29/8/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην απονομή των πτυχίων Προσκόπου Δημοκρατίας 29/08/2013

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνομαι σήμερα και πάλι σε όλους εσάς, ένα επίλεκτο κομμάτι της προσκοπικής οικογένειας της Κύπρου. Όταν στις 18 Μαΐου προσφωνούσα την εκδήλωση για τα 100χρονα του Σώματος Προσκόπων Κύπρου, αποδεχόμενος την τιμητική πρόσκλησή σας
να παραστώ αλλά και να θέσω υπό την προστασία του Προέδρου της Δημοκρατίας το Σώμα Προσκόπων Κύπρου, σας είχα διαβεβαιώσει ότι θα είμαι δίπλα σας για την προώθηση των αρχών και των στόχων του Προσκοπισμού.




Σήμερα αυτό επιβεβαιώνεται. Η απονομή των Πτυχίων Προσκόπου Δημοκρατίας και η παράδοση στην κοινωνία αυτών των εκλεκτών νέων και νεανίδων δίνει το μήνυμα ότι η Πολιτεία είναι εδώ και επιβραβεύει κάθε καλή προσπάθεια που γίνεται από κοινωνικούς φορείς όπως το Σώμα Προσκόπων Κύπρου. Είμαστε στο πλευρό σας, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και συμπαραστεκόμαστε στις προσπάθειές σας.

Βλέποντας σήμερα μπροστά μου 300 νέους και νέες που συμπλήρωσαν την απαιτητική διαδικασία που προνοείται για την απόκτηση του Πτυχίου Προσκόπου Δημοκρατίας είμαι σίγουρος για το μέλλον της πατρίδας μας. Είμαι σίγουρος ότι εφόσον υπάρχουν νέοι που κλείνουν τα αυτιά στις σειρήνες της εύκολης ζωής και επιλέγουν τον δύσκολο αλλά ενάρετο δρόμο της προσφοράς, η πατρίδα μας δικαιούται να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Η περίοδος που περνούμε είναι δύσκολη για όλους μας. Μην περιμένετε πως η δεινή οικονομική κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα. Τα προβλήματα που μας κληροδότησαν δεν είναι σημερινά, είναι συνέπειες διαχρονικών λαθών που θα πρέπει να διορθώσουμε. Να διορθώσουμε και να δώσουμε μια νέα πνοή σε όλους τους τομείς. Να αποδείξουμε πάλι ότι μπορούμε στα δύσκολα.

Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μπορούμε γιατί έχουμε τη νέα γενιά. Έχουμε τη μαγιά, έχουμε την πρώτη ύλη που χρειάζεται δουλειά και καθοδήγηση για να δώσει το καλύτερο στην πατρίδα. Να δώσει νέα προοπτική στην Κύπρο του αύριο μέσα από την αποφασιστικότητα για σκληρή δουλειά, εμπέδωση τη αξιοκρατίας, του προγραμματισμού και της αποτελεσματικότητας.

Έχουμε, φίλοι μου, εσάς, την απόδειξη ότι οι νέοι μας είναι καμωμένοι για τα δύσκολα, αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξουν τις μεγάλες δυνατότητες τους.

Αγαπητοί Πρόσκοποι Δημοκρατίας,

Εσείς είστε οι εκκολαπτόμενοι νέοι ηγέτες του αύριο. Μέσα από την εκπαίδευση που πήρατε είσαστε έτοιμοι να προχωρήσετε μπροστά και να ανοίξετε δρόμους για τους νέους που θα σας ακολουθήσουν. Έχετε χαράξει ένα δρόμο και έχετε καθήκον αφενός να τον ακολουθήσετε και αφετέρου να βοηθήσετε τον καθένα που θα επιθυμήσει να σας ακολουθήσει.

Η πίστη στον Θεό, το καθήκον στην πατρίδα και η αγάπη για τον συνάνθρωπο είναι τα βασικά συστατικά της προσκοπικής υπόσχεσης. Αυτήν την υπόσχεση έχετε δώσει εδώ και κάποια χρόνια. Ακολουθήσατε με συνέπεια την εκπαιδευτική διαδικασία και αξιωθήκατε να φέρετε σήμερα το μαντήλι του Προσκόπου Δημοκρατίας.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η Πολιτεία πλέον περιμένει από εσάς να δώσετε πίσω τις γνώσεις σας, τα μηνύματά σας, τον τρόπο ζωής σας προς το κοινωνικό σύνολο, βοηθώντας με τη συμπεριφορά, τη συμμετοχή και τη συνεισφορά σας τον κάθε συνάνθρωπο. Όχι μόνο να λύσει προβλήματα διαβίωσης αλλά και να γίνει καλύτερος γιατί ενάρετοι άνθρωποι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια σύγχρονη και ευνομούμενη Πολιτεία.

Είστε πλέον μέλη μιας εκλεκτής ομάδας προσκόπων που ξεχωρίζουν και μπορούν αποτελεσματικότερα να βοηθήσουν στη διάδοση του προσκοπικού μηνύματος, των αρχών και αξιών του Προσκοπισμού προς την κοινωνία.

Είμαι σίγουρος ότι με την σωστή αξιοποίηση των γνώσεων που έχετε πάρει και φυλάξει στο προσκοπικό σας σακίδιο, αποτελείτε πλέον την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια για μια καλύτερη κοινωνία μέσα από τον προσκοπικό τρόπο ζωής και σκέψης.

Από τη δική μας πλευρά, ως Πολιτεία, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε, και αυτό πράττουμε, κάθε μορφή εθελοντισμού. Κυρίως, όμως, είσαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί περαιτέρω ο εθελοντισμός. Στα πλαίσια της πολιτικής για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του εθελοντικού κινήματος προχωρήσαμε στη δημιουργία του Γραφείου και το διορισμό Επιτρόπου Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το κράτος έχει πολιτικές για τη στήριξη και αναβάθμιση του εθελοντισμού στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ήδη προχωρούμε στην αναβάθμιση της Νομοθεσίας για την εγγραφή και πιστοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων (Προσκοπισμός, Ιδρύματα, Σωματεία, Λέσχες, μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις), στη θεσμοθέτηση στην Κύπρο της Ευρωπαϊκής Διακήρυξης για τα «Δικαιώματα και Ευθύνες του Εθελοντή», στην καλύτερη στόχευση και διαφάνεια των χορηγιών, στην αναγνώριση της μη τυπικής μάθησης (εθελοντική προσφορά) και στην εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών για τη στέγαση και λειτουργία των εθελοντικών οργανώσεων.

Όλα αυτά δεν είναι παρά μόνον η αρχή. Είμαστε αποφασισμένοι να εκσυγχρονίσουμε τον τόπο μας. Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τη συμμετοχή και τις πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να τους ακροαστούμε και να τους αποδείξουμε ότι θέλουμε τους πολίτες ενεργούς συμμέτοχους στη διαχείριση των θεμάτων που τους αφορούν και συνδημιουργούς του μέλλοντός τους. Γι’ αυτό και νοιώθω ιδιαίτερη την ικανοποίηση γιατί απόψε η Πολιτεία αποδίδει ιδιαίτερη τιμή τους πρωτοπόρους του εθελοντισμού, τους πρωτοπόρους σε κοινωνική προσφορά, στους Προσκόπους της Δημοκρατίας.

Για άλλη μια φορά, συγχαρητήρια για την προσφορά σας, με την ευχή και την πίστη πως θα είστε πάντα οι πρωταγωνιστές.