29/7/13

Ο Υπουργός Γεωργίας στο Φεστιβάλ Καλαθοπλεκτικής και Λαϊκής Κουλτούρας, χθες 29/07/2013


Ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης απηύθυνε χαιρετισμό, χθες, στο Φεστιβάλ Καλαθοπλαστικής και Λαϊκής Κουλτούρας το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Αγνοουμένων – Αγίας Παρασκευής, στον Δήμο Λιβαδιών.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Κουγιάλης ανέφερε:
«Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Δήμου Λιβαδιών να κηρύξω την έναρξη του Φεστιβάλ σας που είναι αφιερωμένο στην τέχνη της καλαθοπλεκτικής και της λαϊκής μας παράδοσης.
Στην κοινότητα σας, που πρόσφατα μετατράπηκε σε Δήμο, εκτός από τους αυτόχθονες κατοίκους, ζει και δημιουργεί μεγάλος αριθμός προσφύγων που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους μετά τη βάρβαρη τούρκικη εισβολή του Ιούλη του 1974 και οι οποίοι, όπως όλοι μας, προσμένουν την ευλογημένη εκείνη μέρα, που θα λυθεί το Κυπριακό και θα επιστρέψουν στα χωριά τους.
Η περιοχή Λιβάδια, πήρε το όνομα της από το επίπεδο ανάγλυφο της περιοχής με τα τρεχούμενα νερά και την άφθονη βλάστηση, που ώθησε τους κατοίκους να ασχοληθούν με την αιγοπροβατοτροφία και γεωργία. Με το πέρασμα των χρόνων, τα Λιβάδια, από μια μικρή γεωργοκτηνοτροφική κοινότητα, ένεκα και της εργατικότητας και επιχειρηματικότητας των κατοίκων της, μετεξελίχθηκε σε Δήμο.
Στην αποψινή σας γιορτή δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην τέχνη της καλαθοπλεκτικής. Η καλαθοπλεκτική στα Λιβάδια ξεκίνησε για να καλύψει τις ανάγκες του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα. Η ανάγκη για συλλογή και μεταφορά προϊόντων όπως πατάτες, ελιές, φρούτα κτλ, καθώς και για οικιακούς σκοπούς οδήγησαν στην κατασκευή διαφόρων αντικειμένων καλαθοπλεκτικής. Σιγά - σιγά πολλοί Λιβαδιώτες ασχολήθηκαν με την τέχνη της καλαθοπλεκτικής και έγιναν επαγγελματίες δημιουργώντας εργαστήρια. Αξιοποιώντας τους άφθονους καλαμιώνες της περιοχής κατασκεύαζαν κοφίνες, καλάθια και ψαθαρκιές.
Πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως η αποψινή, που διοργανώνονται από τους Δήμους και τις κοινότητες, αναδεικνύουν τον λαϊκό μας πολιτισμό και λειτουργούν πολύμορφα, αφού συντηρούν την ιστορική μνήμη και παράδοση του τόπου. Παράλληλα, ρίχνουν φως στις πατροπαράδοτες τέχνες και ασχολίες που είτε έχουν εγκαταλειφθεί είτε τείνουν να εγκαταλειφθούν. Αναπαριστάνουν τον κόσμο του χθες και τον προβάλλουν δημιουργικά μέσα στο παρόν, φιλοδοξώντας να τον συντηρήσουν και αποτελούν μορφή αντίστασης στη σημερινή εποχή της αποξένωσης του σύγχρονου ανθρώπου.
Ο χορός και η μουσική που περιλαμβάνονται στο πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ξαναφέρνουν στη μνήμη μας τις ρίζες μας και τις πολιτιστικές μας καταβολές και αποτελούν το μέσο τόσο της διάσωσης όσο και της μεταφοράς της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις νέες γενιές. Τέτοιες εκδηλώσεις, εκτός από την ψυχαγωγία, σκοπό έχουν την ανάδειξη και προώθηση των ηθών και εθίμων του τόπου μας. Γι’ αυτό τον λόγο η Κυβέρνηση στηρίζει και είναι πάντοτε αρωγός τέτοιων εκδηλώσεων.
Θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμαρχο, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και όσους εργάστηκαν για την οργάνωση του Φεστιβάλ, και είμαι βέβαιος ότι θα δώσει σε όλους εσάς που παρευρίσκεστε την ευκαιρία να περάσετε ευχάριστα και να ψυχαγωγηθείτε. Τέλος, εύχομαι σε όλους τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της εκδήλωσης κάθε επιτυχία».