2/12/13

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Κ.Σ. ΕΔΕΚ





Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών με αντιπροσωπεία του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, η οποία τον ενημέρωσε για τις θέσεις και προτάσεις του Κινήματος αναφορικά με την αποτροπή του φαινομένου μαζικών προσφυγών Ελληνοκυπρίων προσφύγων στην παράνομη Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων και του παρέδωσε και σχετικό υπόμνημα.



Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Κ.Σ. ΕΔΕΚ ήταν ο Βουλευτής κ. Γιώργος Βαρνάβα. Στην Αντιπροσωπεία  συμμετείχε, επίσης, και η Βουλευτής κα Ρούλα Μαυρονικόλα.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Πολλές και ενδιαφέρουσες οι εισηγήσεις της ΕΔΕΚ. Να πω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τις βλέπουμε ή που τις ακούμε. Αυτές οι προτάσεις συμπεριλαμβάνονται, σχεδόν στην ολότητά τους, στο υπόμνημα που μας απέστειλε το Εθνικό Συμβούλιο στα πλαίσια της Διακομματικής Επιτροπής Μελέτης του Θέματος των Μαζικών Προσφυγών στην «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας» των κατεχομένων. Εμείς, το Υπουργείο Εσωτερικών, ως αρμοδία αρχή που έχει σχέση με τις περιουσίες, ιδιαίτερα το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, πάρα πολύ σύντομα θα υποβάλουμε τις δικές μας παρατηρήσεις και εισηγήσεις προς το Εθνικό Συμβούλιο, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους στα πλαίσια και της Ειδικής Υπουργικής Επιτροπής που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 26 Ιουνίου 2013.

Το ζητούμενο είναι, πρώτα απ’ όλα, να λειτουργήσουμε αποτρεπτικά, έτσι ώστε οι πρόσφυγες μας να μη καταφεύγουν στην παράνομη Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων. Αλλά, την ίδια ώρα, πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα με έναν τρόπο θετικό: ο πρόσφυγας που σήμερα βιώνει αυτήν την πρωτοφανή οικονομική κρίση, δεν θέλει να ακούει ούτε ευχολόγια, από τη μια, αλλά ούτε και φοβέρες, από την άλλη, για σκοπούς αποτροπής προσφυγής στη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων του ψευδοκράτους. Αυτό που θέλουν οι πρόσφυγες είναι έργα, πράξεις. Δηλαδή, να ακούσουν την πολιτεία, Κυβέρνηση και Βουλή, να εισηγούνται με συγκεκριμένο τρόπο πώς μπορεί να βοηθηθεί ο προσφυγικός κόσμος και όχι μόνο λόγια. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Να προσθέσω πως θα πρέπει, Κυβέρνηση και Βουλή, όλοι μας, να μιλούμε την ίδια γλώσσα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Διότι, άπτεται όχι μόνο του πώς βοηθάς τον πρόσφυγα, σήμερα, αλλά ταυτόχρονα είναι και εθνικό θέμα που άπτεται αυτών των ίδιων των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού. Κατ’ επανάληψη, είπαμε ότι το Περιουσιακό αποτελεί κορυφαίο ζήτημα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Αν αφεθούν οι περιουσίες μας να ξεπουλιούνται με τον τρόπο με τον οποίο ξεπουλιούνται στα κατεχόμενα, τι θα μείνει στο τέλος προς συζήτηση για το Περιουσιακό στα πλαίσια αυτών των διαπραγματεύσεων;

Να πω ότι είδαμε με απόλυτη κατανόηση τις προτάσεις της ΕΔΕΚ και στα περισσότερα συμφωνούμε. Αλλά, θα θέλαμε από την άλλη να δούμε πώς και με ποιους τρόπους προχωρούμε στην υλοποίηση τους.

Καταλήγω λέγοντας ότι χρειαζόμαστε χρήματα για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους (πρόσφυγες)».

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, ο κ. Υπουργός είπε: «Να δούμε με ποιους τρόπους».

Από πλευράς του, ο Βουλευτής κ. Γιώργος Βαρνάβα δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η σημερινή συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΕΔΕΚ με τον Υπουργός Εσωτερικών είχε ως θέμα συζήτησης το γεγονός ότι ο προσφυγικός κόσμος υποχρεώνεται να αποταθεί στη λεγόμενη  Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων. Ως ΕΔΕΚ, καταθέσαμε υπόμνημα στον κ. Υπουργό, παραθέτοντας, πρώτα απ’ όλα, τις απόψεις και θέσεις μας σε σχέση με την προσφυγική πολιτική η οποία ακολουθείται από πλευράς του κράτους. Καταθέσαμε, επίσης, τις σκέψεις και απόψεις μας σε σχέση με τα αίτια τα οποία ωθούν τον προσφυγικό κόσμο να προσφεύγει στη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων. Παράλληλα, όμως, καταθέσαμε θέσεις, απόψεις και εισηγήσεις που να είναι ενισχυτικές προς τον προσφυγικό κόσμο αλλά και εισηγήσεις αποτρεπτικές, για να μην απευθύνονται οι πρόσφυγες σε αυτή την Επιτροπή».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες είναι οι κυριότερες εισηγήσεις του Κινήματος, ο κ. Βαρνάβα ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η φορολόγηση της υπεραξίας της γης με ένα πολύ χαμηλό ποσοστό, και αυτό το ποσό να καταλήγει σε ειδικό ταμείο». Επίσης, «πρόταση για κατά παρέκκλιση παραχώρηση συντελεστή δόμησης σε πρόσφυγες που έχουν καλύψει τον δικό τους (συντελεστή δόμησης), για να μην υποχρεώνονται να αγοράζουν άλλα οικόπεδα φέρ’ ειπείν για να κτίσουν  στα παιδιά τους». Τέλος, «πρόταση για μετατροπή του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών σε Τράπεζα Προσφύγων».

­­­­­­­­­­­­­­­­­­_______________