28/11/13

Ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών για παράνομη αλιεία καρχαριοειδών



Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σχετικά με τη διαφήμιση δραστηριοτήτων αλιείας παράνομων ειδών και την αλιεία παράνομων ειδών (καρχαριοειδών) από συγκεκριμένες εταιρείες, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (TAΘE) του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος διευκρινίζει τα εξής:



Με βάση τον κανονισμό 17 2(β) των περί αλιείας κανονισμών 1990-2012 απαιτείται η εκ των προτέρων εξασφάλιση γραπτής άδειας από τον Διευθυντή του ΤΑΘΕ για την άσκηση ερασιτεχνικής αλιείας στα πλαίσια επαγγελματικής τουριστικής δραστηριότητας. Κατά το 2012 εκδόθηκαν 19 άδειες ερασιτεχνικής αλιείας στα πλαίσια επαγγελματικής τουριστικής δραστηριότητας ενώ το 2013 εκδόθηκαν 42. 


Σημειώνεται ότι στους όρους των αδειών που εκδίδει το ΤΑΘΕ συμπεριλαμβάνονται πρόνοιες που αφορούν την απαγόρευση της αλίευσης, της διατήρησης επί του σκάφους και της εκφόρτωσης καρχαριών και σελαχιών. Επιπλέον, υπάρχει η υποχρέωση ανάρτησης αυτοκόλλητης πινακίδας σήμανσης, η οποία παραχωρείται από το ΤΑΘΕ σε όλα τα αδειούχα σκάφη, και στην οποία αναγράφεται η απαγόρευση αλιείας, οποιουδήποτε είδους ελασμοβράγχιου (δηλ. καρχαρίες και σελάχια).


Τέλος έχει πρόσφατα θεσπιστεί από το ΤΑΘΕ κατάλογος ποινών που αφορούν παράνομες δραστηριότητες. Οι ποινές που αφορούν την εν λόγω κατηγορία είναι οι ακόλουθες:

·         Άσκηση  ερασιτεχνικής αλιείας στα πλαίσια επαγγελματικής τουριστικής δραστηριότητας χωρίς άδεια  -ποινή από 1000 μέχρι 8453 ευρώ
·         Διατήρηση επί του σκάφους απαγορευμένων ειδών-ποινή από 1000 μέχρι 8453 ευρώ
·         Χρήση απαγορευμένων αλιευτικών εργαλείων-ποινή από 1000 μέχρι 8453 ευρώ
Το ΤΑΘΕ διεξήγαγε ελέγχους και επιθεωρήσεις για σκοπούς συμμόρφωσης με τις ισχύουσες πρόνοιες. Εντοπίστηκαν τρεις παραβάσεις το 2012 και μια το 2013 και τα πρόσωπα που ενέχονταν σε αυτές κατηγορήθηκαν γραπτώς. Στις τρεις περιπτώσεις επιβλήθηκε εξώδικο πρόστιμο ενώ για μία περίπτωση ασκήθηκε ποινική δίωξη.
Όσον αφορά το τελευταίο περιστατικό, στο οποίο γίνεται αναφορά στα δημοσιεύματα, η υπόθεση διερευνάται από το ΤΑΘΕ.
--------------------------