7/5/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ "ΔΕΚΑ"

ΚΥΠΕ - Αθηνά Αρσαλίδου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 07/05/2013 10:07

1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συνεχίζει σήμερα τις επαφές του στο Ισραήλ, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη εργασίας. Το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ`. Στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που παραθέτει προς τιμή του ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. Ακολούθως, θα χαιρετίσει Επιχειρηματικό Φόρουμ στο Τελ Αβίβ ενώ αργότερα θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

2. Οι σχέσεις Ισραήλ-Κύπρου δεν εξαρτώνται από οποιεσδήποτε πολιτικές εξελίξεις, αλλά είναι προς όφελος των δύο λαών, των δύο χωρών και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής του Ισραήλ (Κνέσετ) Γιούντι Εντελστάιν, μετά από συνάντηση χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον Ισραηλινό αξιωματούχο ότι το Ισραήλ μπορεί να θεωρεί την Κύπρο ως τον πλέον αξιόπιστο γείτονα της.
3. Η Κύπρος έχει εκπληρώσει όλους τους απαιτούμενους όρους για να λάβει την πρώτη δόση του πακέτου διάσωσης, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία αναφέρεται ότι η Κύπρος σύναψε επίσης συμφωνία με τη Ρωσία, με την οποία της δίδεται περιθώριο άλλων δύο ετών για την αποπληρωμή δανείου που είχε λάβει από τη χώρα αυτή με μειωμένο επιτόκιο 2,5%. Απόφαση για την καταβολή της πρώτης δόσης --η οποία αναμένεται να ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ-- αναμένεται να ληφθεί αυτήν την εβδομάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).
4. Αναπτυξιακά έργα εκατομμυρίων ευρώ προωθεί η Εκκλησία που, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, θα εργοδοτήσουν χιλιάδες άτομα. Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε αισιοδοξία ότι με σκληρή δουλειά ο τόπος θα τα καταφέρει, σημειώνοντας ότι η Αρχιεπισκοπή έχει εκπονήσει μερικά σχέδια και πολύ σύντομα θα προχωρήσει στην ανάπτυξη. Αρκετά έργα θα δώσουν δουλειά σε χιλιάδες εργάτες – επιστήμονες, ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα πως το ίδιο θα πράξει και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη.
5. Όπλα και πυρομαχικά αξίας 156,000 ευρώ παραχώρησε η Τουρκία στο ψευδοκράτος το 2012. Η πρώτη χώρα στις εισαγωγές όπλων και πυρομαχικών από την Τουρκία είναι η Σαουδική Αραβία, με εισαγωγές αξίας σχεδόν 22 εκ. ευρώ.
6. Ξεκίνησε τη Δευτέρα, στο Χιούστον του Τέξας, το Συνέδριο Παράκτιας Τεχνολογίας (Offshore Technology Conference, OTC), μια ετήσια διοργάνωση που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων επαγγελματιών του κλάδου, αλλά και κυπριακό ενδιαφέρον. Στην έκθεση αναμένονται περίπου 100.000 επισκέπτες από περισσότερες από 110 χώρες, μεταξύ αυτών και εκπρόσωποι ιδιωτικών εταιρειών από την Κύπρο. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της έρευνας, εξόρυξης και παραγωγής ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και σε συναφείς τομείς.
7. Αγοράκι από το Λυθροδόντα, ο Αίαντας Λοΐζου, ηλικίας πεντέμισι χρόνων έχασε χθες τη ζωή του όταν δαγκώθηκε στο λαιμό, και συγκεκριμένα στην καρωτίδα, από σκύλο ράτσας «Ακίτα», ενώ βρισκόταν για επίσκεψη με τους γονείς του σε φιλικό τους σπίτι στην κοινότητα Σκαρίνου της επαρχίας Λάρνακας για να περάσουν μαζί τη Δευτέρα του Πάσχα. Ο σκύλος θανατώθηκε από λειτουργούς των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ενώ ο ιδιοκτήτης του συνελήφθη από την Αστυνομία για αμελείς και απερίσκεπτες πράξεις, αφού ο σκύλος δεν ήταν δεμένος.
8. Σε σύσταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι οι διακοινοτικές σχέσεις στην Κύπρο θα ληφθούν υπόψη στην απόφασή της για την απόδοση καθεστώτος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) στο χαλούμι προέβη το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Ιντιπέντεντ» αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση διατύπωσε την προειδοποίηση περί ανάφλεξης των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων μετά τις αντιδράσεις Τουρκοκυπρίων στην προσπάθεια κατοχύρωσης της Π.Ο.Π. για το κυπριακό τυρί από Ελληνοκύπριους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένης της ονομασίας «χελίμ».
9. Οι οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο είχαν αντίκτυπο στα οικονομικά αποτελέσματα της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas. Σύμφωνα με την ίδια την τράπεζα, τα κέρδη της μειώθηκαν απότομα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 λόγω της δύσκολης κατάστασης στην εγχώρια λιανική αγορά. Αναφέρεται ότι η αναταραχή στις αγορές λόγω της κρίσης στην Κύπρο επηρέασε τα αποτελέσματα της τράπεζας. Εξάλλου, ξεκινά τις αμέσως επόμενες ημέρες η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων για τη συμμετοχή των μετόχων των τραπεζών Εθνικής, Alpha και Πειραιώς, στις αυξήσεις κεφαλαίου για τη συγκέντρωση του ορίου του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, στο πλαίσιο τις διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης τους.
10. Σε "κίνδυνο ακραίων διαμαρτυριών εξαιτίας της ανεργίας" αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της ανακήρυξής του σε επίτιμου διδάκτορα του πανεπιστημίου Luiss, στην ιταλική πρωτεύουσα. "Τα τελευταία είκοσι χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία υπερσυγκέντρωσης των εισοδημάτων, που ζημιώνει τις ασθενέστερους, οικονομικά, πολίτες", σημείωσε ο Ντράγκι. Κατά την άποψη του επικεφαλής της ΕΚΤ, θα χρειαζόταν "μια πιο δίκαιη συμμετοχή στον εθνικό πλούτο" ώστε να αυξηθεί η κοινωνική συνοχή.
(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)