4/10/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των Οικολόγων



Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε  με αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του Κινήματος κ. Γιώργο Περδίκη. Η συνάντηση διεξήχθη σήμερα το μεσημέρι στο Υπουργείο Άμυνας, μέσα στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς


.
Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι σήμερα έγινε ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και των συνεργατών του για τους σχεδιασμούς σε σχέση με την αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς. Αυτή η συνάντηση, είπε, έγινε σε συνέχεια της σύσκεψης για την Άμυνα που πραγματοποιήθηκε στο Τρόοδος γι’ αυτό το σχεδιασμό.
«Δεν θα επαναλάβω αυτά που έχω πει και χθες. Θα πω όμως ότι οι αλλαγές που θα επέλθουν είναι δραστικές και δημιουργούμε μέσα από αυτό το σχεδιασμό ένα σύγχρονο, ευέλικτο, αξιόμαχο στρατό για να μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις νέες προκλήσεις, τις νέες απειλές αλλά και την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», ανέφερε.
Τόνισε επίσης πως αυτή η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική. Εμείς, πρόσθεσε, θα καταστήσουμε τα πολιτικά κόμματα κοινωνούς αυτής της προσπάθειας ώστε να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί αυτοί με επιτυχία.
Από πλευράς του ο κ. Περδίκης χαρακτήρισε την συνάντηση εμπιστευτική και απόρρητη και για αυτό το λόγο  δεν  μπορούν να ειπωθούν πολλά, είπε. «Το μόνο που εγώ θα ήθελα να εκφραστεί με σαφήνεια και να φτάσει στο κυπριακό λαό», ανέφερε, «είναι ότι η Εθνική Φρουρά και το Υπουργείο Άμυνας διαπιστώνουν, μέσα από την παρακολούθηση των τουρκικών κινήσεων, ότι η διάταξη των τουρκικών δυνάμεων παραμένει άκρως επιθετική  σε σχέση με την Κύπρο, ότι κλιμακώνεται αυτή η επιθετικότητα της Τουρκίας, την ίδια ώρα που κάποιοι βλέπουν εποικοδομητική συμπεριφορά της Τουρκίας εν όψει των διαπραγματεύσεων. Και αυτό για εμάς είναι πολύ κακός οιωνός.
Δηλαδή δεν βλέπουμε μια Τουρκία να μειώνει τη στρατιωτική πίεση πάνω στη Κύπρο, να μειώνει τις απειλές στη κυπριακή ΑΟΖ, να μας δίνει και μας μια ανάσα και να νιώθουμε ότι έχουμε μια ελπίδα, ότι, αυτός ο διαπραγματευτής μας για παράδειγμα που θα πηγαίνει στην  Άγκυρα, θα βρει ανθρώπους οι οποίοι θα είναι διατεθειμένοι να ζητήσουν λύση του Κυπριακού.
Από στρατιωτικής άποψης και από αυτά που ακούσαμε σήμερα, και από αυτά που ξέρουμε, φαίνεται ότι η Τουρκία εξακολουθεί να εφαρμόζει πάνω στην Κύπρο έναν στρατιωτικό επιθετικού χαρακτήρα κεφαλοκλείδωμα.
Γι’ αυτό και θα πρέπει να συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε, για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική απειλή, για να αντιμετωπίσουμε και να απαντήσουμε στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται με τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, για να αξιοποιήσουμε και με μέσο τις στρατιωτικές δυνατότητες σε καιρώ ειρήνης, συμμαχίες και δυνατότητες που εμφανίζονται μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων».
04/10/2013