30/5/13

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας



Πέμπτη, 30/5/2013

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Γεωργίας, με εκπροσώπους του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ψαράδων Παράκτιας Αλιείας και εκπροσώπους όλων των Αγροτικών Οργανώσεων, καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες, αναφορικά με την αδειοδότηση για ψάρεμα με τη μέθοδο κυκλωτικών διχτύων (γρι γρι).


Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Υπουργός σε δηλώσεις του ανέφερε τα ακόλουθα:
«Δεν έχουμε καταλήξει κάπου με τον Σύνδεσμο κατά τη σημερινή συνάντηση. Τους έχω ενημερώσει ότι μελετάται όντως η επαναφορά της χρήσης της μεθόδου ψαρέματος με γρι γρι και έχουν δοθεί οδηγίες προς το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών να προχωρήσει σε μια λεπτομερή μελέτη για το θέμα αυτό. Έχουμε συμφωνήσει με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου ότι αύριο το μεσημέρι θα συναντηθούμε εκ νέου για να συνεχίσουμε τη συζήτηση του θέματος. Τους έχω δηλώσει ότι θα είναι ενήμεροι για κάθε κίνηση και προσπάθεια που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση και θα δούμε τις επόμενες μέρες την εξέλιξη.

Έχω, επίσης, διαβεβαιώσει τους εκπροσώπους ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθώ να θιχτούν τα συμφέροντα των ψαράδων ούτε κατά ένα ευρώ. Αναφέρομαι σε αυτούς τους 450 ανθρώπους που κατέχουν την επαγγελματική άδεια ψαρέματος και που παλεύουν με τα κύματα καθημερινά. Αυτό είναι κάτι το δεδομένο για μένα και δουλειά μου είναι να προστατεύσω και να βοηθήσω τους ψαράδες να ευημερήσουν και να έχουν καλύτερες συνθήκες αλιείας».

Ερωτηθείς κατά πόσον έχει ήδη δοθεί κάποια άδεια αλιείας με τη μέθοδο γρι γρι ο κ. Κουγιάλης απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύο αιτήσεις, αλλά παρόλα αυτά δεν έχει δοθεί άδεια σε κανέναν για χρήση αυτής της μεθόδου.