13/6/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπη σε συνέντευξη Τύπου για τα επιχειρηματικά φόρουμ/σεμινάρια του 2013

Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των επιχειρηματικών φόρουμ και σεμιναρίων που διοργανώνουν από κοινού, εντός του 2013, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), με στόχο την προώθηση του τομέα των υπηρεσιών. Ενός τομέα κλειδί για την κυπριακή οικονομία που δυστυχώς έχει πληγεί σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Κύπρο κατά τους τελευταίους μήνες και τις αποφάσεις του Eurogroup.

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι όχι μόνο να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις υπηρεσίες μας, αλλά και να μετατρέψουμε τον τομέα σε κινητήρια δύναμη για επανάκαμψη της οικονομίας μας. Άλλωστε, τα μηνύματα που λαμβάνουμε μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικά. Φαίνεται ότι η πλειοψηφία των ξένων επιχειρήσεων επιθυμεί να παραμείνει στην Κύπρο λόγω του καλού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που διαθέτουμε το οποίο και παρέχει εξαιρετικού επιπέδου νομικές, λογιστικές και ελεγκτικές υπηρεσίες.

Στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θεωρούμε ότι είναι σημαντικό σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον τόπο μας να αναληφθούν πρωτοβουλίες και δράσεις για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου και κέντρου παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Ως εκ τούτου, και με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της έκτακτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, έχουμε προβεί σε επαναπροσδιορισμό των δράσεών μας σε σχέση με τον τομέα αυτό έτσι ώστε να συνάδουν με τα νέα δεδομένα.

Επιπρόσθετα, σε αυτή μας την προσπάθεια έχει επίσης ληφθεί υπόψη η εφαρμογή του στόχου της Κυβέρνησης για στήριξη και ενθάρρυνση του εξαγωγικού προσανατολισμού των υπηρεσιών και ανάδειξη της Κύπρου σε διεθνές εκπαιδευτικό, ιατρικό και ερευνητικό κέντρο.

Στο πλαίσιο της επίτευξης των πιο πάνω στόχων το Υπουργείο, σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ, συνεχίζει και εντός του 2013 τη διοργάνωση στοχευμένων επιχειρηματικών φόρουμ στο εξωτερικό. Επικεφαλής των επιχειρηματικών φόρουμ, εκτός από την επιχειρηματική ηγεσία, θα τίθεται, όπου είναι δυνατόν, και η πολιτική ηγεσία για στήριξη της προσπάθειας των επιχειρήσεών μας να εξεύρουν νέους συνεργάτες και επενδυτές σε αναδυόμενες και υφιστάμενες αγορές.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ διοργανώθηκε στις 7 Μαΐου, με εξαιρετική επιτυχία, επιχειρηματικό φόρουμ στο οποίο συμμετείχε σημαντικός αριθμός Κυπρίων επιχειρηματιών εκπροσωπώντας ένα ευρύ φάσμα τομέων. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία στους Κύπριους επιχειρηματίες να πραγματοποιήσουν σημαντικές επαφές με εκπροσώπους της ισραηλινής επιχειρηματικής κοινότητας.

Το πρόγραμμα των επιχειρηματικών φόρουμ για το 2013 έχει διαμορφωθεί βάσει των νέων αναγκών που έχουν προκύψει και θα συνεχίσει να διαμορφώνεται δυναμικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σε συντονισμό πάντοτε με το ΚΕΒΕ και ανάλογα με τις ανάγκες που ανακύπτουν και τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας.

Ο μέχρι στιγμής προγραμματισμός για το 2013 περιλαμβάνει τη διοργάνωση 19 συνολικά φόρουμ σε 11 χώρες και έχει ως εξής:
· Λίβανος (Βηρυτός) 9 – 11 Ιανουαρίου
· Ελλάδα (Αθήνα, Ιωάννινα)* 11 – 14 Μαρτίου
· Ισραήλ (Τελ – Αβίβ) 6 – 8 Μαΐου
· Ουκρανία (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ) 23 – 26 Σεπτεμβρίου
· Ινδία (δυο πόλεις) 29 Σεπτεμβρίου –5 Οκτωβρίου**
· Λετονία (Ρίγα), Ρωσία (Καλίνινγκραντ) 21 – 25 Οκτωβρίου
· Κίνα (Πεκίνο – Σαγκάη) 27 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου
· Η.Α.Ε. (Ντουμπάι, Άπου Ντάμπι) 2 – 6 Νοεμβρίου,9 – 13 Νοεμβρίου**
· Ρωσία ( Μόσχα, Βολγκογκράντ) 18 – 22 Νοεμβρίου
· Τσεχία (Πράγα) 2 – 4 Δεκεμβρίου
· Ελλάδα (Αθήνα) 16 Δεκεμβρίου**
· Σερβία (Βελιγράδι) Δεκέμβριος**

* Προώθηση εκπαιδευτικών υπηρεσιών
** Προκαταρκτική ημερομηνία

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τα φόρουμ διοργανώνονται με τη σημαντική συνεισφορά των έντεκα Εμπορικών Κέντρων που λειτουργούν σήμερα υπό την εποπτεία του Υπουργείου μας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες, και καλύπτουν ένα δίκτυο 60 συνολικά χωρών.

Θα ήταν, επίσης, παράλειψή μου να μην αναφερθώ και στην καταλυτικής σημασίας υποστήριξη και συμμετοχή του ΚΕΒΕ στη διοργάνωση των επιχειρηματικών φόρουμ. Θεωρούμε ότι αυτή η συνεργασία του Υπουργείου μας με το ΚΕΒΕ αποτελεί υπόδειγμα της συστράτευσης που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την από κοινού αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών προκλήσεων.

Κυρίες και κύριοι,

Με την ευκαιρία της σημερινής συνέντευξης Τύπου κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με στόχο την περαιτέρω προώθηση των επαγγελματικών υπηρεσιών, λειτουργεί δυο σχέδια κρατικών ενισχύσεων κάτω από τον Κανόνα De Minimis. Τα σχέδια αυτά αφορούν την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για συμμετοχή τους σε εκθέσεις του εξωτερικού.

Συνοψίζοντας, θα ήθελα, τέλος, να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η ουσιαστική στήριξη του νευραλγικού τομέα των υπηρεσιών. Είμαι αισιόδοξος ότι με σωστό προγραμματισμό και συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους αρμόδιους φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ο συγκεκριμένος τομέας θα ξεπεράσει σύντομα τις δυσκολίες και θα συνεισφέρει σημαντικά στην επανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.