7/6/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Πέτρου Πετρίδη στην 4η Επιστημονική Ημερίδα Μαιευτικής 07/06/2013


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να απευθύνω χαιρετισμό στην 4η Επιστημονική Ημερίδα Μαιευτικής με θέμα «Βελτίωση της παρεχόμενης μαιευτικής φροντίδας».

Συγχαίρω θερμά την Επιτροπή Μαιών/Μαιευτών του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών για την πρωτοβουλία τους αυτή. Συγχαίρω επίσης όλους εσάς τους παρευρισκομένους για τις προσπάθειες σας τόσο για την αναβάθμιση όσο και την επέκταση των γνώσεων σας όσον αφορά τη βελτίωση της μαιευτικής φροντίδας μέσω των εξειδικευμένων ημερίδων καθώς επίσης για τον αμέριστο ζήλο με τον οποίο επιτελείτε τα καθήκοντα σας.

Επιλέγοντας το θέμα «Βελτίωση της παρεχόμενης μαιευτικής φροντίδας» οι Κύπριες μαίες δείχνουν για μια ακόμη φορά τον επαγγελματισμό τους και την ευθύνη που έχουν στις προσφερόμενες υπηρεσίες που σχετίζονται με την υγεία της γυναίκας τόσο στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό αλλά και σε όλα τα στάδια της ζωής της.

Ο ρόλος της μαίας στο τομέα της αγωγής υγείας της γυναίκας, στη πρόληψη, στην προετοιμασία για τον γονικό ρόλο και τον μητρικό θηλασμό έχει κριθεί παγκοσμίως ζωτικής σημασίας για την υγεία της εγκύου, του νεογέννητου, της οικογένειας και της κοινωνίας γενικότερα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο της μαίας στη αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που προκαλεί ντόμινο αντίστοιχων αντιδράσεων σε διεθνές επίπεδο αλλά και που επηρεάζει σφαιρικά τα άτομα, οικογένειες και κοινότητες, καλεί όλες τις μαίες να συνεργαστούν για επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων 4,5 και 6 της Χιλιετίας μέχρι το 2015. Οι στόχοι αυτοί, μεταξύ άλλων, είναι η μείωση της φτώχιας και της πείνας, ο έλεγχος των ασθενειών και η διασφάλιση του δικαιώματος όλων των γυναικών στην πρόσβαση σε αναπαραγωγική φροντίδα υγείας.

Η προσφορά της μαίας στην Κύπρια γυναίκα, στην οικογένεια και κατ’ επέκταση στην κυπριακή κοινωνία είναι ανεκτίμητη και εκτιμάται τα μέγιστα η συμβολή της στη διατήρηση της δημόσιας υγείας.

Μια από τις πιο ιερές, φυσικές, γεμάτες ενέργεια εμπειρίες μιας γυναίκας είναι η στιγμή της γέννησης του παιδιού της. Μια εμπειρία μοναδική που βιώνει η γυναίκα. Η μαία είναι το πρώτο πρόσωπο που συναντά ο κάθε άνθρωπος με τον ερχομό του στη ζωή. Η προσέγγιση της μαίας στη γέννηση ως μια φυσιολογική και ψυχοκοινωνική διαδικασία βελτιστοποιεί την εμπειρία της γυναίκας για τη γέννηση. Τη βοηθά να ετοιμαστεί για τη μητρότητα και να παρέχει στο μωρό της την καλύτερη δυνατή σωματική και ψυχική υγεία.

Γνωρίζοντας την τεράστια σημασία της ενδομήτριας ζωής και της περιγεννητικής περιόδου στη μελλοντική σωματική και ψυχική υγεία κάθε ατόμου, εκτιμούμε περισσότερο τη σημαντική συμβολή των μαιών στην υγεία των μελλοντικών γενεών. Η μαία είναι το πρόσωπο κλειδί στην παροχή υπηρεσιών υγείας για ασφαλή, υγιή μητρότητα.

Η εκτίμηση της πολιτείας προς όλες τις μαίες είναι δεδομένη και η υποστήριξη για τη διασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη διεκπεραίωση του τόσο σημαντικού έργου τους είναι επιβεβλημένη.

To Υπουργείο Υγείας, παρά τους οικονομικούς περιορισμούς, υποστηρίζει και συμβάλλει στη συνεχή αναβάθμιση των επιπέδων φροντίδας υγείας προς τους πολίτες κάθε ηλικίας, αλλά και προς τη γυναίκα, που αποτελεί τον πυρήνα της οικογένειας και κατ΄επέκταση της κοινωνίας.

Συγχαίρω ιδιαίτερα τους διοργανωτές της ημερίδας αυτής και σας εύχομαι κάθε επιτυχία.