1/8/13

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας με την ευκαιρία της εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης 01/08/2013


Ο Υπουργός Υγείας δρ Πέτρος Πετρίδης έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της έναρξης, από σήμερα, της εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα δημόσια νοσηλευτήρια.
Μιλώντας για την προσέλευση ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο δρ Πετρίδης ανέφερε ότι σήμερα ήταν αισθητά μειωμένη μέχρι τις 10 π.μ., σε κάποιες περιπτώσεις και μέχρι 50%. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά πως το ίδιο ποσοστό ισχύει και για το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
Ο δρ Πετρίδης πρόσθεσε ότι δεν έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερα προβλήματα και εξέφρασε την πεποίθηση πως όλα θα κυλήσουν ομαλά.
Σε ό,τι αφορά τη μείωση ανέφερε πως είναι αναμενόμενη, καθώς τις προηγούμενες μέρες οι ασθενείς επισκέφθηκαν μαζικά τα νοσηλευτήρια για διεκπεραίωση αναλύσεων και εξετάσεων. Τόνισε πως σε κάποια νοσηλευτήρια μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης παρατηρήθηκε αύξηση της προσέλευσης, η οποία ξεπέρασε σε κάποιες περιπτώσεις το 60%, και ότι υπήρξε προαγορά ενσήμων από πολλούς ασθενείς.
Κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι τα μέτρα που λήφθηκαν στα νοσηλευτήρια δεν ισχύουν σε άλλες χώρες, επισήμανε πως κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς στις περισσότερες χώρες οι πολίτες καταβάλλουν ποσοστό από τις απολαβές τους για να μπορούν να τυγχάνουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Ερωτηθείς, τέλος, για το θέμα της προαγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε ότι υπήρξε κατάληξη μετά από διαπραγματεύσεις και ότι η σχετική συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο.