24/9/13

Συμμετοχή της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού σε Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτρόπων για Παιδιά

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτρόπων για Παιδιά (ENOC) κα Λήδα Κουρσουμπά θα προσφωνήσει το 17ο Ετήσιο Συνέδριο του Δικτύου, το οποίο θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου, με θέμα: «Παιδιά σε κίνηση: Πρώτα απ’ όλα, παιδιά». Η Επίτροπος θα αναλύσει το θέμα και θα αναπτύξει τη σημαντικότητά του υπό το πρίσμα και της παρούσας κοινωνικοοικονομικής συγκυρίας στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο. Στις 27 Σεπτεμβρίου η Κύπρια Επίτροπος θα προεδρεύσει της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ENOC και θα προβεί σε απολογισμό πεπραγμένων του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου.

Κύριοι ομιλητές στο Συνέδριο θα είναι ο κ. Βernard Gastaud, μέλος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, καθώς και η κα Theresa Casey, Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού για το Παιχνίδι. Στο Συνέδριο θα μιλήσουν επίσης, ο κ. Yves Pascouau, Ανώτερος Αναλυτής και Επικεφαλής του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Μετανάστευσης και Διαφορετικότητας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής, ο κ. Françoise Tulkens, ο οποίος διετέλεσε Δικαστής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και η κα Γεωργία Δημητροπούλου, εμπειρογνώμονας του Οργανισμού για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο όρος «παιδιά σε κίνηση» περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα παιδιών που μεταναστεύουν/ μετακινούνται από τη χώρα καταγωγής τους προς και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για έναν ή περισσότερους λόγους που έχουν να κάνουν με την προσπάθειά τους να επιβιώσουν ή να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής, την αναζήτηση οικονομικών και εκπαιδευτικών ευκαιριών, την προστασία τους από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση ή ακόμη την επανένωσή τους με την οικογένειά τους. Τα παιδιά αυτά δυνατό να ταξιδεύουν προς ή να διαμένουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αιτούνται άσυλο, να είναι θύματα εμπορίας ή να είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά. Το καθεστώς των «παιδιών σε κίνηση» είναι δυνατό να διαφοροποιείται σε διάφορα στάδια της διαδρομής τους και είναι δυνατό να βρεθούν αντιμέτωπα με διάφορες συνθήκες που τα καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτα όπως είναι η εμπορία ανθρώπων, η διαμονή στον δρόμο, η προσωρινή τους κράτηση ως μεταναστών χωρίς χαρτιά και η μη πρόσβασή τους σε ουσιαστικές υπηρεσίες και κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα, περιλαμβανομένων του δικαιώματος υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της εκπαίδευσης. Καθένα από αυτά τα παιδιά βιώνουν μια μοναδική κατάσταση και πολύ συχνά είναι απαραίτητο να τύχουν μιας ιδιαίτερης προσοχής και μιας αποτελεσματικής παρέμβασης από τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να τύχουν της προστασίας που χρειάζονται ως παιδιά και να διασφαλιστεί ο σεβασμός στα δικαιώματά τους κάτω από κάθε συνθήκη.

Το ENOC, υπό την προεδρία της Κύπριας Επιτρόπου, εργάστηκε πάνω στο πιο πάνω θέμα σε δύο επίπεδα.

Οι Επίτροποι για τα Παιδιά συζήτησαν σε προπαρασκευαστική συνάντηση το θέμα με την προοπτική να υιοθετήσουν μια επίσημη θέση η οποία θα τους βοηθήσει να μεταφέρουν τις απόψεις τους στο ανώτατο εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι, θέλοντας να δώσουν την ευκαιρία στα «παιδιά σε κίνηση» να εκφράσουν τις απόψεις τους και αυτές να ακουστούν, αποφάσισαν την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ διάρκειας 52 λεπτών με τη συμμετοχή «παιδιών σε κίνηση». Ζητήθηκε από τα μέλη του ENOC που θα επιθυμούσαν να συμβάλουν στην παραγωγή, να εντοπίσουν τέτοια παιδιά στη χώρα τους και να τα φέρουν σε επαφή με τη διαδικασία παραγωγής της ταινίας. Η Κύπρια Επίτροπος όπως και επτά άλλοι συνάδελφοί της Επίτροποι, από το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ελλάδα, τη Σερβία και τη Γαλλία, συνεργάστηκαν για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ, στιγμιότυπα του οποίου θα προβληθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 25 Σεπτεμβρίου. Ολόκληρο το ντοκιμαντέρ, το οποίο παρουσιάζει συνεντεύξεις με νέους και νέες διαφορετικών ηλικιών, εθνικοτήτων και καταγωγής καθώς και με μέλη ΜΚΟ οι οποίες παρέχουν στήριξη και βοήθεια στα «παιδιά σε κίνηση» σε διάφορες χώρες, θα προβληθεί και θα συζητηθεί στα πλαίσια του Συνεδρίου. Αναμένεται ότι το ντοκιμαντέρ θα αξιοποιηθεί από τα μέλη του ENOC σε εθνικό επίπεδο για την προβολή του θέματος και την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από αυτό.

Το ΕΝΟC σήμερα αριθμεί 43 μέλη-ανεξάρτητους οργανισμούς για τα δικαιώματα των παιδιών (ICRI) από 35 χώρες. Στόχος του ΕΝΟC είναι η προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, όπως αυτά εκφράζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (UNCRC). Συγκεκριμένα, λειτουργεί ως δίκτυο για ανταλλαγή πληροφοριών και επαγγελματική υποστήριξη μεταξύ των μελών του, προωθεί το σχεδιασμό στρατηγικών για την καλύτερη εφαρμογή της UNCRC, υποστηρίζει την ίδρυση νέων ICRI, προσφέροντας στήριξη σε τέτοιες πρωτοβουλίες και, τέλος, ενθαρρύνει την επαφή και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των διαφόρων ICRI και δικτύων από όλο τον κόσμο. Η Κύπρια Επίτροπος ανέλαβε την προεδρία του ENOC από τον Οκτώβριο του 2012 για περίοδο ενός έτους.