12/5/13

Δελτίο ειδήσεων ΚΥΠΕ «ΔΕΚΑ»

ΚΥΠΕ - Hλίας Μαυροκέφαλος - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 12/05/2013 10:09

1. Το Κυπριακό, η οικονομία, ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η διαχείριση του φυσικού μας πλούτου απαιτούν σχεδιασμό και όραμα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. «Απαιτούν πάνω από όλα τη συνέργεια όλων μας. Μπροστά σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι
ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Ευθύνες όχι μόνο απέναντι στην παράταξη, αλλά πρώτιστα, κύρια και πάνω από όλα απέναντι στον τόπο, απέναντι στην πατρίδα μας. Ευθύνες που δεν αρνήθηκα. Ευθύνες που ποτέ δεν δίστασα να αναλάβω, πάντοτε με μοναδικό κίνητρο το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας μας», πρόσθεσε.

2. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερώσει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μία μέρα μετά το δείπνο που θα παραθέσει στους δύο ηγέτες στη Λευκωσία, στις 29 Μαΐου. Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε προς τον πρόεδρο του Σ.Α. για το μήνα Μάιο που είναι το Τόγκο. Η ενημέρωση της 30ης Μαΐου θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.
3. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Τουρκίας εξέφρασαν τη βούλησή τους να δώσουν μια "νέα ώθηση" στην διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Θέλουμε να δώσουμε μια νέα ώθηση σε αυτήν την διαδικασία, την οποία ΕΕ και Τουρκία πρέπει να προωθήσουν", γράφουν οι Βεστερβέλε και Νταβούτογλου σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
4. Η κρίση της Ευρωζώνης δεν είναι πλέον ο βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε το Σάββατο ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι «το σχετικά υψηλό επίπεδο ρευστότητας" θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα. Μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τους Υπουργούς Οικονομικών της Ομάδας των Επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών (G7) κατά την οποία οι Υπουργοί εξέφρασαν ανησυχία ότι η Ιαπωνία είναι η οδηγός μιας ανάκαμψης που στηρίζεται στις εξαγωγές και ότι το αδύναμο γιέν θα μπορούσε να εμποδίσει την ικανότητα άλλων περιοχών για να αναπτυχθούν.
5. Η δέσμευση ότι οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο νέου "κουρέματος" του ελληνικού χρέους εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι ισχυρή, δηλώνει στο ΒΗΜΑ της Κυριακής η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ. Πάντως, η κ. Φέκτερ σημειώνει πως "η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη για αρκετά χρόνια ακόμη" και επισημαίνει "δεν μπορείς να δαπανάς περισσότερα απ όσα η οικονομία σου μπορεί να αντέξει".
6. Είκοσι επτά άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο από έκρηξη μεθανίου σε ανθρακωρυχείο της νοτιοδυτικής Κίνας, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το πρακτορείο Νέα Κίνα μεταδίδει πως 108 εργάτες βρίσκονταν στις στοές όταν σημειώθηκε η έκρηξη στο ανανθρακωρυχείο Ταοζιγκού κοντά στην πόλη Λουζχού στην επαρχία Σιτσουάν. Δεκαέξι από τους 81 επιζώντες έχουν τραυματισθεί και έχουν ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης, μεταδίδει το πρακτορείο.
7. Ο δυο Αμερικανοί αστροναύτες, επέστρεψαν το Σάββατο στο εσωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), μετά την επιδιόρθωση της βλάβης με τη διαρροή αμμωνίας στο σύστημα ψύξης των ηλιακών συστοιχιών το οποίο παρέχει ηλεκτρική ισχύ στο διαστημικό σταθμό, ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία της NASA. Η νέα αντλία που τοποθετήθηκε δουλεύει κανονικά και δεν υπάρχουν νέες ενδείξεις διαρροής, σύμφωνα με τη NASA . Οι δυο αστροναύτες, ο Κρις Κάσιντι και ο Τομ Μάρσμπουρν επέστρεψαν στο διαστημικό σταθμό στις 1814 GMT μετά πεντέμισι ώρες "διαστημικό περίπατο", σύμφωνα με τα τελευταία tweets της NASA.
8. Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης διεκδικούν απόψε, στο "O2 Αrena" του Λονδίνου, τον τίτλο της Ευρωλίγκας. Ο αγώνας θα αρχίσει στις 22:00 και θα διαιτητεύσουν ο Ιταλός Γκερίνο Τσέρεμπουκ, ο Σέρβος Ιλια Μπελόσεβιτς και ο Ουκρανός Μπόρις Ρίζικ. Σήμερα διεξάγεται και ο μικρός τελικός ανάμεσα σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπαρτσελόνα.
9. Το 26ο Κύπελλο και 16ό νταμπλ στην ιστορία του κατέκτησε χθες ο Ολυμπιακός Πειραιώς. Στον τελικό του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Ελλάδας, ο Ολυμπιακός επικράτησε με 3-1 του Αστέρα Τρίπολης και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος και είναι νταμπλούχος Ελλάδος για το 2012-2013. Ο Αστέρας προηγήθηκε στο 13΄ με τέρμα του Ράγιος και ο Ολυμπιακός ισοφάρισε στο 42` με τέρμα του Φουστέρ. Στην παράταση, ο Ολυμπιακός κατέκτησε το τρόπαιο με τέρματα του Τζιμπούρ στο 98` και του Αμπντούν στο 119` με πέναλτι. Στα αξιοσημείωτα του αγώνα, ήταν ο μη καταλογισμός πέναλτι εις βάρος του Ολυμπιακού σε χέρι του Μανιάτη στο 68`, κάτι το οποίο θα επέφερε και την αποβολή του διεθνή μεσοαμυντικού.
10. Με τρεις αναμετρήσεις ολοκληρώνεται σήμερα η 5η αγωνιστική της δεύτερης φάσης του ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας. Στον Α’ Όμιλο, ο ΑΠΟΕΛ υποδέχεται την Ομόνοια και η ΑΕΚ την Ανόρθωση. Και οι δύο αγώνες θα αρχίσουν στις 18:00. Για τον Β΄ όμιλο θα διεξαχθεί σήμερα ο αγώνας Δόξα Κατωκοπιάς - Απόλλωνα. Ο αγώνας θα αρχίσει στις 17:00. Στους χτεσινούς αγώνες για τον Γ’ ¨Όμιλο η Νέα Σαλαμίνα νίκησε τον Ολυμπιακό με 3-0 και ο Εθνικός Άχνας την Αλκή με 1-3. Για τον Β’ Όμιλο η ΑΕΛ νίκησε την ΕΝΠ με 3-0.
(ΚΥΠΕ/ΗΜΑ/ΓΧΡ)