1/8/13

Σύσκεψη Υπουργού Δικαιοσύνης για τη βία στα γήπεδα



1/8/2013

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου προήδρευσε σήμερα σύσκεψης με στελέχη της Αστυνομίας με θέμα την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.



Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Υπουργός, σήμερα έγινε μια ανασκόπηση των όσων προηγουμένως είχαν αποφασισθεί αναφορικά με το θέμα της βίας στα γήπεδα: «Είμαστε δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του νέου πρωταθλήματος και ο προβληματισμός παραμένει να είναι ιδιαίτερα σοβαρός και η ανησυχία επιβάλλει τη λήψη άμεσων και επιτακτικών μέτρων, καθότι φαίνεται κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του ζητήματος». Δυστυχώς, πρόσθεσε, πρόσφατα καταγράφηκαν επεισόδια βίας ακόμα και σε φιλικούς αγώνες - «τέτοια επεισόδια βίας που δεν πρέπει να χαρακτηρίζουν κανένα άνθρωπο λογικό συνετό και υπεύθυνο», είπε.

«Σήμερα αποφασίσαμε», τόνισε, «ανασκοπώντας τα μέτρα που έχουμε μέχρι στιγμής καθορίσει, να επιτείνουμε την προσπάθεια εφαρμογής τους ούτως ώστε να είμαστε όσο το δυνατό πιο έτοιμοι με την έναρξη του πρωταθλήματος και θα είμαστε έτοιμοι να πάρουμε δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης».

Και πρόσθεσε: «Προχωρούμε με τη μελέτη διαμόρφωσης ενός λογισμικού συστήματος, το οποίο θα επιτρέπει την ταυτοποίηση του φωτογραφικού υλικού από επεισόδια βίας με την κάρτα φιλάθλων και άλλων στοιχείων που τηρούνται στην Αστυνομία για άτομα που μετέχουν σε επεισόδια βίας».

«Προχωρούμε», είπε επίσης, «άμεσα με την εκπαίδευση των αξιωματικών αλλά και την περαιτέρω εκπαίδευση των αντιοχλαγωγικών ομάδων της Αστυνομίας, μια εκπαίδευση η οποία θα κρατήσει για ένα τριήμερο και στην οποία θα περιλαμβάνονται διάφορα ζητήματα αναφορικά με τη διαχείριση του πλήθους αλλά και τη ψύχραιμη αντιμετώπιση εκδηλώσεων. Την ίδια ώρα, έχουμε ζητήσει να γίνει προγραμματισμός όπως μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου ενισχυθεί η εκπαίδευση των αστυνομικών σε θέματα αντιοχλαγωγικής δράσης».

Προωθείται, επίσης, η υλοποίηση του μέτρου για υπό κάλυψη αστυνομικούς, οι οποίοι θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση-διαλεύκανση των επεισοδίων βίας.

Επιπρόσθετα, όπως σημείωσε ο κ. Νικολάου, έχει ετοιμαστεί νομοσχέδιο, το οποίο θα προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, που αφορά ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Αρχηγού Αστυνομίας «ούτως ώστε να έχει την εξουσία να απαγορεύσει ή να περιορίσει την είσοδο προσώπων για τα οποία υπάρχουν στοιχεία ότι μετείχαν σε επεισόδια βίας».

Τέλος, προωθείται ρύθμιση που επιτρέπει την ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων αυτών: «οι υποθέσεις, δηλαδή, θα καταχωρούνται στο δικαστήριο σε 24 ώρες και με αυτό τον τρόπο το δικαστήριο θα καλείται πέραν από την εκδίκαση της υπόθεσης, να εκδώσει απαγορευτικό διάταγμα εισόδου των προσώπων αυτών στα γήπεδα για όση περίοδο χρειαστεί μέχρι που να συμπληρωθεί η εκδίκαση της υπόθεσης. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το πρόσωπο αυτό καταδικάστηκε για τη συμμετοχή του σε επεισόδια βίας, αυτή η απαγόρευση θα είναι υποχρεωτική, εκτός αν υπάρχει λόγος κάποιος να εξαιρεθεί από την υποχρέωση αυτή», κατέληξε ο κ. Υπουργός.