6/5/13

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ "ΔΕΚΑ"

ΚΥΠΕ - Αθηνά Αρσαλίδου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 06/05/2013 10:03

1. Απόλυτα ικανοποιημένος δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, από τις συνομιλίες που είχε χθες στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψή του στο Ισραήλ «την απαρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ.» Σημειώνοντας ότι εγκαινιάστηκε ένας στρατηγικής σημασίας διάλογος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ επανέλαβε τις θέσεις αρχών της χώρας του στο Κυπριακό, επαναβεβαιώνοντας ότι η εξέλιξη στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ.
2. Με επίσκεψη στο Μνημείο Γιαντ Βασιέμ συνεχίζει σήμερα την τριήμερη επίσκεψη εργασίας του στο Ισραήλ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος αργότερα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας. Αύριο θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας που παραθέτει ο Πρόεδρος Σιμόν Πέρες ενώ αργότερα θα χαιρετίσει επιχειρηματικό φόρουμ. Ο Πρόεδρος και η συνοδεία του επιστρέφουν στην Κύπρο την Τετάρτη το πρωί.
3. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για τις 15 Μαΐου το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο. Αναμένεται ότι θα συζητηθεί η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.
4. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο κυπριακός λαός και η κατήφεια που προκαλούν θα παρέλθουν, αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στην πασχαλινή του εγκύκλιο, υπενθυμίζοντας ότι η Ανάσταση του Κυρίου αποτελεί διαβεβαίωση ότι οι δοκιμασίες δεν είναι η τελευταία λέξη του Θεού για τον άνθρωπο. Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει ακόμα ότι η Εκκλησία θέτει ολόκληρη την περιουσία της στη διάθεση του λαού ώστε να μην δυστυχήσει και να σωθεί η οικονομία του τόπου.
5. Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου αναμένεται να προσαχθεί σήμερα το πρωί ο 57χρονος Ελληνοκύπριος, από την Τραχυπέδουλα, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος για τη χθεσινή απόπειρα φόνου εναντίον της 54χρονης συμβίας του, από τη Βουλγαρία. Η 54χρονη είχε βρεθεί αιμόφυρτη στην οικία όπου συζούσε με το φερόμενο ως δράστη, με σοβαρά τραύματα στο στήθος που πιστεύεται ότι είχαν προκληθεί με μαχαίρι, σύμφωνα με την αστυνομία. Στη σκηνή βρέθηκε μαχαίρι με το οποίο πιστεύεται ότι διαπράχθηκε το έγκλημα. Η 54χρονη διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Η κατάσταση της υγείας της κρίνεται σοβαρή αλλά εκτός κινδύνου.
6. Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπεραμύνθηκε της απόφασης της Κομισιόν να παραχωρήσει στη Γαλλία και την Ισπανία χρονικό περιθώριο δύο ετών προκειμένου να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους. Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι η Κομισιόν εκτίμησε ότι οι δυο χώρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο «λόγω επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης» και ότι αυτό προβλέπεται από το πιο αυστηρό πλέον Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που επιτρέπει μια κάποια ελαστικότητα στην τήρηση των κανόνων.
7. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν, προειδοποίησε κατά μιας κλιμάκωσης στην ήδη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, αναφερόμενος στην ισραηλινή εναέρια επίθεση που έπληξε την Κυριακή στόχους κοντά στη Δαμασκό. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο χαρακτήρισε "σφαγέα", θα πληρώσει "ένα πολύ βαρύ τίμημα" για όσα έχει διαπράξει σε βάρος του λαού της χώρας του.
8. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 49 νοσηλεύονται με συμπτώματα δηλητηρίασης από τις αναθυμιάσεις που προκάλεσε πυρκαγιά σε τρένο το οποίο μετέφερε χημικές ουσίες και εκτροχιάστηκε κοντά στην πόλη Γάνδη του Βελγίου, ανακοίνωσε η αστυνομία. Δυο από τους τραυματίες βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τις Αρχές της επαρχίας της ανατολικής Φλάνδρας.
9. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, υποστηρικτές του Αριστερού Μετώπου, έκαναν πορεία στο Παρίσι για να καταγγείλουν τις πολιτικές λιτότητας και να απαιτήσουν να δοθεί ένα τέλος στο "μοναρχικό" στιλ διακυβέρνησης στη Γαλλία.   Φωνάζοντας "αντίσταση, αντίσταση", οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία της Βαστίλης πραγματοποιώντας μια "πορεία πολιτών" με στόχο να πιέσουν τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ του Σοσιαλιστικού Κόμματος να στραφεί σε μια πιο αριστερή πολιτική.
10. Σε σημαντικό στάδιο προετοιμασίας εισέρχεται από αύριο η εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης των γυναικών, με την ερχόμενη βδομάδα να είναι καθοριστική για την επιλογή της τελικής 12άδας που θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για τους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (27 Μαΐου μέχρι 1η Ιουνίου 2013).
(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)