30/5/13

Υπογραφή έκτακτης ειδικής συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία 30/05/2013


Υπογράφηκε σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συλλογική σύμβαση μεταξύ του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) και των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ.


Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την υπογραφή η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε:

«Έχει υπογραφεί σήμερα ένα Μνημόνιο Συμφωνίας για μια έκτακτη ειδική συλλογική σύμβαση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία που θα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Αυτή η Συμφωνία έχει γίνει λόγω της υφιστάμενης έκτακτης κατάστασης και των προβλημάτων που υπάρχουν στην οικονομία. Όλοι μαζί έχουμε συμφωνήσει για μείωση του εργατικού κόστους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία».

Στη συνέχεια η κα Υπουργός ευχαρίστησε όσους αποδέχθηκαν την πρόταση του Υπουργείου και εξέφρασε την ελπίδα ότι με την υπογραφή της συγκεκριμένης συλλογικής σύμβασης θα γίνει μια νέα αρχή για την απορρόφηση περισσότερων ανέργων στα ξενοδοχεία και θα στεφθεί με μεγαλύτερη επιτυχία το Σχέδιο που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση για την τουριστική βιομηχανία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η κ. Αιμιλιανίδου διευκρίνισε ότι το εν λόγω Σχέδιο στοχεύει στην εργοδότηση 6.000 ανέργων σε όλη την τουριστική βιομηχανία, και όχι μόνο στα ξενοδοχεία. Πρόσθεσε ότι αναμένεται μέχρι τα τέλη Ιουνίου που θα εκπνεύσει η προθεσμία αυτού του Σχεδίου να έχουν συγκεντρωθεί ακόμη περισσότερες αιτήσεις.

«Ήδη χθες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ ανακοίνωσε ότι αναμένονται ακόμη χίλιες θέσεις εργαζομένων, άρα πιστεύω ότι σιγά σιγά θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία», δήλωσε η κα Υπουργός, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα παρακολουθείται καθημερινά αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε ακόμη στο στάδιο της υποβολής αιτήσεων και επομένως δεν πρέπει να βιαζόμαστε να καταλήγουμε σε συμπεράσματα.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ κ.κ. Νίκος Μωϋσέως και Πάμπης Κυρίτσης, ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ κ. Άκης Βαβλίτης και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ κ. Χάρης Λοϊζίδης ευχαρίστησαν την κα Υπουργό και όλους τους κοινωνικούς εταίρους για τη συμβολή τους στην επίτευξη της συμφωνίας.