6/12/13

Ο Υπουργός Γεωργίας κ. Κουγιάλης μετείχε στη 18η Σύνοδο για τη Σύμβαση της Βαρκελώνης για την Προστασία της Μεσογείου





Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης εκπροσώπησε την Κύπρο στη 18η Σύνοδο των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τις 3 μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2013.



Κατά τη σύνοδο λήφθηκε αριθμός αποφάσεων κοινού ενδιαφέροντος των χωρών που συμμετείχαν, με βασικότερες τις αποφάσεις για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από σκουπίδια τα οποία προέρχονται τόσο από την ξηρά όσο και από θαλάσσιες δραστηριότητες, την αύξηση των θαλάσσιων ειδών που θα πρέπει να προστατεύονται και την ετοιμασία Σχεδίου Δράσης για προώθηση της Αειφόρου Κατανάλωσης και Παραγωγής.

Ο κ. Κουγιάλης κατά την ομιλία του τόνισε τη σημασία της προστασίας της θάλασσας,  τόσο για την περιβαλλοντική της αξία όσο και για τη  σημασία της  στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ανακοινώνοντας την πρόθεση της Κυβέρνησης  να προχωρήσει άμεσα στην ετοιμασία  του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Πράσινη και Γαλάζια Ανάπτυξη.

Κατά την υπουργική συζήτηση ο κ. Κουγιάλης επεσήμανε, επίσης, τη σημασία   της πολιτικής για την Αειφόρο Ανάπτυξη και Παραγωγή που στοχεύει στην καλύτερη αξιοποίηση των πόρων και αλλαγής των καταναλωτικών συνηθειών ώστε να οδεύσουμε  προς την αειφόρο ανάπτυξη.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Υπουργός είχε κατ´ ίδιαν συναντήσεις με τους ομολόγους του Υπουργούς της Μάλτας, της Κροατίας και του Ισραήλ με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των χωρών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Ειδικότερα με τον Υπουργό του Ισραήλ συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας σε θέματα προστασίας της θάλασσας σε σχέση με τις δραστηριότητες των δυο χωρών για την ανόρυξη υδρογονανθράκων.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Κύπρος πρότεινε τον διορισμό στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Εφαρμογής της Σύμβασης τον κ. Νίκο Γεωργιάδη, πρώην Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος, πρόταση η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή από όλα τα κράτη.

--------------------