7/6/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη στην 7η Συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας, στη Σκαρίνου



Παρασκευή, 7/6/2013
Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος
κ. Νίκου Κουγιάλη
στην 7η Συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης του
Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013,
στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας,
στη Σκαρίνου

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι, σήμερα εδώ, στη συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, η οποία ως γνωστό κάθε χρόνο εξετάζει την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος στη βάση της ετήσιας έκθεσης της παρακολούθησης, την οποία στο τέλος των εργασιών σας θα εγκρίνετε και στη συνέχεια θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι συνεδρίες της Επιτροπής Παρακολούθησης είναι ιδιαίτερα σημαντικές αφού συμβάλλουν καθοριστικά στην ομαλή εξέλιξη της υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι επιπτώσεις της γενικευμένης κρίσης που βιώνει η χώρα μας απαιτούν να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης ο νευραλγικός αγροτικός τομέας και να καταστεί από μέρος του προβλήματος, σε μέρος της λύσης για τη χώρας μας.  Η Κυβέρνηση φιλοδοξεί στην ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού αγροτικού τομέα, προσανατολισμένου στην αγορά, που θα βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης και επομένως την ποιότητα ζωής του αγροτικού πληθυσμού, τις ευκαιρίες απασχόλησης, και μέσα από την πολυαπασχόληση να ανταποκρίνεται σε γεωργικές πρακτικές που θα σέβονται και θα προστατεύουν το περιβάλλον. Το μοντέλο της γεωργίας που θέλουμε και στο οποίο προσβλέπουμε είναι μια γεωργία, όχι μονοσήμαντη και με τα στερεότυπα του παρελθόντος, αλλά σε πλαίσια οικονομίας ως προς την ισορροπία, την αρμονία και την ποιοτική συνεργασία όλων των στοιχείων του οικονομικού, του κοινωνικού και του πολιτισμικού συστήματος της αγροτικής κοινωνίας. Ο αγρότης μας μπορεί πραγματικά να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, μια προσπάθεια που έχει άμεσα ανάγκη σήμερα η πατρίδα μας.

Με την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου θέσαμε ως προτεραιότητα μας την επανεκκίνηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Με τις συντονισμένες προσπάθειες των υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας, αλλά και με τις αναγκαίες ενέργειες στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε την αλλαγή του ποσοστού της συγχρηματοδότησης του ΠΑΑ 2007-2013 και φιλοδοξούμε ότι εντός του 2013 να διατεθεί ποσό ύψους μέχρι 38 εκατ. ευρώ στην αγροτική μας οικονομία.  Μέσα από το Πρόγραμμα και τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε μπορεί να ενισχυθεί η ρευστότητα της αγοράς και να στηριχθούν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην ύπαιθρο τόσο για την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα όσο και για τη διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας.  Είμαστε αποφασισμένοι και δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά μόνο να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό μας κόσμο, να χαράξουμε νέα στρατηγική που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του και να αντιμετωπίζει τα πραγματικά του προβλήματα.

Η αύξηση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων με επακόλουθο τη μείωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας, η μείωση των τιμών παραγωγού και η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, οι δυσμενείς κλιματικές αλλαγές στον τόπο μας, είναι στοιχεία ιδιαίτερα κρίσιμα που θα πρέπει να μας προβληματίσουν όλους ιδιαίτερα, σήμερα που συζητούμε τη διαμόρφωση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020.  Για να διαμορφώσουμε το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης δεν πρέπει να σκεφτόμαστε με τους όρους του παρελθόντος. Πρέπει να κινηθούμε στη λογική της μεγαλύτερης δυνατής αποτελεσματικότητας ανά επενδυόμενου ευρώ, κοινοτικής και εθνικής συμμετοχής. Απαιτείται συνεκτικότερη στρατηγική και μεγαλύτερη στόχευση της χρηματοδότησης, ώστε να εξασφαλίζει προστιθέμενη αξία, βελτιώνοντας τις υποδομές και αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας και κατ’ επέκταση της οικονομικής θέσης των γεωργών μας. Το πολυσυλλεκτικό γεωργικό μοντέλο μπορεί να δημιουργήσει πραγματικές ευκαιρίες αξιοποιώντας την τεχνολογία και την καινοτομία, με στόχο την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Αποτελεί πρόκληση για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος άσκησης της γεωργίας, με επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, ικανού να υποστηρίξει την προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις ενός περιβάλλοντος που συνδυάζει τη γνώση, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, την πρόσβαση στην πληροφορία, αλλά και την πρόσβαση στην αγορά.  Να δημιουργήσει νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες στην ύπαιθρο μας, να διευκολύνει μια περισσότερο αποδοτική εγκατάσταση των επενδύσεων και να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, κυρίως των νέων.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς για την παρουσία σας στις εργασίες της Επιτροπής Παρακολούθησης, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα είναι γόνιμη και εποικοδομητική. Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης έχει συμβάλει και θα συνεχίσει να συμβάλλει καθοριστικά στην ανασυγκρότηση της κυπριακής υπαίθρου και στη στήριξη του αγροτικού μας κόσμου. Σε αυτή την κοινή προσπάθεια απαραίτητη είναι η συνεργασία όλων μας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της συνεδρίας σας. 

--------------------------
Σημ: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του κ. Υπουργού η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών και Περιβάλλοντος κα Αίγλη Παντελάκη.