8/10/13

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού επέδωσε την Ετήσια Έκθεση του Γραφείου της στον Πρόεδρο της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κα Λήδα Κουρσουμπά, η οποία του επέδωσε την Ετήσια Έκθεση του Γραφείου της για το 2012.

Επιδίδοντας την έκθεση, η κα Κουρσουμπά ανέφερε: «Σας παραδίδω την Ετήσια Έκθεση του Γραφείου μου για το 2012, όπως επιβάλλεται από τον περί Επιτρόπου Προστασίας του Παιδιού Νόμο. Βρισκόμαστε, όπως κι εσείς έχετε επανειλημμένα τονίσει, σε τραγικές συνθήκες και θεωρώ ότι είναι τεράστια η ευθύνη του εθνικού κοινοβουλίου να διασφαλίσει ότι οι νομοθεσίες έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη και σίγουρα ότι δεν γίνονται εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα στα δικαιώματα του παιδιού. Την ίδια ευθύνη νιώθω ότι έχουν και οι ελεγκτικοί θεσμοί, όπως ο θεσμός που εκπροσωπώ. Ακριβώς, να είμαστε εκεί για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει καμία έκπτωση στα δικαιώματα των παιδιών ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο κρίσης.

Θέλω, επίσης, με ικανοποίηση να επισημάνω ότι και για την περίοδο 2012 ο θεσμός συνέχισε να έχει την εκτίμηση που πιστεύω ότι του αρμόζει από την εκτελεστική εξουσία και οι παρεμβάσεις του άρχισαν να γίνονται αποδεκτές. Κυρίως από το νομοθετικό σώμα, με ικανοποίηση θέλω να σας αναφέρω ότι καλούμαι σε όλες τις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών που εξετάζονται θέματα που αφορούν ή επηρεάζουν παιδιά.

Την υπό αναφορά περίοδο έχουμε ασχοληθεί με πληθώρα θεμάτων κάτω από τους τέσσερις πυλώνες που θεωρώ ότι αποτελούν και τις αρμοδιότητες του θεσμού. Οι τέσσερις πυλώνες αφορούν στον έλεγχο των νομοθεσιών, διαδικασιών και πρακτικών με παρεμβάσεις μου κατόπιν καταγγελίας ή και αυτεπάγγελτα, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, την ενδυνάμωση και συμμετοχή των παιδιών και την νομική εκπροσώπηση που μπορώ να παρέχω σε παιδιά σε δικαστήρια. Κάτω από αυτούς του πυλώνες έχουμε δώσει προτεραιότητα σε θέματα νεανικής παραβατικότητας και βίας και γι’ αυτό θέλω να σας ενημερώσω ότι και υπό την ιδιότητά μου ως Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού ετοιμάζω ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στην εγκληματικότητα ανηλίκων. Το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο - το οποίο στοχεύει στην πρόληψη, και θεωρώ ότι η πρόληψη είναι πρωταρχικό κομμάτι που πρέπει να ρυθμίζει το σύστημα δικαιοσύνης ενηλίκων - αφού προωθηθεί στον αρμόδιο Υπουργό ελπίζω ότι σύντομα θα κατατεθεί ενώπιον της Βουλής. Αναφέρεται σε δικαστήριο ανηλίκων αλλά και σε σειρά επιτροπών και θεσμών που ακριβώς θα παρέχουν μέτρα στήριξης των νεαρών που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τον νόμο».

Με τη σειρά του ο κ. Ομήρου ανάφερε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού για την επίδοση σήμερα της Ετήσιας Έκθεσης του Γραφείου της για το έτος 2012 και, ταυτόχρονα, να τη συγχαρώ για την επιμέλεια αλλά και την επιβαλλόμενη αυστηρότητα με την οποία επιτελεί τα καθήκοντα και την αποστολή της.

Περνούμε μια δύσκολη περίοδο για την κυπριακή οικονομία και ευρύτερα για την κυπριακή κοινωνία. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, οδηγούν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού σε συνθήκες κοινωνικής δυστυχίας και δυστυχώς τα μεγάλα θύματα αυτής της κρίσης είναι τα παιδιά. Γι’ αυτό η ευθύνη σας είναι πολύ μεγαλύτερη αυτήν την περίοδο και με μεγάλη ικανοποίηση η Βουλή των Αντιπροσώπων διαπιστώνει - με πλήρη συναίσθηση ακριβώς της ιδιαιτερότητας της περιόδου που διερχόμαστε - ότι ανταποκρίνεστε στα καθήκοντά σας.

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε κάποιες αποκρουστικές περιπτώσεις παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών και είναι καθήκον της πολιτείας - και όχι μόνον των διωκτικών Αρχών αλλά και εκείνων των Αρχών που παρεμβαίνουν προληπτικά - να αποτρέπονται αυτού του είδους οι αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία μαζί σας με τον θεσμό της Επιτρόπου της Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού τόσο σε επίπεδο νομοπαρασκευαστικό, παραγωγής νομοθετικού έργου και σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αισθανόμαστε ως εκπρόσωποι του λαού ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη να προστατέψουμε με έναν τρόπο απόλυτα αποτελεσματικό τα παιδιά της χώρας μας».