευγμα να ενώσει μια  διαιρεμένη χώρα. Ήταν το σύμβολο μιας προσήλωσης στη συγχώρεση των εχθρών του, ώστε να προωθήσει τη συμφιλίωση που θεωρούσε επιβεβλημένη για τη δημιουργία μιας ευημερούσας χώρας προς όφελος όλων των πολιτών της.

Η Κύπρος, η οποία ακόμη αντιμετωπίζει τις συνέπειες της ξένης στρατιωτικής εισβολής και κατοχής, όπως και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, πάντοτε θα τιμά την τεράστια κληρονομιά που αφήνει και θα τον θυμάται με βαθιά στοργή και θαυμασμό.

Εκ μέρους του λαού και της Κυβέρνησης της Κύπρου και εμού προσωπικά εκφράζω σε εσάς και στην τεθλιμμένη οικογένειά του τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια και βαθιά συμπάθεια για αυτή τη μεγάλη απώλεια.

Αιωνία του η μνήμη».

____________