17/6/13

Xαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κυριάκου Κενεβέζου στη συνέντευξη Τύπου για προώθηση της Αγωγής Υγείας 17/06/2013


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση, η οποία στοχεύει στη βράβευση καλών πρακτικών Αγωγής Υγείας.

Η θεσμοθέτηση και συστηματική εφαρμογή της Αγωγής Υγείας στις σχολικές μονάδες είναι πλέον γεγονός. Η εισαγωγή του νέου γνωστικού αντικειμένου της Αγωγής Υγείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αποτελεί την ενδεδειγμένη μορφή πρόληψης κοινωνικών προβλημάτων όπως το κάπνισμα, o αλκοολισμός, η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, η έλλειψη οδικής συνείδησης, η παραβατικότητα, η έξαρση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και ο ρατσισμός. Η σπουδαιότητα έγκειται στο γεγονός ότι είναι πλέον θεσμικά κατοχυρωμένο για τον κάθε μαθητή και μαθήτρια που φοιτά σε δημόσιο σχολείο να συμμετέχει στο μάθημα της Αγωγής Υγείας. Στο παρελθόν η Αγωγή Υγείας προσφέρετο ευκαιριακά και αποσπασματικά σε μερίδα μαθητών και μαθητριών, χωρίς να εντάσσεται οργανικά σε ένα δομημένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών.

Στο μάθημα της Αγωγής Υγείας οι μαθητές δεν έχουν απλώς την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις σωματικές συνέπειες ορισμένων συμπεριφορών αλλά κυρίως να κρίνουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους, να εξασκηθούν σε δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας, διαχείρισης των συγκρούσεων και αντιμετώπισης της πίεσης των φίλων, να εντοπίζουν τα κοινωνικά στερεότυπα και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Στο νέο πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος περιλαμβάνονται θέματα όπως ασφάλεια, αγωγή του καταναλωτή, δικαιώματα και υποχρεώσεις, χρήση και κατάχρηση ουσιών εξάρτησης, σεξουαλική αγωγή κ.λ.π.

Στο πλαίσιο του στόχου για περαιτέρω ενδυνάμωση της εφαρμογής του προγράμματος σπουδών της Αγωγής Υγείας εντάσσεται και ο διαγωνισμός που προκήρυξε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού «Συμμετέχω, δρω και αλλάζω το σχολικό περιβάλλον για πιο υγιή ζωή». Χορηγός του διαγωνισμού είναι η εταιρεία Χαραλαμπίδης-Κρίστης. Mαθητές και μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες οραματίστηκαν, πρότειναν και κοστολόγησαν με λεπτομέρεια δράσεις για αλλαγές στο σχολικό περιβάλλον τους οι οποίες μπορούν να συμβάλουν σε πιο υγιείς επιλογές. Ο διαγωνισμός προώθησε έμπρακτα την ενεργό και συλλογική συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και Συνδέσμου Γονέων στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τη σχολική ζωή.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλα τα σχολεία, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που συμμετείχαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διαγωνισμό είχαν υποβληθεί 55 προτάσεις σχολείων, παρόλα τα στενά χρονικά περιθώρια που δόθηκαν. Διακρίθηκαν οι προτάσεις 11 σχολείων, που θα βραβευθούν σήμερα. Ελπίζουμε οι καλές πρακτικές που ανέπτυξαν να έχουν συνέχεια και να αποτελέσουν παράδειγμα και για άλλα σχολεία.

Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου σε όλους όσοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό αυτό γιατί πραγματικά έχουν παραδοθεί αξιόλογες εργασίες από τις σχολικές μονάδες. Ιδιαίτερες, όμως, ευχαριστίες επιτρέψετέ μου να απευθύνω στην εταιρεία Χαραλαμπίδης-Κρίστης, η οποία θα επιχορηγήσει τα 11 βραβευμένα σχολεία με το συνολικό ποσόν των €30.000 για την υλοποίηση των προτάσεων. Επιπλέον, η εταιρεία Χαραλαμπίδης-Κρίστης από τις αρχές του χρόνου στηρίζει τα άπορα παιδιά των δημοτικών σχολείων προσφέροντας καθημερινά δωρεάν 1.600 σοκολατούχα ροφήματα.

Είμαι βέβαιος ότι η συμπόρευση όλων μας για την προώθηση και εφαρμογή προγραμμάτων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων της κοινωνίας των πολιτών είναι και πρέπει να αποτελεί κοινό μας όραμα.