18/11/13

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διάσκεψης Αρχηγών Κρατών της Κοινοπολιτείας στη Σρι Λάνκα





Ολοκληρώθηκαν στις 17 Νοεμβρίου 2013 οι εργασίες της Διάσκεψης των Αρχηγών Κρατών της Κοινοπολιτείας, η οποία έλαβε χώρα στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα.




Στο τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης, γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο Κυπριακό.

Οι Αρχηγοί Κρατών της Κοινοπολιτείας, αφού επαναβεβαιώνουν τις προηγούμενες αποφάσεις τους για την Κύπρο, εκφράζουν την πλήρη υποστήριξη στην «κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Οι Αρχηγοί υποστηρίζουν, επίσης, τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια ενιαία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή εκφράζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού.

Περαιτέρω, οι Αρχηγοί καλούν για την εφαρμογή των ψηφισμάτων 365 (1974), 541 (1983), 550 (1984), και 1251 (1999) του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης, επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ιδιοκτησίας, καθώς επίσης και για την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Τέλος, αναγνωρίζεται το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων που βρίσκονται στην ΑΟΖ της. Γίνεται, επίσης, έκκληση για αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που απειλούν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
-------------------------