30/5/13

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών συναντήθηκε με τον Γερμανό ερευνητή Καθηγητή δρα Heinz Richter 30/05/2013

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, είχε σήμερα συνάντηση με τον Γερμανό ερευνητή Καθηγητή δρα Heinz Richter.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος προέβη σε σύντομη ενημέρωση για τη σημερινή κατάσταση στην κυπριακή οικονομία, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά από τις τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup. Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι έγιναν λάθη στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της οικονομίας, εντούτοις η μεταχείριση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Eurogroup ήταν ιδιαίτερα άδικη και οδυνηρή. Υπογράμμισε δε ότι ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η Κύπρος σε σύγκριση με άλλες χώρες αποτελεί μοντέλο, το οποίο υπάρχει κίνδυνος να εφαρμοστεί μελλοντικά και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο δεν έχει οικονομική αιτιολόγηση, αλλά πολιτική χροιά. Σημείωσε ταυτόχρονα ότι τα οικονομικά δεδομένα για την Κύπρο επιδεινώθηκαν λόγω των αποφάσεων του Εurogroup, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι πολίτες να κληθούν στο τέλος να πληρώσουν πολύ περισσότερα χρήματα για στήριξη της Κύπρου. Παρέθεσε ακολούθως στοιχεία από εκθέσεις ξένων τραπεζών και ελεγκτικών οίκων, τα οποία, όπως εξήγησε, αποδεικνύουν ότι οι κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος είναι αβάσιμες και ενημέρωσε τον δρα Richter για την επιστολή την οποία απέστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου προς τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωζώνης και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τα πορίσματα της Επιτροπής Moneyval και του Οίκου Deloitte για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και τις άδικες κατηγορίες κατά της Κύπρου.


Από πλευράς του ο δρ Richter, συμφωνώντας με τις εκτιμήσεις του κ. Παπαδόπουλου, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι είναι καιρός να εξαλειφθούν ορισμένες λανθασμένες προκαταλήψεις που τυχόν να επικρατούν στη Γερμανία σχετικά με το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και τον τρόπο αντιμετώπισης της σημερινής οικονομικής κατάστασης.