29/7/13

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, κ. Νίκου Κουγιάλη στην τελετή αποφοίτησης του Δασικού Κολλεγίου Κύπρου, χθες 29/07/2013

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα στη δασική οικογένεια του τόπου μας, αλλά και ανάμεσα σε εσάς που με την παρουσία σας τιμάτε και εκφράζετε έμπρακτα την αγάπη και την εκτίμηση σας στο έργο που επιτελείται τόσο από το Δασικό Κολλέγιο όσο και από το Τμήμα Δασών.


Έως τα τέλη του 19ου αιώνα η παραγωγή ξύλου υπήρξε το βασικό μέλημα της δασοπονίας ως επιστήμης. Με τη ραγδαία, όμως, ανάπτυξη όλων των κλάδων της επιστήμης που έχουν σχέση με τη λειτουργία των δασικών οικοσυστημάτων, αναγνωρίσθηκε μια σειρά κοινωφελών επιδράσεων του δάσους, διαχρονικής σημασίας. Μια κατάλληλα σχεδιασμένη διαχείριση, η οποία να διασφαλίζει και να ενισχύει τις κοινωφελείς αυτές επιδράσεις του δάσους όπως είναι η ανάπτυξη του τουρισμού και της αναψυχής στα δάση, η προστασία του εδάφους και των υδάτων, η προστασία της χλωρίδας και πανίδας, καθώς και η διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας απαιτεί τη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως το Τμήμα Δασών, με κατάλληλα καταρτισμένους και ικανούς Λειτουργούς, κάτι που το Δασικό Κολλέγιο πετυχαίνει επάξια.

Οι επιδράσεις αυτές καθιστούν το δάσος τη σπονδυλική στήλη της προστασίας της φύσης του τόπου μας γιατί συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο υγιούς και οικολογικά σταθερού περιβάλλοντος. Παρά τις δύσκολες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, καταφέραμε να διατηρήσουμε μια αξιοζήλευτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ως προς την έκταση και την ποιότητα των δασών μας.

Οι δασικές πυρκαγιές και οι πυρκαγιές υπαίθρου αναμφίβολα αποτελούν, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, τη μεγαλύτερη απειλή για τα κυπριακά δάση και, επομένως, η ευθύνη του Τμήματος Δασών είναι μεγάλη. Η αύξηση της ζώνης ευθύνης του Τμήματος Δασών εκτός του κρατικού δάσους από 1 σε 2 χλμ. είναι ενδεικτική για το αναβαθμισμένο και σοβαρό έργο που επιτελεί. Τα δάση μας, με τη μοναδικότητα που τα χαρακτηρίζει, αποτελούν ανεκτίμητη κληρονομιά την οποία πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλάξουμε. Ανήκουν σε όλους μας, ανήκουν στα παιδιά μας, ανήκουν στις μελλοντικές γενιές. Η προστασία τους αποτελεί υπόθεση και ευθύνη όλων μας.

Είναι γεγονός ότι διανύουμε εξαιρετικά δύσκολες εποχές και, για πρώτη φορά μετά από τα 62 χρόνια λειτουργίας του Κολλεγίου, δεν θα γίνει εισαγωγή πρωτοετών σπουδαστών για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Το μέλλον του Δασικού Κολλεγίου απασχολεί έντονα το Υπουργείο Γεωργίας. Κανένας δεν πρέπει να ξεχνά ότι το Δασικό Κολλέγιο Κύπρου υπήρξε για περισσότερο από 60 χρόνια ο κύριος αιμοδότης του Τμήματος Δασών με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό.

Επιθυμία όλων μας είναι όπως το Κολλέγιο συνεχίσει τη λειτουργία του με κύριους άξονες την επιμόρφωση και εκπαίδευση, τόσο του προσωπικού του Τμήματος Δασών όσο και άλλων υπηρεσιών του κράτους, σε θέματα που έχουν άμεση σχέση με το περιβάλλον, την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, την ορθή χρήση αλυσοπρίονων, την ασφάλεια και υγεία στον χώρο εργασίας.

Αγαπητοί απόφοιτοι,
Έχετε επιλέξει να επιτελέσετε ένα από τα πλέον σημαντικά και δυναμικά λειτουργήματα, αυτό του δασοπόνου. Το λειτούργημα αυτό σας θέλει να βρίσκεστε πάντα σε επιφυλακή και πρόθυμους να ανταποκριθείτε στις προκλήσεις στον χώρο της εργασίας σας. Σε σας, τους σημερινούς απόφοιτους, ανοίγονται σε λίγο οι ορίζοντες αξιοποίησης και χρησιμοποίησης των εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήσατε εδώ στο Δασικό Κολλέγιο για τη φροντίδα, την προστασία και την αειφορική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες του επαγγέλματος σας. Εύχομαι σε όλους καλή συνέχεια και προσωπική ευτυχία. Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την αφοσίωση και τους κόπους των φοιτητών, θα απονείμει Προεδρικό Βραβείο στον πρώτο και στον δεύτερο σε επίδοση απόφοιτο του Δασικού Κολλεγίου. Το πρώτο βραβείο ανέρχεται στο ποσόν των 3500 ευρώ και το δεύτερο στο ποσόν των 1700 ευρώ. Πέραν τούτου, ως Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος θα καταβάλω κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να προσληφθούν στο δημόσιο όλοι οι απόφοιτοι του Κολλεγίου.

Αγαπητοί γονείς των τελειοφοίτων,
Μπορείτε να είστε περήφανοι για τα παιδιά σας. Χάρις στους δικούς σας κόπους και θυσίες βρίσκονται επάξια σήμερα εδώ, στο τέλος του κύκλου των φοιτητικών τους χρόνων, για να παραλάβουν τα διπλώματά τους. Να συνεχίσετε να είστε δίπλα τους και να τους στηρίζετε στα επόμενα αποφασιστικά βήματα της ζωής τους.

Στους δευτεροετείς σπουδαστές από τις ξένες χώρες θα ήθελα να πω ότι νιώθουμε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί επέλεξαν τη χώρα μας για τη μόρφωσή τους. Εύχομαι λοιπόν σε εσάς αλλά και στους Κύπριους δευτεροετείς σπουδαστές, να έχετε πρόοδο και επιτυχίες στο υπόλοιπο των σπουδών σας εδώ στο Κολλέγιο.

Θερμές ευχαριστίες και την εκτίμηση μου απευθύνω στο Ίδρυμα Αναστάσιου Λεβέντη που προσέφερε τις υποτροφίες και την ευκαιρία στους ξένους σπουδαστές να αποκτήσουν ανώτερη εκπαίδευση στο Δασικό Κολέγιο Κύπρου. Επίσης, ευχαριστώ και συγχαίρω τη Διεύθυνση και το προσωπικό του Τμήματος Δασών για τη συνολική προσφορά τους στην κοινωνία. Συγχαίρω, τέλος, θερμά τον Διευθυντή και το προσωπικό του Δασικού Κολεγίου για το εξαίρετο έργο που επιτελούν με ζήλο και αφοσίωση.