12/10/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στα πλαίσια της 3ης Συνόδου της Κοινωνίας των Πολιτών

Θέμα «Η λειτουργία των εθελοντικών /μη κυβερνητικών Οργανώσεων
σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και οι ενέργειες τους για αντιμετώπιση της»


Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την πρόσκληση που μου έχετε απευθύνει για να χαιρετίσω την 3η Σύνοδο της Κοινωνίας των πολιτών η οποία διοργανώνεται από το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού. Είμαι σίγουρη ότι θα είναι μια ενδιαφέρουσα συνάντηση, μέσα από την οποία θα γίνει ανταλλαγή θέσεων και εποικοδομητικός διάλογος.

Ήδη είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω και να ανταλλάξουμε απόψεις και να μου τεθούν οι προβληματισμοί πολλών εθελοντικών οργανώσεων στα πλαίσια του Θεσμοθετημένου Διαλόγου, μεταξύ της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των εθελοντικών οργανώσεων που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στα γραφεία του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής ενημερώθηκα για τις έντονες ανησυχίες που διακατέχουν τις εθελοντικές οργανώσεις σε σχέση με το μέλλον των προγραμμάτων που λειτουργούν και την βιωσιμότητα τους.

Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού έχει γίνει αποδέκτης των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και των σοβαρών της επακόλουθων που έχουν επηρεάσει τα μέγιστα την κυπριακή κοινωνία. Έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι απέναντι σε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Είναι για το λόγο αυτό που το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει συνεχίσει, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα του κράτους, και φέτος την παραχώρηση των κρατικών χορηγιών για οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων που λειτουργούν από εθελοντικές οργανώσεις και εμπίπτουν στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας. Για το 2013 υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στο Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών το οποίο τροποποιήθηκε σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κανονισμού 360/2012 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παροχή υπηρεσιών γενικού οικονομικού συμφέροντος. Στα πλαίσια αυτά οι οργανώσεις καλούνται να εργαστούν σε πιο επαγγελματικά επίπεδα και να προβούν σε συμμόρφωση προς τις πρόνοιες του Σχεδίου και εξορθολογισμό των δαπανών. Με βάση τα δεδομένα που λήφθηκαν από τις οργανώσεις το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προχώρησε στην δίκαιη κατανομή των κρατικών χορηγιών στη βάση μετρήσιμων κριτηρίων αξιολόγησης.

Έχει λεχθεί πολλές φορές ότι ο ρόλος του εθελοντισμού και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη χώρα μας είναι επικουρικός και συνεισφέρει στο έργο εκείνο του επίσημου κράτους. Έχοντας πλήρη επίγνωση της συνεισφοράς του εθελοντικού κινήματος στον κοινωνικό τομέα, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στο διορισμό του Επίτροπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Με το διορισμό αυτό, επιδιώκεται ο καλύτερος συντονισμός και η συνεργασία του Κινήματος Εθελοντισμού με όλους, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη στόχευση των χορηγιών και των υποδομών που υπάρχουν, καθώς και η νομοθετική ρύθμιση για την αναβάθμιση και την αναγνώριση της μη τυπικής μάθησης της εθελοντικής προσφοράς.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ήδη επεξεργάζεται την συνολική μεταρρύθμιση της πολιτικής Κοινωνικής Πρόνοιας που αποτελεί μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα εξορθολογισμένο και παραγωγικό σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας πρέπει να χαρακτηρίζεται από την άμεση και ουσιαστική στήριξη του πολίτη που πραγματικά έχει ανάγκη αυτής της στήριξης για τη διαβίωση του. Στόχος μας είναι να εισαχθεί ένα σύστημα το οποίο θα παρέχει ένα ύστατο δίκτυ προστασίας σε όσους το έχουν πραγματική ανάγκη, να κατοχυρώνει το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα του κάθε συμπολίτη μας για αξιοπρεπή διαβίωση και να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο εισόδημα σε κάθε άτομο που δεν διαθέτει επαρκείς πόρους συντήρησης. Μέσα από τη μεταρρύθμιση αυτή θα διασφαλίζεται το Εγγυημένο Ελάχιστο Εισόδημα, όχι μόνο για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού αλλά και για όλους τους πολίτες των οποίων τα εισοδήματα τους τοποθετούν κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Τέλος θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους στη διοργάνωση της σημερινής Συνόδου. Σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στις εθελοντικές οργανώσεις, θα παρέχει την κάθε αναγκαία στήριξη είτε αυτή είναι τεχνική είτε οικονομική, έτσι ώστε μαζί να εξεύρουμε λύσεις για τα προβλήματα που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία. Αναμένουμε τα αποτελέσματα και πορίσματα της συνόδου τα οποία θα επεξεργαστούμε έτσι ώστε να καταλήξουμε στα ορθά συμπεράσματα.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.


Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της Υπουργού η πρώτη Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών κα Στέλλα Πλέιπελ.