10/5/13

Δηλώσεις Υπουργού Δικαιοσύνης

10/5/2013

Στο περιθώριο της σημερινής του επίσκεψης στην ΑΔΕ Αμμοχώστου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων που αφορούσαν στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης επ’ Αδεία καθώς και στο θέμα με τον Ιρανό καταζητούμενο.



Απαντώντας σε σχετική ερώητηση, ο κ. Νικολάου είπε ότι το Συμβούλιο Αποφυλάκισης επ’ Αδεία έχει διοριστεί μετά από εννιά μήνες απουσίας. «Έχουμε τελικά, μέσα από την προσπάθεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ορίσει πρόεδρο του Συμβουλίου ένα πρώην δικαστικό και έχουμε επιλέξει και τα υπόλοιπα μέλη. Αναμένουμε ότι μέχρι την προσεχή εβδομάδα θα γίνει και η ορκωμοσία των μελών για να αναλάβει αμέσως καθήκον. Την ίδια ώρα, έχουμε συνεννοηθεί με τη Διεύθυνση των Φυλακών για να παραχωρηθεί ένα χώρος έξω από τις Φυλακές για τις ανάγκες του Συμβουλίου και στο ίδιο πλαίσιο, στο χώρο εκείνο και σε συνεργασία με το συμβούλιο, προσπάθειά μας είναι να επιλύσουμε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός της κοινωνικής προσφοράς στα πρόσωπα που αποφυλακίζονται».
Σχετικά με το πού θα δίδεται προτεραιότητα, ο κ. Υπουργός είπε: «Θα εξεταστούν οι αιτήσεις που είναι ενώπιόν τους, δίδοντας προτεραιότητα σε εκείνες που είναι συμπληρωμένες. Εκείνες που πιθανό να χρειάζονται κάποια περαιτέρω διερεύνηση, θα προγραμματιστεί ούτως ώστε να αξιοποιηθεί ο χρόνος για τη διερεύνησή τους. Δεν μπορώ να καθορίσω εγώ το πρόγραμμα του Συμβουλίου, θα το καθορίσει ο Πρόεδρος και όταν αναλάβουν τα καθήκοντά τους, μαζί με τα μέλη του συμβουλίου, θα δούμε με ποιον τρόπο θα προχωρήσουμε στην εξέταση όλων των αιτήσεων που είναι ενώπιον τους».
Τέλος, αναφορικά με την υπόθεση με τον Ιρανό, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε: «Το συγκεκριμένο πρόσωπο καταζητείτο για συμμετοχή σε προσπάθεια μεταφοράς απαγορευμένων οπλικών συστημάτων από την Αμερική στις το Ιράν, όπου υπάρχει σχετική απαγόρευση των Ηνωμένων Εθνών. Η Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο στις διεθνούς συνεργασίας μέσω στις Ιντερπόλ, είχε την υποχρέωση, από τη στιγμή που το πρόσωπο αυτό έφτασε στην Κύπρο, να προχωρήσει στη σύλληψή του. Όταν συνελήφθη υπήρξε διαδικασία μέσω δικαστηρίου για έκδοσή του στις ΗΠΑ. Η διαδικασία έγινε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και το δικαστήριο εξέδωσε σχετικό διάταγμα. Η Κυβέρνηση απλά εκτέλεσε το διάταγμα του δικαστηρίου. Δηλαδή το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στην έκδοση του προσώπου αυτού μετά το διάταγμα του Δικαστηρίου. Ακολουθήθηκαν δηλαδή στις οι νόμιμες διαδικασίες στις αυτές προνοούνται στις διεθνείς συμβάσεις».
------------------------------