4/10/13

Απαντήσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος ο οποίος έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου για το έργο του Υπουργείου Εσωτερικών κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης, μετά το πέρας της εισαγωγικής του ομιλίας απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το θέμα του Σφαγείου της Κοφίνου, ως προς το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τους εργαζόμενους σε αυτό, ο κ. Υπουργός είπε πως στη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου κατέθεσε πρόταση για το Σφαγείο. Το Υπουργικό Συμβούλιο, συνέχισε, εξουσιοδότησε τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών να προχωρήσουν σε συνεννόηση για τα περαιτέρω. «Δέκα εργαζόμενοι στο Σφαγείο Κοφίνου που προέρχονται από την τοπική αυτοδιοίκηση θα επανενταχθούν είτε σε Δήμους είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους, που είναι ωρομίσθιοι, θα συζητήσουμε το θέμα με τον Υπουργό Οικονομικών και θα επιστρέψουμε με πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο», διευκρίνισε ο κ. Χάσικος.

Ακολούθως, σε ερώτηση για το θέμα της προσφυγής Eλληνοκύπριων προσφύγων στη λεγόμενη «Επιτροπή Αποζημιώσεων» των κατεχομένων, κατά πόσο μετά τις εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών για παροχή κινήτρων αυτές οι προσφυγές προς την Επιτροπή έχουν μειωθεί, ο κ. Χάσικος απάντησε: «Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολλούς, οι οποίοι απευθύνονται στο Υπουργείο Εσωτερικών θέτοντας διευκρινιστικής φύσεως ερωτήματα και ζητώντας πληροφορίες σε σχέση με αυτό το θέμα. Υπάρχει ενδιαφέρον για μεταβιβάσεις/πωλήσεις μεταξύ μη συγγενικών προσώπων, από Ε/Κ σε Ε/Κ. Αυτή η δυνατότητα αντιλαμβάνομαι ότι δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση του Υπουργείου και θα πρέπει να συμπεριληφθεί, για να μπορεί ο κάθε Ε/Κ να πωλεί στον οποιονδήποτε Ε/Κ, χωρίς κατ’ ανάγκη να είναι συγγενείς».

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο θέμα των ερευνών που διεξάγονται για τις διαδικασίες αγοράς Τ/Κ περιουσίας στη Δρομολαξιά από το Ταμείο Συντάξεων της CYTA, και ειδικότερα για τη δήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ όπου γίνεται λόγος για «πολιτική σκευωρία κατά του ΑΚΕΛ», ο κ. Χάσικος είπε: «Δεν θέλω να σχολιάσω την απόφαση του ΑΚΕΛ για να μη λεχθεί ότι ‘ρίχνω λάδι στη φωτιά’. Ένα πράγμα θέλω να τονίσω: Είτε Κυβέρνηση είμαστε είτε αντιπολίτευση θα πρέπει να στηρίξουμε τους θεσμούς. Τα όσα βιώνει σήμερα ο Κύπριος πολίτης είτε σε σχέση με το σκάνδαλο, όπως αποκαλείται πλέον, της Δρομολαξιάς, είτε σε σχέση με το Πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, προκαλούν μια απαξίωση πρωτίστως των πολιτικών και των κομμάτων. Συνεπώς, πρέπει όλοι να στηρίξουμε τους θεσμούς. Και είναι καλό τα όσα λέγονται, ψιθυρίζονται ή καταγγέλλονται να διερευνώνται για να υπάρχει διαφάνεια».

Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των νέων Μονάδων Στερεών Αποβλήτων που θα κατασκευαστούν στη Λεμεσό και στη Λευκωσία και πώς θα διασφαλιστεί ότι το κόστος λειτουργίας τους θα είναι χαμηλότερο από αυτό της Μονάδας στην Κόσιη, ο κ. Υπουργός είπε: «Τα παθήματα πρέπει να γίνονται μαθήματα. Το θέμα του συμβολαίου της Μονάδας στην Κόσιη, για το οποίο έχει διεξαχθεί διοικητική έρευνα το πόρισμα της οποίας στάληκε και στον Γενικό Εισαγγελέα, είναι πολύ διαφωτιστικό και είναι υποβοηθητικό για να διασφαλίσουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία το χαμηλότερο κόστος για τον πολίτη.

Επίσης, υπάρχει εμπλοκή στην όλη διαδικασία όλων των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας και ιδιαίτερα της Γενικής Ελέγκτριας, που έχουν την εμπειρία και τη γνώση ώστε η διαμόρφωση των τελικών κειμένων της προκήρυξης των προσφορών να είναι η ενδεδειγμένη, να μη φωτογραφίζει κανένα και να πετύχει η Δημοκρατία να εξασφαλίσει το χαμηλότερο δυνατό κόστος λειτουργίας».

Τέλος, σε ερώτηση για το θέμα της επικαιροποίησης των αξιών της γης, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2014 και κατά πόσο μιλούμε για τιμές 1980 ή 2013, ο κ. Υπουργός έδωσε τον λόγο στον Αναπληρωτή Διευθυντή του Κτηματολογίου κ. Βάσο Πετρίδη, ο οποίος διευκρίνισε ότι η επικαιροποίηση των αξιών θα γίνει με τιμές 1/1/2013. Επικαιροποίηση σημαίνει, πρόσθεσε ο Αν. Διευθυντής Κτηματολογίου, και εγγραφή/εκτίμηση των κτηρίων που ανεγέρθηκαν σε οικόπεδα ή σε άλλα ακίνητα. Θα συμπεριλαμβάνεται, δηλαδή, στην επικαιροποίηση η συνολική αξία γης και κτηρίων. Αυτό σημαίνει, συνέχισε, ότι το φορολογικό βάρος θα κατανεμηθεί πιο δίκαια καθότι θα συμπεριλάβει και αυτούς που μέχρι σήμερα μπορεί να μην έχουν φορολογηθεί γιατί οι αναπτύξεις στις οποίες έχουν προβεί δεν έχουν εκτιμηθεί. Παράλληλα με την εγγραφή των τίτλων ιδιοκτησίας που πρέπει να εκδώσουμε θα γίνεται και ο εκσυγχρονισμός της αξίας, οπότε θα γίνει σίγουρα πιο δίκαιη η κατανομή του φορολογικού βάρους. Επίσης, θα αναθεωρηθούν οι αξίες και στην περίπτωση της αλλαγής ζωνών.