10/5/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

Ο Υπουργός Άμυνας παρέστη στου εορτασμούς του Αγίου Γεωργίου, Προστάτη του Στρατού της Ξηράς

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου παρευρέθη σήμερα στον επίσημο εορτασμό του Προστάτη του Στρατού Ξηράς, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στο Στρατόπεδο «Στέλιου Μαυρομμάτη» στο Σταυροβούνι. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, ο Υπαρχηγός της ΕΦ Αντιστράτηγος Ανδρέας Πετρίδης, ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, Βουλευτές και πλήθος κόσμου.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Υπουργός Άμυνας είπε: «Τιμούμε σήμερα τον προστάτη Άγιο του Στρατού Ξηράς τον Άγιο Γεώργιο. Τιμούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, τιμούμε τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους οπλίτες αλλά και το πολιτικό προσωπικό που υπηρέτησε και υπηρετεί στην Εθνική Φρουρά.

Τιμούμε ασφαλώς και όσους έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και προέρχονται από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς. Η Εθνική Φρουρά αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας για τον τόπο και τον κυπριακό λαό.

Ωσότου όμως υπάρχει κατοχή, ωσότου συνεχίζεται η απειλή και αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία, έχουμε υποχρέωση να ενισχύουμε το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς.

Όσοι νομίζουν ότι μπροστά στην οικονομική κρίση και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός αυτές τις μέρες θα απεμπολήσουμε κυριαρχικά δικαιώματα και ότι θα αποδεχθούμε μια απαράδεκτη λύση στο Κυπριακό θα απογοητευθούν. Αυτός ο λαός και η μακρόχρονη ιστορία αυτού του λαού έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντισταθεί αλλά πάνω από όλα έχει αξιοπρέπεια».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πού βρίσκονται οι προσπάθειες του Υπουργείου σε σχέση με την καταστροφή των βλημάτων που έχουν κριθεί επικίνδυνα, ο Υπουργός απάντησε ότι η γαλλική εταιρεία ήδη είναι σε μια διαδικασία για να πιστοποιήσει την ασφαλή μεταφορά αυτών των βλημάτων. Αντιλαμβάνεστε, τόνισε ότι, «πάνω από όλα θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η μεταφορά θα είναι ασφαλής και δεν θα προκύψει οποιοδήποτε ατύχημα. Άρα βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο τώρα».  Οι οδηγίες τόσο οι δικές μου όσο και του Αρχηγού της ΕΦ είναι αυστηρές, σημείωσε, «για να τηρούνται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και να μην προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα ή ατύχημα».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα ο Υπουργός είπε ότι γίνονται προσπάθειες η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος, στο σημερινό οδικό δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής ενός νέου εθνοφρουρού εξέφρασε τη θλίψη και την οδύνη του και εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εθνοφρουρού. «Θέλω με την ευκαιρία αυτή να στείλω και να επαναλάβω ένα μήνυμα που είχα πει πρόσφατα στους εθνοφρουρούς μας: να είναι προσεκτικοί στους δρόμους. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η χώρα μας βρίσκεται πολύ ψηλά όσον αφορά τα θανατηφόρα δυστυχήματα στην ΕΕ. Θα πρέπει οι ίδιοι οι νέοι μας, οι ίδιοι οι εθνοφρουροί μας να προστατέψουν πάνω από όλα τους εαυτούς τους. Η Κύπρος τους χρειάζεται, η Εθνική Φρουρά τους χρειάζεται», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο υπάρχει το ενδεχόμενο μετακίνησης της Ναυτικής Βάσης Ευάγγελου Φλωράκη, με αφορμή την κατασκευή του τερματικού - θέμα που εγέρθη και από κάποιες εταιρείες- ο Υπουργός είπε: «Νομίζω ότι είναι ένα θέμα το οποίο πρώτα θα πρέπει να δούμε σε πολιτικό επίπεδο. Εμείς σαν Υπουργείο Άμυνας έχουμε απόψεις γιατί θα πρέπει να δούμε γενικότερα το θέμα αυτό και από όλες τις πτυχές - και την οικονομική πτυχή αλλά και την πολιτική πτυχή. Ασφαλώς μαζί με τον Υπουργό Εμπορίου έχουμε ήδη κάνει μια πρώτη σύσκεψη. Θα επαναληφθεί αυτή η σύσκεψη αφού έχουμε ολοκληρωμένες απόψεις από τα Υπουργεία μας. Θα κάνουμε εκείνο που συμφέρει στον τόπο».

10/5/2013